Veelgestelde vragen: kan ik dampen als ik een pacemaker heb?

Sinds we in Nederland en België diverse workshops over dampen hebben gegeven aan stoppen-met-roken-coaches, krijgen we veel vragen over dampen en het gebruik van een verdamper (e-sigaret) bij het stoppen met roken. Indien mogelijk plaatsen we deze vragen en de antwoorden zoveel mogelijk op onze website, zodat iedereen met dergelijke vragen snel een antwoord vindt.

Een vraag die door een Belgische tabakologe werd gesteld was: kan iemand met een pacemaker ook overstappen op dampen? pacemaker

Voor het beantwoorden van deze vraag hebben we advies gevraagd aan dr. Farsalinos, een cardioloog die heel veel onderzoek doet naar dampen en mogelijke risico’s.

Ten aanzien van het gebruik van nicotine zijn er geen bezwaren. Het gebruik van nicotine via een verdamper zal zeker minder invloed hebben dan het roken van tabak op het hart. Nicotine verhoogt de bloeddruk iets en kan het hart wat sneller doen kloppen, maar dat effect is vergelijkbaar met bijvoorbeeld traplopen. Ten opzichte van roken is dampen altijd beter.

Ten aanzien van het te gebruiken apparaat zijn er wel wat extra zaken om op te letten wanneer iemand een pacemaker heeft.

 • Magneten
  Magneten die in de buurt van een pacemaker komen, kunnen de werking ervan verstoren. Veel batterijhouders van verdampers (daar gaan dus losse batterijen in), hebben een magnetische batterijklep. Dr. Farsalinos geeft aan dat apparaten die voorzien zijn van een magnetische batterijklep niet in de buurt van de pacemaker gehouden mogen worden (dat wil zeggen: tegen de borst ter hoogte van de pacemaker). Uit voorzorg raden we aan om te kiezen voor een apparaat met ingebouwde batterij, of waarbij het batterijdeurtje met schroefjes is bevestigd.

 

 • Bluetooth
  Uit voorzorg wordt aan mensen met een pacemaker aangeraden om uit de buurt te blijven van apparaten die op bluetooth werken.
  Er zijn tegenwoordig verdampers verkrijgbaar die via bluetooth met een app op de smartphone verbonden kunnen worden. De kans is klein dat bluetooth invloed heeft op de werking van de pacemaker, tenzij het bluetooth apparaat direct in de buurt van de pacemaker wordt gehouden. Wij adviseren uit voorzorg om verdampers met bluetooth te vermijden.

 

 • Elektromagnetische straling
  Apparaten kunnen elektromagnetische straling uitzenden wat de werking van een pacemaker zou kunnen verstoren. Het CE-keurmerk moet de garantie bieden dat het apparaat vrij is van elektromagnetische straling. De verdampers op de Belgische (en Nederlandse-) markt moeten voorzien zijn van dit keurmerk. Wij adviseren mensen met een pacemaker  om hun verdamper bij een gespecialiseerde winkel te kopen en niet tweedehands, of op een markt of braderie. Ook raden wij aan erop te letten dat in ieder geval de batterij(houder) is voorzien van het CE-keurmerk.
Over Muriël Schipper 11 Artikelen
Sociale professional met hart voor dampers en passie voor communicatie. Ooit afgestudeerd als gezondheidsvoorlichter en daarom groot voorstander van de e-sigaret. Voorzitter geworden omdat dampers een stem moeten hebben richting politiek en publieke gezondheidszorg. En zelf ook zeer tevreden damper natuurlijk!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.