Bedenkelijke medische ethiek en de ‘mysterieuze’ longziekte.

De ideologie in het vaarwater van het morele kompas.

PneumoniaIneens staat het nieuws er vol mee. Gebruikers van e-sigaretten krijgen een mysterieuze longziekte en de eerste overlijdensgevallen zijn reeds gemeld. Zelfs in Nederland zouden er al 3 patiënten met longklachten zijn die vermoedelijk veroorzaakt zouden zijn door het gebruik van de e-sigaret. De manier waarop sommige wetenschappers en artsen, maar bovenal de media, reageren op deze berichten is op zijn best hysterisch te noemen. De berichtgeving speelt in op de angsten van mensen en is voor het merendeel onvolledig en in sommige gevallen zelfs moreel verwerpelijk. Maar het is vooral verwerpelijk dat deze berichten gepubliceerd worden zonder dat er enige wetenschappelijke of epidemiologische onderbouwing voor de berichtgeving is. De e-sigaret moet en zal in een slecht daglicht geplaatst worden, zo lijkt het wel. En dat doel schijnt elke moreel en ethische verwerpelijke methodiek te rechtvaardigen.

Wat is er dan zo verwerpelijk aan deze mediaberichten wanneer er mensen doodgaan zul je je afvragen? Wel, zelfs als je geen arts of wetenschapper bent kun je met simpele logica beredeneren dat met man en macht geprobeerd wordt om de gevallen van deze mysterieuze longziekte (die in het geheel niet mysterieus is, maar daarover later meer) te wijten aan het dampen. Dus laten we die eenvoudige logica maar eens toepassen:

E-sigaretten zijn sinds 2007 op de markt en werden populair onder rokers, als middel om van het roken af te komen, sinds ongeveer 2009. De schattingen lopen uiteen, maar er zijn inmiddels tientallen miljoenen gebruikers van de e-sigaret wereldwijd. Tot voor kort werd er in geen enkel land of gebruikersgroep melding gemaakt van deze acute levensbedreigende longziekte. Maar ineens kwamen uit een klein gebied in de Verenigde Staten, binnen een korte periode van slechts enkele weken, verontrustende berichten betreffende een ernstige longaandoening bij een specifieke groep gebruikers, namelijk jongeren en jong volwassenen. De berichtgeving vertelde over acuut en ernstig falen van de longfunctie, met in een aantal gevallen de dood als gevolg. Zeer ernstig, maar wat kunnen we uit deze berichtgeving concluderen?

 1. De gemelde gevallen zijn niet gerelateerd aan het langdurig gebruik van e-sigaretten. Immers zijn er miljoenen gebruikers wereldwijd en zijn er buiten de VS tot op heden geen sterfgevallen door het gebruik van e-sigaretten gemeld in de afgelopen 10 jaar.
 2. Deze gevallen kunnen niet gerelateerd zijn aan e-sigaretten. Wederom, ze worden al jaren wereldwijd door miljoenen mensen zonder ernstige bijwerkingen gebruikt en plotsklaps krijgen gebruikers in een geografisch klein gebied in de VS ineens acute longproblemen.
 3. Deze gevallen kunnen niet veroorzaakt zijn door e-sigaretten of vloeistoffen die normaliter door een damper gebruikt worden. De e-sigaret is al meer dan 10 jaar op de markt en het aantal gemelde gevallen staat in geen verhouding tot het aantal gebruikers. Als e-sigaretten, of de dampvloeistof, de oorzaak zouden zijn, dan zou een dergelijk probleem al veel eerder opgemerkt zijn.
 4. Deze gevallen moeten dus welhaast gerelateerd zijn aan een nieuw product dat pas sinds kort op de lokale markt te verkrijgen is.

Alleen al op basis van deze eenvoudige logica kunnen we met stellige zekerheid concluderen dat de e-sigaret in deze hele hysterie eigenlijk geen significante rol van betekenis kan spelen. Als we dan de werkelijke gevallen eens wat beter bekijken en analyseren dan blijkt de realiteit toch heel anders dan ons in de diverse angstberichten wordt voorgeschoteld.

In alle inmiddels bevestigde gevallen leden de patiënten aan lipoid-pneumonie. Lipoid-pneumonie is een aandoening die veroorzaakt wordt door olieachtige stoffen in de longen en aan die longaandoening is niets mysterieus. In alle bevestigde gevallen hadden de gebruikers THC/Cannabis olie verdampt door verhitting, ook wel ‘dabbing’ genoemd. Deze olie had men ‘op straat’ gekocht. Hoe stroperiger deze olie, hoe sterker het aandeel THC in deze producten normaliter is. Veel illegale verkopers gebruiken dan ook verdikkingsmiddelen om een sterk verdunde olie stroperiger te maken, om zo meer winst te kunnen maken. Bij de gebruikte verdikkingsmiddelen is de kans zeer groot aanwezig dat deze oliën bevat. En een olie is absoluut niet geschikt voor inhalatie.
Op onder andere NU.NL wordt inmiddels ook melding gemaakt van 3 gevallen waar mensen door het gebruik van de e-sigaret longklachten zouden hebben gekregen. Er zou zelfs iemand ineens bloed zijn gaan ophoesten nadat hij de e-sigaret van zijn dochter gebruikt had. Je vraagt je dan trouwens af hoe die dochter het dan tot nu toe gered heeft. Maar ook hier wordt ingesprongen op de angst en hysterie die er nu is rond deze niet zo mysterieuze longziekte. Het wordt niet zo sterk neergezet, maar impliciet worden de Nederlandse gevallen daar wel mee geassocieerd.

Dampen is geen dabben en de vloeistoffen gebruikt in e-sigaretten bevatten geen olie. Maar toch proberen sommige artsen, wetenschappers en vooral de media, om de e-sigaret te associëren met deze ernstige gevallen.

En als je er zo naar kijkt wordt de verwerpelijke ethiek achter deze berichtgeving ineens kraakhelder. Artsen en wetenschappers, maar zeker ook de media, hebben de morele plicht om mensen goed en feitelijk te informeren. Maar in plaats van ze te waarschuwen voor het verdampen van THC/Cannabis olie van bedenkelijke origine, moet en zal de e-sigaret in een slecht daglicht gesteld worden. En dat heeft als resultaat dat het verdampen van slechte THC/Cannabis olie waarschijnlijk nog meer doden zal claimen en dat mensen bang worden voor de e-sigaret en weer gaan roken. Door de berichtgeving zullen rokers die niet kunnen stoppen (jaarlijks lukt dat maar ongeveer 7%) de overstap naar de e-sigaret niet aandurven, terwijl er in Nederland alleen al ruim 20.000 mensen per jaar sterven aan de gevolgen van het roken. Als je dan bedenkt dat het meer dan 60% van de rokers lukt om succesvol te stoppen met roken door over te stappen op de e-sigaret en dat de e-sigaret bewezen minimaal 95% minder schadelijk is dan de gewone sigaret, dan is het overduidelijk dat deze berichtgeving meer kwaad dan goed doet. Er wordt gespeeld met de gezondheid van miljarden rokers en miljoenen dampers wereldwijd. En dat is moreel en ethisch gezien extreem verwerpelijk en de (medische)wetenschap, de media en de politiek onwaardig!

Zelfs een ideologische overtuiging rechtvaardigt nooit alle middelen.

expert reaction to death in Illinois reported as being linked to vaping

expert reaction to paper and commentary on recent cases of harm through vaping in the US

https://tobaccoanalysis.blogspot.com/2019/09/alert-major-breakthrough-in.html?m=1

https://www.vice.com/en_us/article/d3a3kv/is-vaping-better-than-smoking-people-are-switching-back

https://spectator.us/dispersing-clouds-vape-panic-myth/

https://www.washingtonpost.com/health/2019/09/09/new-york-subpoena-firms-selling-substances-linked-illicit-vaping-products/?noredirect=on

https://www.rollingstone.com/culture/culture-features/vaping-honey-cut-mystery-thickener-vitamin-e-acetate-vapes-881896/

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/09/14/professor-ku-leuven-geen-sluitend-bewijs-dat-elektronische-sig/?fbclid=IwAR1lGDE0wo_0pdRdbmnnnzCf8K_8kPO1vA1HpIPcq4dmb8AWsFbbjbEdO5o

10 Comments

 1. Dodelijker dan roken zijn experts/artsen in combinatie met journalisten die tegenwoordig alleen nog papagaaien en geen idee meer hebben wat journalistiek onderzoek is.

  Kun je nagaan hoeveel dodelijker die combinatie is als je het vergelijkt met dampen. Iets waar nog nooit iemand aan is overleden.

  Maar tegenwoordig kent iedereen wel iemand die een e-sigaret gebruikt. Dus clickbait doet het beter als je shit verkoopt. Het gaat bij de pers om bezoekers, luisteraars, kijkers. Want die staan synoniem voor geld.

  En het circeltje is weer rond.

  • Het is inderdaad van den zotte als je er over nadenkt. Jaarlijks sterven ongeveer 20.000 mensen aan de gevolgen van roken, maar tabak mag gewoon verkocht worden. Nu zijn er in Nederland 3 klachten van mensen die wellicht te wijten zijn aan de e-sigaret en staatssecretaris Blokhuis wil direct het liefst de verkoop verbieden. De wereld op zijn kop en Nederland op zijn smalst.

 2. De overheid en de media maken zich schuldig aan VOLKSMOORD. Bewust wordt een hulpmiddel dat 20.000 mensen jaarlijks kan redden afgekraakt en beticht van onheuse schade, terwijl het een veel beter alternatief is dan tabak. Vroeger werden mensen die aan volksmoord deden opgehangen. Waar is die ouwe tijd? M

  Mensen, trap niet in de onzin van bijvoorbeeld mevr Kanters, media en overheid. De overheid snappen we nog, deze heeft belang bij accijns. De media wordt betaald door onze regering, maar mevr Kanters moet toch beter weten en moet weten hoeveel doden er jaarlijks zijn door tabak.

 3. 20.000 doden als gevolg van tabak roken op 2.972.532 dagelijks rokende mensen in 2018 ( 17,2% van de bevolking ) maakt het percentage dodelijke slachtoffers in verhouding tot het totaal aantal dagelijks rokende mensen : 0,006728270631832 %
  Dan nog zijn dit er 20.000 teveel!!!

  Er zijn 1503 mensen overleden als gevolg van alcohol drinken, dit tegenover de 11,6 miljoen alcohol drinkende mensen is natuurlijk niet heel veel, ook hier zijn het er 1503 teveel. Maar hier is wel sprake van een gradatie in tussen wel eens, zwaardere drinkers, en de echte verslaafden en dus afhankelijken ( net zoals de tabaksverslaafden ). Deze laatste groep betreft 78.400 mensen. Gaan we de 1503 afzetten tegen deze groep afzetten dan komt het percentage uit op ;
  0,019170918367347 %

  Hieruit mag de conclusie getrokken worden dat alcohol nog slechter voor de mens is. Extrapolerend naar de grote groep van 11,6 miljoen mensen die alcohol drinken is dat een nog veel grotere zorg.

  De Universiteit van Nederland heeft uit onderzoeksresultaten een grafiek gemaakt van verschillende zaken die wij als mens tot ons nemen en waarbij de schade aan je zelf in een as wordt uitgedrukt en de schade naar je omgeving in een as wordt uitgedrukt.

  Hier uit mag geconcludeerd worden dat wat het slechtste voor je als mens is, de overheid daar het meeste aan verdiend, door de accijnsinkomsten!!

  En in ieder verkiezingsprogramma komt weer naar voren dat we gezonder moeten gaan leven, we langer moeten gaan werken en we de ziektekosten naar beneden moeten krijgen.

  Ondertussen worden de echt slechte zaken geen halt toegeroepen door de overheden en de zaken die voor jou als mens beter zijn of minder schadelijk, en dus gezonder, de kop ingedrukt door de overheden. Mijns inziens een totaal omgekeerde wereld waar in we als burgers behoorlijk in de maling worden genomen. Ik durf bijna te zeggen dat het hele pers en medialandschap ook door de overheden worden beïnvloed. Werken ze hier niet aan mee dan wordt de subsidiekraan dichtgedraaid??

  Voor mij is daar maar één woord voor : corruptie !!

  Helaas zijn we als Nederlanders kuddedieren, maar ik pleit er voor dat we weer naar de volksopstandingen gaan.

  Kennelijk de enige weg naar verbetering en vooruitgang, want overheidscorruptie mogen we als burger toch niet toelaten ?!

 4. Ook ik ben een verstokte e-smoker sinds een jaar of 5. om de zoveel tijd komen er rapporten op de markt, van anti en pro, die nooit helemaal volledig zijn of eenzijdig en/of matig onderzocht. Ik ben, tot het tegendeel goed bewezen is, natuurlijk pro. Maar ik begrijp ook wel dat een nieuw product eigenlijk goed onderzocht moet worden op schadelijkheid voor het menselijk lichaam. Ik kan me wel voorstellen dat ze de soorten vloeistof, in Amerika moeten gaan onderzoeken, om te kijken of daar iets schadelijks in zit/zat. Tot die tijd blijf ik geloven dat het iig op zijn minst 50 procent minder gevaarlijk is dan roken. (lees ook eens een rapport over wat echt roken met je doet, en wat de fabrikanten erin stoppen!)

 5. Waarom zouden 3 vooraanstaande professoren uit Frankrijk Duitsland Engeland op het symposium de E-sigaret propageren ??
  En veel succes hebben met het overstappen van het tabak roken naar het dampen, en dit kunnen dit staven met cijfers.

 6. Om als aanvulling een echt jarenlang onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek te lezen met de normale regulerende stoffen die gebruikt worden voor de E-sigaretten ( ofwel dampen) verwijs ik graag naar de volgende website;

  http://www.ecigarette-research.org/research/

  Alle andere negatieve berichtgeving omtrent electronisch roken of liever gezegd dampen is gebaseerd op incidentele expirementele andere samenstellingen van onverstandige gebruikers. Dit geldt voor veel zaken die je als mens tot je neemt ……ga niet buiten de regulerende paden zelf experimenteren want dit brengt ten alle tijden risico’s met zich mee!!

  En laten we niet vergeten dat in de UK meer dan 60% van de rokers succesvol is gestopt door over te stappen naar de E-sigaret. Gelukkig hebben ze daar mede door de Brexit perikelen maling gehad aan de Europeesche regels die zijn ontstaan onder druk van de tabaksfabrikanten!! Die zagen hun markt natuurlijk instorten en hebben met accijnsdruk naar de overheden het voor elkaar gekregen dat de marktontwikkelingen hieromtrent de kop werden ingedrukt !! Hiermede kochten ze tijd om uiteindelijk zelf de inhaalslag te kunnen maken om zelf met de ontwikkeling aan de gang te gaan. Het resultaat is dat ze nog steeds niet echt voet aan de grond krijgen ten opzichten van de markt die toch voornamelijk nog grotendeels in het bezit is van China. Ook met overnames en participaties in een bedrijf als bijvoorbeeld Juul slagen ze er niet in om deze markt te veroveren.

  Wake up zou ik zeggen, neem een voorbeeld aan de UK waar ze inmiddels een groot succes hebben bereikt en waar reclame gewoon is toegestaan, het vergoed wordt door het ziekenfonds, en waar zelfs gedampt mag worden in ziekenhuizen !!
  Op iedere hoek van de straat verkrijgbaar omdat ze maling hadden voor de absurde buitengewone regels van de Europeesche commissie. Aan de stuurgroepen heb ik zelf aan deelgenomen als oprichter van het eerste echte merk in Nederland, Vaporlinq, en als afgevaardigde van de NEN te Delft. Ik kwam er achter dat in iedere stuurgroep vertegenwoordigers zaten van de Tabaksindustrie !! Hiermede kwam ik tot een conflict of interest en was het vechten tegen de bierkaai!

  Te triest voor woorden en hierdoor zag ik mijn droom in duigen vallen !!

 7. Het maakt me erg boos dat ik alleen maar onzin en niet onderbouwde berichten hoor op het nieuws en in nieuwsuur (beide van de NOS).

  Het lijkt wel alsof iedereen word betaald door de tabaksindustrie.

  Ik vind dat het tijd word op een grootschalige actie/protest mars op te zetten door vapers/dampers. Met zijn allen de straat op en er voor zorgen dat er word geluisterd door de overheid.

  We leven in een zogenaamde democratie, maar de stem van het volk word over het algemeen genegeerd, net als alle medisch onderbouwde berichten en onderzoeken van het vapen.

  Dus…. Wie loopt er mee in de protest mars?

 8. Regulering is goed, maar omwille van de accijnsinkomsten slaan de overheden veel te ver door ten kosten van de goedbedoelde gezondheidsbewuste burgers en dus puur voor eigen belang… de staatskas te spekken …. denkende dat we oneindig als burgers dom zijn en kuddedieren blijven.

  Nogmaals, wake up and stand up!!

1 Trackback / Pingback

 1. E-sigaret schadelijk voor longen | EA-Sigaret

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.