Royal College of Physicians : promoot de e-sigaret als alternatief voor roken “Nicotine zonder Rook”

“E-sigaretten brengen voordelen voor de volksgezondheid en zouden breed gepromoot moeten worden richting rokers om hen te helpen te stoppen met tabak.”
Aldus het Britse Royal College of Physicians (RCP) in zijn rapport getiteld “Nicotine zonder Rook”.

In het rapport dat nog veel stof zal doen opwaaien benadrukt de invloedrijke groep dat roken verslavend en dodelijk is, en dat “e-sigaretten veel veiliger zijn dan roken”.rpc

E-sigaretten zijn geen Gateway naar roken, vertelt het RCP, en ze leiden ook niet tot normalisatie van roken – twee onderwerpen die vaak door critici aangehaald worden.
Geen van deze producten heeft tot nu toe een significant deel van de niet-rokers bereikt, en er is geen significant bewijs dat het een opstap is voor jongeren.

Het rapport wordt ondersteund door vele gezondheidsexperts die denken dat dampen een laag-risico alternatief is voor roken.

John Britton, hoofd van het RCP, erkent dat e-sigaretten een “onderwerp vol controverse zijn” maar benadrukt dat deze analyse “bijna alle zorgen met betrekking tot dit product wegneemt”.

Linda Bauld van Cancer Research UK en onderdirecteur van het UK Center for Tobacco Control and Alcohol crukStudies, vertelt dat nicotine in tegenstelling tot tabak geen kanker, hart- of longziektes veroorzaakt.
“In het ideale geval gebruiken mensen niets, maar als het alternatief roken is moeten mensen worden aangemoedigd om nicotine te gebruiken in een schonere vorm dan dodelijke tabak.”

ashukAntirookorganisatie ASH verwelkomt het rapport. Het toont aan dat “overstappen naar dampen een positieve en verstandige levenskeuze is voor rokers”.
“E-sigaretdamp bevat geen rook, en dat is waarom dampen minder schadelijk is”, zegt Deborah Arnott, hoofd van ASH.

De conclusies van het rapport samengevat:

 • Rokers kunnen gerustgesteld zijn en aangemoedigd worden om e-sigaretten te gebruiken, en de rest van de bevolking kan er gerust op zijn dat e-sigaretten veel veiliger zijn dan roken.
 • E-sigaretten zetten niet aan tot roken.
 • E-sigaretten zorgen niet voor normalisatie van het roken.
 • Regulering mag niet leiden tot significante beperkingen in de ontwikkeling en het gebruik van gevaar-reducerende producten door rokers.
 • E-sigaretten blijken effectief wanneer rokers ze gebruiken als een hulpmiddel voor het stoppen met roken.
 • E-sigaretten worden aangeboden als een consumentenproduct en bewijzen reeds veel populairder te zijn dan NRT’s (nicotinekauwgom, nicotinepleisters, etc.) als vervangingsmiddel en concurrent voor reguliere sigaretten.
 • Van de risico’s voor de gezondheid die voortkomen uit het langdurig inhaleren van damp, is het onwaarschijnlijk dat deze hoger zijn dan vijf procent van de risico’s van het roken van tabak, en het zou substantieel lager kunnen zijn.
 • Bewijs toont aan dat e-sigaretten bijna altijd en exclusief gebruikt worden als een veiliger alternatief voor het roken van tabak; dit wordt bevestigd door rokers die proberen om de risico’s gebonden aan het roken voor henzelf of anderen te beperken, dan wel om volledig te stoppen met roken.
 • In het belang van de volksgezondheid is het belangrijk om het gebruik van e-sigaretten, NRT’s en andere nicotinevrije producten in de UK zo breed mogelijk te promoten als alternatief voor het roken.

Acvoda is zeer bij met deze positieve ontwikkeling. Het RCP is een zeer invloedrijk en gerespecteerd instituut. Dit zal zeker een positieve invloed hebben op de discussie rond de e-sigaret.

Bronnen:

 

 

Over Martijn 27 Artikelen
Nederlandse Limburger, werkzaam in de IT. Een tevreden damper sinds mei 2013.

1 Comment

 1. @Acvoda dit is voor ons Dampertjes en voor mij muziek in de oren, na jarenlang die onzin draken verhalen over de e-sigaret, kortom bagger aan te horen in de media, tjaaa wie zouden dat nou zijn geweest 🙂
  Eindelijk serieus onderzoek door een organisatie die zeeeer gerenomeerd is.
  Nou doorhalen en van die vermaledijde tabaksfabrikanten afkomen, Dampen kan dat doen 🙂
  Ben alleen huiverig dat politici toch te veel info krijgen juist uit die industrie en daar hun regelgeving op baseren, eng helemaal als je erbij bednkt dat die zelfde industrie suggereert 75% van de esig handel in handn te hebben, in werkelijkheid 2% en dan maken ze ook nog meuk dat niet voldoet om de overstap te maken

  Heerlijk om te lezen een soort van zie je wel, we hadden al die tijd gelijk 🙂

  Grtz,
  Maaike

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Vlog Mei 2016 – Lucy Scarlett
 2. De laatste sigaret - Sargasso

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.