Angstbericht onder de loep!

Mediamisbruik om de e-sigaret te demoniseren.

Zeer recentelijk hebben we op deze site een artikel geplaatst waarin we toelichten hoe berichtgeving te herkennen welke geen ander doel lijkt te hebben dan u van de e-sigaret weg te jagen. Het Algemeen Dagblad spant de kroon als het gaat om deze paniekberichten. Diverse grote kranten hebben de afgelopen weken al bericht over zaken die aan het licht zijn gekomen sinds de “mysterieuze longziekte” een kleine twee maanden geleden in Amerika plotseling de kop op stak. Maar niet het AD. En dat is raar omdat deze krant de laatste tijd bijna twee keer zoveel publiceert over de e-sigaret als andere kranten, maar wel blijft steken op berichtgeving van een maand geleden. Tijd dus, om het meest recente AD artikel eens tegen het licht van de realiteit te houden.

‘74 Britten kampen met gezondheidsproblemen door gebruik e-sigaret’,
kopte het AD recentelijk. Dat is best erg, denk je dan als lezer. Maar als je het artikel verder doorleest kom je er al snel achter, dat ook dit een artikel op niets meer gebaseerd is dan aannames, veronderstellingen en inhoudsloze waarschuwingen. We zetten ze even wat quotes uit het artikel op een rijtje en duiden deze op inhoud:

Quote:
‘Gezondheidsproblemen die mogelijk worden veroorzaakt door het gebruik van de e-sigaret.’
Duiding:
Men heeft dus geen idee of de e-sigaret de oorzaak was.

Quote:
‘Uit de 74 gevallen destilleerde de organisatie een lijst van 200 kwaaltjes – zoals hartproblemen, borstpijn en longontsteking – die veroorzaakt kunnen worden door ‘vaping’.’
Duiding:
Er zijn diverse oorzaken voor allerlei kwalen. De e-sigaret is nog nooit bewezen aangeduid als veroorzaker van ernstige kwalen. 74 personen plaatsten een melding, met gemiddeld 3 kwaaltjes per melding. Het gaat dus niet om 200 unieke kwaaltjes.

Quote:
‘De waakhond baseert zich op de meldingen die mensen deden via internet: het gaat om 74 gebruikers van de e-sigaret die hun kwaaltjes zelf relateren aan het gebruik van het apparaat. Of dat ook daadwerkelijk zo is, valt nu nog niet te zeggen, aldus de MHRA.’
Duiding:
74 mensen die zelf hun kwaal gelinkt hebben aan de e-sigaret. Mensen linken kwalen aan van alles en nog wat. Gedegen onderzoek door een arts wijst pas de werkelijke oorzaak aan. Dit kun je met de beste wil van de wereld niet als een serieus onderzoek bestempelen! Tevens vergeet het AD hier te vermelden dat deze 74 meldingen binnen kwamen in een tijdsbestek van 5 jaar en dat er van die 74 meldingen 49 beschouwd werden als serieus.

Quote:
‘De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) hield een enquête onder 1100 leden. Binnen drie dagen kwamen er drie meldingen binnen van mensen die hun kwalen vermoedelijk opliepen door vaping.’
Duiding:
3 mensen, op tienduizenden gebruikers. Dat is niet bepaald schrikbarend als je dat afzet tegen het aantal doden dat tabak dagelijks in Nederland alleen al claimt. En wederom is het slechts een vermoeden. Er wordt geen enkel bewijs geleverd.

Quote:
‘Directe aanleiding voor de Nederlandse enquête was het aantal mysterieuze ademhalingsziektes in de Verenigde Staten die aan het gebruik van de e-sigaret worden toegeschreven.’
Duiding:
Er is niets mysterieus aan de aandoening. Het bleek in alle gemelde gevallen om lipoid pneumonie te gaan. Gebruikers hadden bij straatdealers cannabis-cartridges gekocht, welke vetten en oliën bevatten die totaal ongeschikt zijn om te gebruiken en als grondstoffen streng verboden zijn in vloeistoffen voor e-sigaretten. Dat de ziekte wordt toegeschreven aan de e-sigaret is helemaal dubieus, aangezien deze slechts gebruikt werd om de illegale cartridges te gebruiken.

Quote:
‘Daar zouden al twaalf mensen zijn bezweken aan een longaandoening die verband lijkt te houden met het apparaatje.’
Duiding:
Dat verband is er zoals hierboven toegelicht niet. Als bijvoorbeeld mensen sterven aan een overdosis verdovende middelen, linken we dit tenslotte toch ook niet aan de injectiespuiten?

Quote:
’Ruim 800 mensen zouden er nu kampen met kwalen vanwege vaping.’
Duiding:
Deze zin kon beter verwoord worden als ”Ruim 800 mensen zouden er nu kampen met kwalen vanwege het gebruik van verboden middelen.”

Quote:
‘Sinds twee maanden is er in Amerika een onderzoek gaande dat meer duidelijkheid moet geven over de nieuwe ziekte en of deze daadwerkelijk veroorzaakt wordt door het roken van een e-sigaret. ‘
Duiding:
Dit is oud nieuws, omdat de duiding inmiddels gegeven is. Het kwam NIET door de e-sigaret, maar WEL door gebruik van illegale substanties.

Quote:
‘Zolang hier geen duidelijkheid over is, raadt de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC aan om geen e-sigaretten meer te roken.’
Duiding:
Ook dit is inmiddels al achterhaald nieuws, omdat de CDC inmiddels zijn advies bijgesteld heeft en mensen aanraadt geen illegaal gekochte cannabis-cartridges te verdampen.

Quote:
‘Opvallend is dat de patiënten vaak relatief jong zijn en voor hun opname in goede gezondheid verkeerden. Van allemaal is bekend dat zij kort voordat zij klachten kregen nog een e-sigaret hebben gerookt.’
Duiding:
Zo opvallend is dat niet, als je je realiseert dat het verdampen van cannabis vrij populair is onder relatief jonge mensen in Amerika.

Quote:
‘Maar gezondheidsdiensten raden aan om terughoudend te zijn in het gebruik ervan totdat meer bekend is over de eventuele gevolgen.’
Duiding:
Er wordt al ruim 10 jaar lang intensief onderzoek gedaan naar de e-sigaret en er is meer bekend, dan onbekend inmiddels. Bewezen is dat de e-sigaret minimaal 95% minder schadelijk is als het roken van tabak. De dé facto experts op het gebied van schadelijk door tabaksgebruik, The Royal College of Physicians, beveelt de e-sigaret dan ook aan als succesvol hulpmiddel voor mensen die niet kunnen stoppen met roken.

Quote:
‘In landen als Brazilië, India, Thailand en Singapore is de e-sigaret in de ban gedaan.’
Duiding:
Deze landen zijn financieel gezien enorm afhankelijk van de teelt en verkoop en/of het gebruik van tabak. Het is dus niet zo gek dat zij het meest succesvolle stop-product tot nu toe in de ban doen. Maar het feit dat in sommige landen een bepaald middel in de ban gedaan wordt, zegt helemaal niets over het middel zelf.

Kortom, het artikel uit het AD kan als volgt samengevat worden:

Een aantal ongefundeerde aannames, niet onderbouwde beweringen en wat enge berichtgeving om u vooral maar niet de e-sigaret te laten gebruiken!

En daarmee is dit een lichtend voorbeeld van een extreem verwerpelijk mediafenomeen. Door dergelijke nietszeggende paniekberichten blijven mensen weg van de e-sigaret. Mensen die tot die 92% behoren die ondanks vele pogingen en diverse, meestal nutteloze, hulpmiddeltjes , het maar niet lukt om te stoppen. Mensen die wellicht juist gebaat zijn bij de e-sigaret, al was het maar om hun risico op vreselijke ziekte met 95% terug te dringen. Mensen, die door dergelijke berichtgeving overgelaten worden aan hun lot en door middel van angst en paniek weggehouden worden van een product dat wellicht letterlijk hun leven kan redden.


Wij hebben geen abonnement op het AD en mede door artikelen als deze zullen we dat abonnement ook niet nemen. Een kwaliteitskrant behoort objectief en onbevooroordeeld te zijn. Het AD is dat overduidelijk niet.


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.