Wat is Dampen?


Klik voor de Acvoda informatieflyer

Dampen is het gebruiken van een elektronische sigaret. Een elektronische sigaret is een apparaatje dat een vloeistof met geur- en smaakstoffen omzet in een damp die men vervolgens kan inademen. Er zijn verschillende smaken vloeistof met eventueel nicotine, afhankelijk van de voorkeur van de damper.

De damp voelt bij het inademen ongeveer aan als sigarettenrook, maar is beduidend minder schadelijk voor de gezondheid. Doordat er tijdens het dampen geen verbranding plaatsvindt, is de damp vrij van de (schadelijke) verbrandingsproducten zoals teer, koolmonoxide, cyanide en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK). Ook is de damp vrij van radioactieve sporenelementen zoals polonium. Nicotine, dat zowel in damp als in sigarettenrook kan voorkomen, is niet kankerverwekkend.

Hoe veilig is dampen?

Er is al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan in onder andere Duitsland, Frankrijk, Engeland, Griekenland en de Verenigde Staten.

De conclusie van een recent Engels rapport is dat de e-sigaret op zijn hoogst 5% zo schadelijk is als de tabaks sigaret

Passief dampen

Volgens het Engelse onderzoek is het risico van passief dampen of “meedampen” nihil.

Over Martijn 27 Artikelen
Nederlandse Limburger, werkzaam in de IT. Een tevreden damper sinds mei 2013.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*6 × = vierenvijftig

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.