ASH UK Factsheet

ash-logoHet Britse ASH, Action on Smoking and Health, de pendant van Alliantie Nederland Rookvrij, heeft onlangs een factsheet over het gebruik van de e-sigaret in Engeland gepubliceerd.

Hun bevindingen:
• Van de 2,1 miljoen Britse e-sigaret gebruikers is 1/3 volledig gestopt met roken.
• Van een gateway-effect onder de jeugd is geen sprake.
• Dual users (mensen die zowel roken als dampen) gebruiken meestal wegwerp e-sigs of voorgevulde cartridges.
• Ex-rokers die helemaal op dampen zijn overgestapt gebruiken meestal een e-sigaret met een navultank (wat de EU het liefst wil verbieden).

De leider van de studie, prof. dr. Robert West,  geeft in de Britse krant The Guardian het volgende commentaar“We hebben geen bewijs kunnen vinden voor de claims dat e-sigaretten het gebruik van echte sigaretten normaliseren. Integendeel, het gebruik van e-sigaretten lijkt het aantal rokers te laten dalen, nu steeds meer mensen ze gebruiken om te stoppen met roken.”

Nederland:
Het Trimbos Instituut heeft onlangs een factsheet rookgewoonten gepubliceerd.
Deze factsheet telt voor zover wij kunnen nagaan de gebruikers van een e-sigaret (dampers) mee als rokers, en niet als niet-rokers.
Als de getallen van ASH UK naar de Nederlandse situatie worden geëxtrapoleerd is het zeer aannemelijk dat er aanzienlijk minder rokers zijn dankzij de e-sigaret (1/3 van 3% e-sigaret gebruikers). In tegenstelling tot wat het Trimbos Instituut vermeldt, zou het aantal rokers in Nederland dan dus gedaald zijn van 26% in 2012 naar 24% in 2013; een ongekende afname!

Over Martijn 27 Artikelen
Nederlandse Limburger, werkzaam in de IT. Een tevreden damper sinds mei 2013.

2 Comments

 1. Beste Martijn,

  Heb je het onderzoek van de Griekse wetenschapper dr. Konstantinos Farsalinos al gelezen? Het werd eind april in het International Journal of Environmental Research and Public Health gepubliceerd.

  Uit zijn onderzoek onder ruim 19.000 e-rokers blijkt dat maar liefst tachtig procent (!) het roken van sigaretten volledig heeft vervangen door de e-sigaret. Bij de overige ondervraagden verminderde het aantal gerookte sigaretten van twintig naar vier per dag!

  Lees het artikel hier: ikwilstoppenmetroken.nu/onderzoek-e-sigaretten-gezonder/

  • Ja zeker,

   Een zeer veelbelovend onderzoek, en het geeft ook suggesties voor vervolg onderzoek.
   Dat hoge percentage had wel een selectie-bias, alle deelnemers kwamen van internet en internet fora.
   Deze gebruikers hebben steun aan elkaar, en ze gebruiken in de regel de goed werkende 2e en 3e generatie e-sigaret, een heel breed assortiment aan smaakjes.
   Vervolg onderzoek met goede apparatuur, een brede keuze aan smaakjes in een echte klinische studie zou heel interessant zijn.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.