Heeft de e-sigaret zijn eerste slachtoffer in Belgie geclaimd?

De krantenkoppen in Nederland en België logen er wederom niet om:

– Jongen (18) overleden ‘door e-sigaret’ in België, longartsen slaan alarm (AD.nl)
– Raphaël (18) is waarschijnlijk eerste Belgische dode na gebruik e-sigaret (RTL nieuws.nl)
– Na de eerste ‘vape-dode’ in België: moet de e-sigaret verboden worden? (demorgen.be)
– Eerste dode door e-sigaret in België? (destandaard.be)
– Onderzoek naar eerste vape-dode in ons land (metrotime.be)
– Etc.

Maar tussen al die verschrikkelijke krantenkoppen was er ook een kop die afweek van die sensatie berichtgeving en daardoor opviel:

‘Gebruik geen cannabisvloeistof in e-sigaretten’ (detijd.be)

Opvallend. Een krant die direct en in één zin, de kern van het verhaal weet samen te vatten. En dat zonder smeuïg, sensationeel en veroordelend taalgebruik!

Propaganda, bron van misvatting, veroorzaker van ellende.

Wederom wordt in sensatieartikelen de crisis met illegale cannabis-cartridges misbruikt, door essentiële informatie achterwege te laten en ongefundeerd de focus op de e-sigaret te leggen. Deze anti-rook/damp propaganda zal nog lang voor verwarring blijven zorgen en wellicht nog meer onnodige slachtoffers claimen. En net als in Amerika zal ook in de Benelux onbekend blijven dat het verdampen van cannabisolie en het gebruik van de reguliere e-sigaret twee compleet verschillende bezigheden zijn. Veel mensen weten inmiddels gelukkig al dat dampen een ruim 95% minder schadelijk alternatief voor het roken van tabak is. Maar door de mediapropaganda is in de publieke opinie ook het onterechte beeld ontstaan dat “vapen” (de internationale term voor dampen) en de e-sigaret gelijk staan aan het gebruik van cannabisolie en extreme gezondheidsrisico’s.

Vanaf de opkomst van de e-sigaret is er door enkele gebruikers geëxperimenteerd met het verdampen van cannabis. De toenemende populariteit van legaal verkrijgbare CBD en (meestal) illegaal verkrijgbare THC in allerlei vormen, waaronder de zeer populaire oliën, heeft ertoe geleid dat meer mensen zijn gaan experimenteren met het verdampen ervan. En het verdampen van oliën heeft serieuze gezondheidsproblemen en soms zelfs de dood tot gevolg. De reguliere media was maar wat happig om juist op deze dodelijke gevolgen in te springen en ze te ‘gebruiken’ voor het verspreiden van propagandistische anti-rook en damp berichten. In haar ijver het roken en dampen te demoniseren verzaakte zij werkelijke feiten te melden en liet zij na gebruikers te waarschuwen voor de echte oorzaak van het ziek worden en overlijden van (voornamelijk) jonge mensen. Hierdoor bleven deze veelal jonge mensen cannabis-oliën verdampen, ziek worden en soms dood gaan. Juist die jonge mensen die de anti-rook & damp organisaties pretenderen te willen beschermen.

Het tragische voorval in België was dan ook niet een vraag van ‘OF’, maar meer een vraag van ‘WANNEER’.

En dat is dus waar we rekening mee moeten houden: Sensationeel(slecht) nieuws, in hapklare brokjes gevoerd aan het publiek, met als schijnbaar enig doel het beïnvloeden van de publieke opinie. Berichtgeving ontdaan van essentiële feiten en/of waarschuwingen met slechts focus op de negatieve gevolgen. Negatieve gevolgen die blijven hangen bij het publiek, waardoor we nog lang te maken hebben met mensen die geheel ten onrechte bang zijn voor de e-sigaret. Maar veel erger nog, met mensen die gehoord hebben dat je CBD/THC-olie kunt verdampen en dat dan ook doen.

In Amerika, maar ook in Duitsland, zijn inmiddels de eerste gebruikers met verdampers gevuld met synthetische cannabis waargenomen. Synthetische cannabis veroorzaakt niet de dodelijke longziekte, welke in het geheel niet zo mysterieus blijkt te zijn als de media doet voorkomen. Synthetische cannabis veroorzaakt echter wel allerlei andere onaangename medische aandoeningen. We zijn dan ook nog niet verlost van mensen die zich onbedoeld nomineren voor een Darwin-trofee met hun damper. En als gevolg daarvan ook niet van de onsamenhangende en non-informatieve sensatieberichten die de media daarvan zal blijven publiceren. Moedwillig zo lijkt het, wil de reguliere media mensen slecht geïnformeerd blijven houden.

Wat is erger ?

Als er meer openheid en duidelijkheid was verschaft vanuit de medische wereld, de overheden en de media, vanaf het het moment dat er meer duidelijk werd over de tragische voorvallen, dan was ons waarschijnlijk veel onnodig leed bespaard gebleven. Er had veel sneller, feitelijk en duidelijker gewaarschuwd moeten en kunnen worden voor de gevaren van het dampen van THC/CBD op oliebasis. Er had veel eerder gewaarschuwd kunnen worden voor de levensgevaarlijke middelen die gebruikt werden om deze oliën te verdunnen en op te lossen. Levensgevaarlijke stoffen die nagenoeg zonder uitzondering aangetroffen werden in de apparaatjes van de onfortuinlijke slachtoffers in Amerika. Ook hier in de lage landen was de media vooral bezig met het misbruiken van deze extreme gevallen om het “gewone” dampen te demoniseren en de e-sigaret weg te zetten als een extreem gevaarlijke product. En daardoor bleven gebruikers doorgaan met het verdampen van olie-achtige producten met alle risico’s van dien. Met als triest neveneffect dat veel ex-rokers, die door de e-sigaret succesvol met roken gestopt waren, uit angst voor de (niet zo) mysterieuze longziekte, weer gingen roken. De cijfers laten inmiddels zien dat het aantal rokers na twee jaren van daling weer stijgt, terwijl de verkoopcijfers van dampwinkels met 40% zijn gedaald.

En dat is dus precies wat het Amerikaanse Centre for Disease Control (CDC), maar zeer zeker ook de media, te verwijten valt:
Het willens en wetens, omwille van een eigen (politieke)agenda, het publiek te lang onjuist en onvolledig informeren en nalaten te waarschuwen voor de echte gevaren.
De meeste slachtoffers van ná 1 september hadden niet ziek hoeven worden en niet hoeven sterven als er tijdig en breeduit gewaarschuwd was voor de echte gevaren. In plaats daarvan hebben velen zich veilig gewaand, want cannabis ‘vapen’ leek niet de oorzaak. De oorzaak was toch immers de e-sigaret? Cannabis verdampen was toch niet gevaarlijk?……..

Dat een groot deel van de Europese media de Amerikaanse nagenoeg 1 op 1 volgde en in veel gevallen hun publicaties hieromtrent inmiddels niet of nauwelijks heeft bijgesteld is tekenend. Dat de media onverstoorbaar door blijft gaan met het voeren van anti-rook/damp propaganda (net als het CDC) is schandelijk. Dat wetenschappers, medici en politici zich hier achter scharen en zich niet of nauwelijks roeren is wellicht nog schandelijker en grenst aan misdadigheid.

Wat moet je vooral niet te doen:

  • Je e-liquid/cartridges kopen op de “zwarte markt”.
  • Experimenteren met THC/CBD-olie producten in je damper.
  • Zomaar smaakstoffen toevoegen aan je e-liquid. Veel smaakstoffen uit de voedingsindustrie zijn op oliebasis en potentieel levensgevaarlijk om te dampen.

Waarschuwing!

CBD-olie bedoeld voor orale consumptie bevat niet hetzelfde CBD extract dat in CBD-liquid zit en is levensgevaarlijk om te dampen!

Het is volledig zinloos om de werkzame stof in deze CBD-olie te verdampen omdat deze niet door de longen opgenomen kan worden.

Waar moet je op letten:

Er zijn geruchten dat er via Facebook mogelijk voor-gevulde THC-cartridges uit Amerika in Europa verhandeld worden. Deze THC-cartridges zijn potentieel levensgevaarlijk en wij raden met extreme klem af deze te gebruiken. Het gaat bij deze cartridges meestal om keramische verdampers die NIET gebruikt worden in reguliere e-sigaretten die nicotinehoudende e-liquid verdampen. Een veel gebruikte cartridge om THC-olie mee te verdampen is de zogenaamde CCELL cartridge.

CCELL cartridge

Deze cartridges werken alleen met “stroperige” liquids en juist deze stroperigheid was lange tijd voor de gebruikers een aanwijzing dat de vloeistof veel THC-olie bevatte. Omdat de gebruikers van deze vloeistoffen geen legaal en getest product kochten, gebruikte men de ‘bubble-test’ om te controleren of de liquid voldoende THC-olie bevatte. Deze ‘bubble-test’ is door illegale dealers misbruikt. Zij voegden een verdikkingsmiddel toe aan hun vloeistof om te verdoezelen dat er veel minder THC-olie in hun cartridges zat. Hierdoor konden ze de cartridges voor veel meer geld verkopen en daardoor meer verdienen. De persoon die een groot aandeel had in het verspreiden van dit levensgevaarlijke verdikkingsmiddel is inmiddels achterhaald en dat verhaal is ronduit schokkend te noemen.

Bubble-Test.
De luchtbel gaat traag door de stroperige vloeistof .

E-liquid en olie.

THC-olie is veel stroperiger dan e-liquid en daardoor niet te gebruiken in een reguliere en legale e-sigaret. THC-olie is ook niet te mengen met de normale bij wet geregelde en goedgekeurde ingrediënten in e-liquids die gebruikt worden in e-sigaretten. Daarom zijn er speciale keramische verdampers ontwikkeld voor deze oliën. Een normale e-sigaret kan niet gebruikt worden voor THC-olie omdat de stroperige olie niet door het katoen in een normale e-sigaret naar de verwarmingsspoel getransporteerd kan worden. Hierdoor zal het katoen dat in contact staat met de verwarmingsspoel droog blijven en gaan smeulen of verbranden als de e-sigaret gebruikt wordt, met een extreem vieze en zeer onaangename brandsmaak tot gevolg.

Experiment: In 1 glas mengen we e-liquid met water en in een andere glas mengen we e-liquid met zonnebloemolie.
Conclusie: E-liquid is zeer goed mengbaar met water omdat alle legale e-liquid ingrediënten (vg, pg en smaakstof) erg goed mengen met water. Geen enkel ingrediënt in legale e-liquid vermengt zich met olie!
Hetzelfde experiment maar nu met olijfolie.

Zijn legaal gekochte e-liquids in Nederland veilig?

De in Europa legaal verkrijgbare e-liquids voor e-sigaretten zijn zonder uitzondering niet de oorzaak van alle tragische voorvallen zoals gesuggereerd in de media.
Wij blijven achter de overduidelijke boodschap van een grote groep zeer gerenommeerde wetenschappers staan, die blijven beweren en bewijzen dat dampen minimaal 95% minder schadelijk is dan het roken van tabak. Deze boodschap is, in tegenstelling tot de angstberichten in de media, gebaseerd op onafhankelijke, degelijke en controleerbare onderzoeken en aantoonbare feiten. De e-liquids die in Nederland legaal verkrijgbaar zijn voldoen aan de wetgeving die geldt voor e-liquids binnen Europa en zijn veilig om te gebruiken zonder acute gezondheidsrisico’s.

Acvoda wil tot slot L33ntje bedanken voor haar bijdrage aan dit artikel.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.