Dampen & zwangerschap

Enige tijd geleden werden we via de e-mail benaderd door een dampster met een erg belangrijke vraag; ze wilde weten of het kwaad kon om tijdens een zwangerschap te dampen, zonder nicotine. Ik stelde voor om telefonisch hierover contact te hebben.

Het simpele antwoord over dampen tijdens de zwangerschap is kort en bondig: gebruik geen nicotinehoudende vloeistoffen en als je het kunt gebruik dan liever niets.

Maar, in het telefoongesprek bleek toch een uitgebreider antwoord nodig te zijn en zakte spreekwoordelijk m’n broek af.De dampster in kwestie gaf namelijk aan te twijfelen tussen nicotine-vrij dampen of 3 gewone sigaretten per dag.smoking_pregnancy2
Ja, je leest het goed; er zijn mensen die oprecht twijfelen of (nicotinevrij) dampen minder schadelijk is dan 3 sigaretten per dag roken. Dit bericht hier is geen verwijt naar de dampster in kwestie, absoluut niet. De twijfel die deze jongedame heeft is het directe gevolg van de schreeuwerige en ongenuanceerde berichtgeving over de e-sigaret die de laatste jaren schering en inslag is.

Die campagne tegen de e-sigaret werpt z’n rotte vruchten af en is ondertussen zo ver gevorderd dat menigeen denkt dat de e-sigaret zelfs zónder nicotine net zo schadelijk of zelfs schadelijker is dan de gewone sigaret. Dat is niet alleen in Nederland het geval, maar wereldwijd. Ook in het Verenigd Koninkrijk is deze zorgwekkende ontwikkeling geconstateerd. Deborah Arnott, directeur van Action on Smoking and Health berichtte daar vrijdag jongstleden als volgt over:

“Het aantal ex-rokers dat de tabakssigaret laat liggen dankzij de e-sigaret groeit nog steeds, waarmee bewezen is dat de e-sigaret zéér waardevol is. Maar het aantal mensen dat onterecht denkt dat dampen net zo schadelijk is als roken is zorgwekkend.
Met de groei van deze misvatting riskeren we dat vele rokers ontmoedigd worden om over te stappen op e-sigaretten, en dat ze dus blijven roken. Dit is slecht voor hun gezondheid en voor de gezondheid van de mensen om hen heen.”

Dr Leonie Brose, van het King’s College in London, voegt daar nog aan toe:

“We moeten de relatieve veiligheid van de e-sigaret duidelijk overbrengen. De bewezen schadelijkheid van tabak krijgt veel minder (media)aandacht dan de veel lagere en veel minder zekere schadelijkheid van de e-sigaret. We zijn het aan rokers verschuldigd hen te voorzien van juiste informatie.”

Dampen tijdens de zwangerschap
Roken tijdens de zwangerschap is zéér schadelijk, zowel voor de baby als voor de moeder. Vooral de koolmonoxide, maar ook de teer, radioactief polonium, en nog ruim 4000 andere stoffen die in de sigarettenrook zitten worden via de moeder direct doorgegeven in de bloedbaan van de baby. De koolmonoxide van slechts één sigaret zorgt direct en langdurig voor zuurstoftekort.
De gevolgen van roken tijdens een zwangerschap zijn legio: vroeggeboorte, schisis, wiegendood, klompvoeten, laag geboortegewicht/kleiner kindje, verminderde vruchtbaarheid bij dochters, en ga zo maar door.

Bij dampen daarentegen is er geen enkele sprake van verbranding, en is er slechts sprake van blootstelling aan propyleenglycol (PG), glycerine (VG), smaakstoffen en eventueel nicotine.
Over het gebruik van nicotinehoudende dampvloeistoffen heeft het RIVM onlangs geconcludeerd dat “een risico op effecten op de foetus aanwezig is voor een zware damper tijdens de zwangerschap”.
Van de PG en de VG zijn geen negatieve gevolgen bekend voor de ontwikkeling van de foetus, en hetzelfde geldt voor de gebruikte smaakstoffen.

Kortom, het RIVM ziet ten aanzien van dampen tijdens de zwangerschap alleen een (beperkt) risico indien er gebruikgemaakt wordt van nicotinehoudende vloeistoffesmoking_pregnancyn.

Wij onderschrijven dit en voegen daar nog aan toe dat ook in de periode dat borstvoeding gegeven wordt het gebruik van nicotinehoudende dampvloeistoffen vermeden moet worden.
Hetzelfde advies geldt overigens ook voor het gebruik van nicotinepleisters, nicotinekauwgom en nicotinespray.

Conclusie
Het gebruik van een nicotinehoudende e-sigaret is niet aan te bevelen tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode.
Maar laat er geen enkele twijfel bestaan over het volgende: dampen mét nicotinehoudende vloeistoffen is véél minder schadelijk voor de moeder én de foetus dan het roken van één enkele sigaret per dag, per week of zelfs per maand tijdens de zwangerschap en ook tijdens de borstvoedingsperiode. Voor de ruim 6% van de (aanstaande) moeders die blijft roken tijdens de zwangerschap is de e-sigaret daarom zeker aan te bevelen als schadebeperkend alternatief. Overleg altijd met je (huis)arts en/of verloskundige indien je toch nicotinehoudende vloeistoffen wilt gebruiken.

Ook voor de (aanstaande) vaders
Ook voor de (aanstaande) vaders is een zwangerschap van de partner een uitgelezen moment om over te stappen. Meeroken is voor de aanstaande moeder en de foetus schadelijk, maar ook al rook je niet in het bijzijn van je partner maar buiten of op het balkon, de stank neem je mee naar binnen. De toegenomen reukzin tijdens de zwangerschap zorgt ervoor dat die stank allerminst op prijs gesteld zal worden. Daarnaast is het voor het kind natuurlijk altijd beter dat beide ouders niet meer roken, want elk kind wil zo lang mogelijk zijn of haar ouders in goede gezondheid bij zich hebben.

Voor alle rokende (aanstaande) ouders daarom dus ons advies: denk na, ga dampen!

Over Marcel 31 Artikelen
Getrouwd met Desiree, vader van Ference ('09) en Joris ('15). Stichtend lid van Acvoda, werkzaam als IT consultant en beeldend kunstenaar. In het begin van 2013 na 22 jaar shag gerookt te hebben en talloze stoppogingen 'cold turkey' overgestapt op de e-sigaret en overtuigd van het potentieel van de e-sigaret in het verminderen van schade die door roken veroorzaakt wordt. Oprichter, voormalig voorzitter en huidig woordvoerder van Acvoda.

6 Comments

 1. Super geschreven!
  Zijn blij dat je dit onder de aandacht hebt gebracht, we denken dat er in de toekomst meer vrouwen mee geholpen zullen zijn.
  Helaas is er nog heel weinig info over dit onderwerp bekend.
  Zijn reuze benieuwd wat dit teweeg gaat brengen….in positieve zin 🙂

 2. Hoi,
  Even het volgende, ik ben zwanger. Heel fijn en blij natuurlijk. En ik ben altijd een blije damper geweest. Zoals je bovenstaande omschrijft, ik bedoel, ik snap je strekking ‘dampen is bewezen minder schadelijk dan roken’, vind ik het toch geen goed stukje in combi met zwangerschappen( sorry sorry, hormonen? ?) Je schrijft: ‘Van de PG en de VG zijn geen negatieve gevolgen bekend voor de ontwikkeling van de foetus, en hetzelfde geldt voor de gebruikte smaakstoffen.’ Dat komt omdat er nog geen langdurig onderzoek naar gedaan is, omdat de esmokers nog niet zo heel lang bestaan… dus je weet gewoon niet zeker of het schadelijk is. Ik zou dus geen enkel risico willen nemen met een ongeboren kindje. Gewoon niet dampen is de beste optie en, al helemaal niet roken. Gek genoeg is mijn ervaring inmiddels dat ik het ook niet heel erg mis nu. Zullen de hormonen zijn. Ik kijk natuurlijk wel uit naar mijn eerste avondje dampen zodra de kleine er is. Lekker met een glaasje wijn erbij ? maar dat duurt nog een tijdje. Tot die tijd ga ik me maar te buiten aan kilo’s pinda’s ?

  • Hoi Eva,
   Als eerste natuurlijk van harte gefeliciteerd met je zwangerschap !
   Als tweede wil ik even vermelden dat er ondertussen wel al een lange termijn studie is afgerond en gepubliceerd.
   https://www.nature.com/articles/s41598-017-14043-2
   En als laatste wil ik nog even zeggen dat de overheid in Engeland, vanwege het wetenschappelijk bewijs zoals het er nu ligt, zijn goedkeuring heeft gegeven aan een onderzoek m.b.t dampen tijdens zwangerschap.
   Prof.Linda Bault heeft dit tijdens het laatste GFN (Globel FORUM on Nicotine) uitgebreid behandeld.
   Heel interessant !!!
   https://youtu.be/Sji9cuCns2c

   En Eva, jij hebt 100% gelijk als je schrijft: ” Ik zou dus geen enkel risico willen nemen met een ongeboren kindje.”
   Maar de data die dit onderzoek gaat opleveren is natuur wel interessant voor vrouwen die aangeven NIET te kunnen stoppen met roken tijdens hun zwangerschap.
   Ook voor hun is er dan misschien een optie die vele, vele malen minder schadelijk is voor hun ongeboren kind.

 3. Haai ik ben nu 23 weken zwanger en nu eindelijk gestopt met roken . Ik ging van 20 naar 7 tot 10 in me zwangerschap en nu 4 dagen geleden gestopt. Ik mis de geur en de smaak van een sigaret wel maar heb nu een e-sigaret en damp nu af en toe na t eten en soms tussen door met 6 ml nicotine . Dat gaat nu heel goed en mijn trek wordt steeds minder . Bij de 7e dag stap ik over naar 3 ml en na 2 weken ga ik het proberen zonder nicotine . Het is voor mij een ongeplande zwangerschap met heel wat stress nu weet ik dat vape met nicotine nog steeds slecht is maar ik ben allang trots op mezelf dat ik van die sigaretten af ben en dat het me makkelijker gaat dan verwacht .

  • Hi Kathy,

   Gefeliciteerd met de zwangerschap en wat goed van je dat je gestopt bent met roken. Ik weet uit ervaring dat het een enorme opgave is, zeker wanneer een zwangerschap gepaard gaat met stress. Uiteraard is het gebruik van nicotine af te raden tijdens de zwangerschap, maar weet wel dat het gebruik van een damper vele malen gezonder is dan het roken van een sigaret! het afbouwen is echt erg goed, maar let ook goed op hoe jij daarbij voelt.

   Mocht je specifieke vragen hebben, het even moeilijk hebben of gewoon ervaring uitwisselen met een (dampende) moeder, via de Facebook pagina van Acvoda kun je een chatbericht sturen!

   ik wil niet in herhaling vallen, maar in een andere reactie staat een prachtig overzicht van de onderzoeken omtrent het dampen tijdens de zwangerschap (en het gebruik van nicotine) misschien is het interessant om te lezen!

   https://www.nature.com/articles/s41598-017-14043-2
   En als laatste wil ik nog even zeggen dat de overheid in Engeland, vanwege het wetenschappelijk bewijs zoals het er nu ligt, zijn goedkeuring heeft gegeven aan een onderzoek m.b.t dampen tijdens zwangerschap.
   Prof.Linda Bault heeft dit tijdens het laatste GFN (Globel FORUM on Nicotine) uitgebreid behandeld.
   Heel interessant !!!
   https://youtu.be/Sji9cuCns2c

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*negen × 6 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.