Steun de petitie voor een beter dampbeleid!

Steun de petitie voor een beter dampbeleid!

Acvoda heeft haar input geleverd bij de consultatie die de Nederlandse overheid heeft gehouden voor de nieuwe Tabaks en Rookwarenwet. Tot onze grote spijt hebben we moeten constateren dat de aanpassingen die zowel door ons als ook door vele andere inschrijvers voorgesteld zijn, niet of nauwelijks zijn overgenomen. De minister van volksgezondheid, welzijn en sport lijkt geen oog te willen hebben voor de inmiddels talloze bewijzen die aantonen dat de e-sigaret minimaal 95% minder schadelijk is dan de traditionele sigaret en het meest succesvolle risicobeperkende product voor rokers ooit is. In tegenstelling tot landen als het Verenigd Koninkrijk stelt de minister in de nieuwe voorgestelde wetgeving de e-sigaret nagenoeg volledig gelijk aan de traditionele sigaret , met alle beperkingen van dien. Hiermee frustreert de minister de doelstellingen zoals die gesteld zijn in het Nationaal Preventieakkoord.

Omdat er binnenkort in de tweede kamer gedebatteerd wordt over de nieuwe Tabaks en Rookwarenwet, heeft Acvoda gemeend een petitie te starten die aangeboden zal worden aan de minister. Op die manier hopen wij dat de minister zijn wetgeving aangaande dampwaar aanpast en zorg gaat dragen voor een passende wetgeving, welke recht doet aan de vele voordelen die de e-sigaret kan bieden aan de nu nog rokende Nederlanders.vaping-892291_1280 (2)

Zoals reeds vermeld constateren wij dat de Nederlandse overheid op het punt staat om in de wet-, en regelgeving rondom tabaksproducten, elektronische sigaretten gelijk te stellen aan tabaksproducten. Dat betekent dat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen de traditionele sigaret en de elektronische sigaret, welke wetenschappelijk aantoonbaar significant minder schadelijk is voor de gezondheid bij gebruik door de consument, en geen passieve schade aan omstanders veroorzaakt. Door de voorgestelde maatregelen blijven rokers verstoken van correcte informatie over minder schadelijke alternatieven voor het roken van tabak, waardoor hen een keuzemogelijkheid op basis van feitelijkheden sterk bemoeilijkt wordt. Als direct gevolg daarvan blijven tabak rokende consumenten door onwetendheid roken en zullen zij niet overstappen naar een significant minder schadelijk alternatief. Mede hierdoor kunnen de voorgenomen maatregelen als contraproductief gezien worden met betrekking tot het behalen van de doelstellingen zoals verwoord in het Nationaal Preventieakkoord.

Wij verzoeken de minister dan ook bij het opstellen van de nieuwe wet- en regelgeving, in navolging van andere Europese overheden, de elektronische sigaret niet gelijk stelt wordt aan reguliere tabaksproducten, en regelgeving op basis van schadelijkheid gehanteerd wordt. Hierdoor zou de minister zijn zorgplicht vervullen en consumenten van traditionele tabaksproducten de vrijheid blijven bieden om zich te informeren over minder schadelijke alternatieven voor tabaksproducten, en zo actief bij dragen aan het behalen van de in het preventie akkoord gestelde doelen. We  pleiten er dan ook dringend voor om onderscheid te maken tussen de regelgeving voor de traditionele tabak en de elektronische sigaret, waarbij de mate van schadelijkheid voor de consument in acht wordt genomen. 

Vind u ook dat er een passendere wetgeving voor dampwaren moet komen, teken dan de petitie!

Namens Acvoda alvast bedankt!

LINK NAAR PETITIE KLIK HIER

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.