Vervolg onderzoek van Public Health England

Engeland’s nieuwe Tabaksbestrijdingsplan behelst voornemen om verkrijgbaarheid van veiligere alternatieven voor roken te maximaliseren

In het Tabaks Bestrijdingsplan van de Engelse overheid werd Public Health England (PHE) gevraagd om het 2015-onderzoek naar e-sigaretten en andere nieuwe nicotine afgiftesystemen jaarlijks bij te werken tot het einde van het huidige Parlement in 2022.

PHE heeft een groep vooraanstaande tabak-onderzoekers van het UK Centre for Tobacco and Alcohol Studies (UKCTAS) opdracht gegeven om dit rapport te produceren. Dit onderzoek heeft een internationale peer review ondergaan.

Hieronder volgt een samenvatting van het vervolgonderzoek en de aanbevelingen van PHE.

Dampen, een beter wRicordi di un fumatoreoord voor het gebruik van e-sigaretten, vormt slechts een fractie van het gezondheidsrisico ten opzichte van het roken van tabak.
Daarom vinden deze Britse volksgezondheid deskundigen dat rokers aangemoedigd moeten worden om over te stappen naar het dampen om substantiële gezondheidsvoordelen te behalen.
Naar aanleiding van de resultaten uit hun onderzoeken zeggen de wetenschappers van PHE dat e-sigaretten zo’n 20.000 extra Britse rokers per jaar zou kunnen helpen te stoppen met roken- en mogelijk nog veel meer.

Het onderzoek vermeldt verder dat er “onder de bevolking veel misverstanden” zijn over nicotine. Blijkbaar is bij minder dan 10 procent van de volwassenen bekend dat nicotine bij lange na niet de grootste boosdoener is als het om roken gaat.

Ook wordt er in hun onderzoek geen bewijs gevonden dat de bezorgdheid ondersteunt dat e-sigarettengebruik, onder jonge mensen, een opstap is tot het roken van tabak.

Nieuwe beoordelingen die voortvloeien uit dit onderzoek versterken de bevindingen uit hun eerdere onderzoeken. Namelijk dat dampen slechts een fractie van het risico kent ten opzichte van roken.

John Newton, hoogleraar en directeur voor gezondheidsverbetering bij PHE blijft daarom vasthouden aan het percentage dat in de voorloper van dit onderzoek door PHE werd genoemd. Hij verklaart: “Dampen is minstens 95 procent minder schadelijk, en vormt een verwaarloosbaar risico voor omstanders” en “Het zou tragisch zijn als duizenden rokers die konden stoppen met b6eaa3084-409c-4a58-babc-159cac93631eehulp van een e-sigaret worden afgeschrikt door valse vrees voor hun veiligheid.”

Het PHE constateert dat het aantal rokers dat is gestopt in de eerste helft van 2017 het hoogste aantal was dat tot dusver was geobserveerd. Voor het eerst waren de cijfers ook vergelijkbaar tussen de verschillende sociaal-economische bevolkingsgroepen. Het is plausibel dat e-sigaretten hieraan hebben bijgedragen.

PHE roept rokers en gezondheidsautoriteiten op om nu te handelen op basis van het bewijsmateriaal dat in deze laatste rapporten is besproken. Een aantal aanbevelingen die PHE doet zijn daarom als volgt:

  • Verordeningen moeten een evenwicht vinden tussen de risico’s van e-sigaretten en hun potentiële voordelen. Belangrijke doelstellingen moeten worden bereikt om het roken te verminderen en het gebruik van e-sigaretten door niet-rokers te voorkomen. Dit vereist dat e-sigaretten regelmatig worden beoordeeld en dat hun impact wordt geëvalueerd.
  • Beperkingen op de communicatie over relatieve risico’s van e-sigaretten in vergelijking met brandbare tabak moet worden heroverwogen. Bij elke toekomstige herziening van de EU-richtlijn voor Tabaksproducten moet aandacht worden geschonken aan de formulering van de gezondheidswaarschuwing voor nicotine als zodanig, gezien de misverstanden onder de bevolking over de schadelijkheid ervan.
  • Beleid over tabak en e-sigaretten moet in de kern de erkenning bevatten dat nicotinegebruik op zich een minimale kans op ernstige schade aan de lichamelijke gezondheid inhoudt en dat de verslavende werking afhangt van de manier waarop het wordt toegediend.
  • Beleidsmakers en regelgevers moeten ervoor zorgen dat e-sigaretten worden vervaardigd op een manier die schade minimaliseert. Een voordeel van e-sigaretten is dat bepaalde bestanddelen kunnen worden verwijderd of geminimaliseerd op een manier die niet haalbaar is met tabaksigaretten.
  • Het tot nu toe gevonden gebrek aan verschil in biomarkers tussen “dual users” en rokers onderstreept de noodzaak om mensen die naast het dampen ook nog roken aan te moedigen en te ondersteunen om helemaal te stoppen met roken.
  • Elke roker die moeite heeft om te stoppen, zou eigenlijk moeten overstappen op dampen en daarbij ook professionele hulp krijgen. De grootste kans van slagen hebben degenen die een e-sigaret combineren met ondersteuning van een plaatselijke “stoppen met roken dienst.”

ce3a7079-1d62-4186-953e-4802aece2f7dDe Britse campagnegroep Action on Smoking and Health (ASH) verwelkomde het rapport en zei dat het deel uitmaakte van een groeiende wetenschappelijke consensus dat e-sigaretten veel minder schadelijk zijn dan tabak.

De campagnegroep zei in een verklaring:”We hopen dat deze rapporten de 40 procent van de rokers zal aanmoedigen die wel ooit geprobeerd heeft te stoppen, maar niet slaagde om te stoppen en daarbij niet het dampen een kans heeft gegeven.

 

Tot slot, ook uit Amerika kwam recentelijk weer een bevestiging dat dampen voor de gezondheid een veel betere keus is dan roken.
Het Amerikaanse National Academies of Sciences, Engineering en Medicine (NASEM) publiceerde namelijk ook een onderzoek over het gebruik van e-sigaretten. Dit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de United States Food and Drug Administration (FDA), is aangevraagd door de FDA om de regelgeving met betrekking tot dampen beter te kunnen beoordelen. Het onderzoek is eigenlijk een samenvatting van gegevens van honderden wetenschappelijke onderzoeken en ook hieruit blijkt dat aannemelijk is dat dampen veel minder schadelijk is dan het roken van tabaksigaretten.

 

Samenvatting van het onderzoek

Persbericht van Britse overheid

Onderzoek van de NASEM

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.