Royal College of Physicians beveelt de e-sigaret aan maar… Nederland weet het beter

In Engeland was het groot nieuws. Na een positief rapport van Public Health England, na de ‘E-cigarette briefing‘ van de NCSCT (National Center for Smoking Cessation and Training), kwam afgelopen week ook het Royal College of Physicians met een rapport over de e-sigaret waarin men stelt dat ‘dampen’ (het roken van een e-sigaret) veel minder schadelijk is dan het roken van tabak. Het is een pragmatisch standpunt: jaarlijks sterven duizenden mensen aan de gevolgen van tabak. Dit aantal is fors terug te dringen door rokers de e-sigaret aan te bevelen, zo stelt het RCP.

Gelukkig weten we het in Nederland beter. De NOS vroeg Pauline Dekker maar weer eens om een mening. Pauline Dekker, die zo woest bezig is met haar kruistocht tegen tabak dat ze een vermindering van 10.000 tabaksdoden per jaar nog niet genoeg vindt. Pauline is pas tevreden wanneer Pauline Dekkerniemand meer aan de nicotine zit. Dat nicotine niet de langzame dood van rokers veroorzaakt is bijzaak voor Pauline. Nicotine is verslavend en dus moet iedereen daarvan afblijven, zelfs als er 10.000 tabaksdoden per jaar voorkomen kunnen worden met de e-sigaret. Lieve Pauline, je eet zeker geen aardappels, tomaten of aubergines? En je drinkt natuurlijk ook geen thee? Want daar zit ook nicotine in, en dat krijgen, zeker in Nederland, miljoenen mensen dagelijks dus gewoon binnen via hun voeding. De Amerikaanse CDC (Center for Disease Control) heeft 800 mensen getest op de aanwezigheid van nicotine in hun lichaam. Iedereen testte positief, en dat waren echt niet allemaal rokers (ook al wilde men het doen voorkomen alsof het kwam door passief meeroken…).

Wanda de Kanter beweerde op RTLZ dat “nicotine net zo verslavend als cocaïne en heroïne” is. Ook toxicoloog prof. dr. Martin van den Berg liet dit aan Trouw weten: “Nicotine is niet onschuldig, het is verslavend en je kunt er hart- en vaatziekten van krijgen”. Maar hij durfde wel toe te geven dat de e-sigaret “in ieder geval minder ongezond” is.

Tabaksrook is verslavend ja, dat kan elke roker je vertellen. Maar komt het echt alleen maar door de nicotine, of is er meer aan de hand? Er is wel degelijk onderzoek gedaan naar nicotine, en geen enkele van die 8 onderzoeken heeft ooit kunnen aantonen dat nicotine (los van tabaksrook) verslaving tot gevolg heeft bij mensen die nooit gerookt hebben. Ondanks dat de deelnemers aan deze onderzoeken maandenlang hoge doses nicotine toegediend kregen. Helaas werden deze onderzoeken uitgevoerd om het effect van nicotine op cognitieve aandoeningen zoals alzheimer en parkinson, maar ook op auto-immuunziekten te onderzoeken. Ze gingen niet over het verslavende effect van nicotine (of het gebrek hieraan) en dus mogen we het geen bewijs noemen.

Wanda de KanterEn zo blijft Wanda de Kanter maar volhouden dat nicotine net zo verslavend is als heroïne en cocaïne. Wel… dáár is onderzoek naar gedaan. Bij ratten weliswaar, want een dergelijk onderzoek bij mensen uitvoeren is ethisch onverantwoord. Maar ratten die de keuze kregen, prefereerden cocaïne sterk boven nicotine (die wederom niet in tabaksrook zat). Nicotine veroorzaakt ook geen tolerantie (een belangrijke eigenschap van verslavende drugs). Kortom, mensen hebben niet de neiging om er steeds meer van te willen gebruiken tenzij ze al verslaafd zijn aan tabak.

De conclusie hier is dat nicotine en tabaksrook los van elkaar moeten worden beschouwd, iets wat het Royal College of Physicians, de NCSCT en Public Health England heel goed beseffen. Daarom bevelen zij de e-sigaret aan voor mensen die willen stoppen met roken.

In Nederland hebben we onze eigen kennis-instituten. Zo belde Trouw met de NVWA, de instantie die van VWS naar willekeur regels vast mag stellen, met betrekking tot de e-sigaret. “Het risico bestaat dat de verslaving door een e-sigaret juist in stand wordt gehouden.” Een dodelijke denkfout: mensen gaan niet dood door afhankelijkheid van nicotine, ze gaan dood door het roken van tabak waardoor ze teer, koolstofmonoxide, ammoniak en andere giftige stoffen binnenkrijgen.

Twee jaar geleden e-sigaretkopten de kranten dat “e-sigaretten 15 keer schadelijker zijn dan sigaretten”. Alle rokers die ik toen tegenkwam, keken met een zure blik naar mijn damper en verkondigden triomfantelijk dat ze liever bleven roken. En daarom durf ik gerust te zeggen dat elke longarts, elke huisarts, elke stoppen-met-roken-coach die nog steeds rokers afraadt om een e-sigaret te proberen om te stoppen met roken, doden op zijn of haar geweten heeft. Iedereen die nog steeds beweert dat de e-sigaret net zo schadelijk of schadelijker is dan roken, liegt. Elke krant die nog steeds durft te benadrukken dat de e-sigaret ‘nog steeds schadelijk is’ heeft een aandeel in Pauline’s 10.000 jaarlijkse tabaksdoden die voorkomen hadden kunnen worden.

Wanda, Martin, Pauline en NVWA, er is wel degelijk heel veel onderzoek gedaan naar e-sigaretten. En daardoor zijn drie belangrijke Engelse gezondheidsorganisaties ervan overtuigd dat de e-sigaret veel minder schadelijk is dan het roken van tabak. Het benadrukken van vermeende schadelijkheid is wreed tegenover al die rokers die het maar niet lukt om te stoppen met roken volgens andere methoden, die jullie wel goedkeuren.

Pauline Dekker zegt dat ze “nooit iemand heeft ontmoet die met behulp van de e-sigaret is gestopt met roken”. Ach, ik wil me zo graag even aan je komen voorstellen Pauline, want ik ben er zo één. Of lees eens een aantal van de meer dan 100 Dampverhalen, allemaal van mensen die gestopt zijn met roken dankzij de e-sigaret.

gerelateerd: Britse doktoren dringen aan om de e-sigaret te promoten als alternatief voor roken

Over Muriël Schipper 11 Artikelen
Sociale professional met hart voor dampers en passie voor communicatie. Ooit afgestudeerd als gezondheidsvoorlichter en daarom groot voorstander van de e-sigaret. Voorzitter geworden omdat dampers een stem moeten hebben richting politiek en publieke gezondheidszorg. En zelf ook zeer tevreden damper natuurlijk!

9 Comments

 1. Ach en al deze mensen leven maar in de utopische veronderstelling dat als het maar verboden wordt dat dan het probleem wel verdwijnt. Net zoals we al jaren geen cocaïne en heroïne verslaafden meer hebben…..

  De uitgangspunten van deze mensen zijn nobel, maar ze zijn zo doorgeschoten in hun drang naar resultaat dat hun adviezen tot dogma’s zijn verworden en ze daardoor met hun acties meer schade aanrichten dan goed doen. Ze zijn hun doel kwijt en focussen alleen nog op de dogma’s.

  Overal is risico-reductie omarmd. We verbieden motor rijden niet, we verplichten een helm om maar een voorbeeld te noemen. Zelf in de medische wereld is het een geaccepteerd principe. Om de verspreiding van aids tegen te gaan delen we schone naalden uit aan heroïne verslaafden. En als ze willen maar niet kunnen stoppen geven we ze methadon. Maar als een roker wil stoppen dan is het ineens een zonde om een minder schadelijk (zeker 95% minder) en succesvoller alternatief (vele malen succesvoller dan pleisters en kauwgom) aan te prijzen.

  We moeten rokers tegen deze mensen in bescherming nemen. Ze doen helaas inmiddels meer kwaad dan goed op dit gebied.

 2. Ik wil Pauline wel ontmoeten hoor, ben namelijk al dik 2 jaar rookvrij en heb in tegenstelling tot cold turkey stoppen ook niet dat irritante stemmetje wat de drang naar een peuk blijft verlangen.

  Laat ze aub die irritante/tegenwerkende restricties eerst eens stoppen. De inhoud van een tankje bepaald alleen maar hoe vaak je moet bijvullen met die ‘gevaarlijke’ e-liquid. Dit geeft alleen maar aan dat ze toch liever accijns vangen over de ruggen van de verstokte rokers.

 3. Hallo,
  Ik rookte 3 pakjes sigaretten per dag, ja echt je lees het goed. Sinds 6 augustus geen sigaret meer aangeraakt door mijn damper. Ik verbruik 1 flesje vloeistof in de week, kan weer trap lopen, piep niet meer als ik adem. Heb een goede reuk gekregen, en voor mijn medemens niet chagerijnig. En ja ik ben verslaafd aan nicotine maar dat was ik al 36 jaar. Ik damp en ben daar tevreden mee.

 4. Na diverse malen cold turkey te zijn gestopt met roken, ging ik toch steeds weer opnieuw roken, waardoor ik acht jaren geleden nicotinepleisters van 24,9 mg nicotine per stuk ging gebruiken. Ik had de pleisters op mijn lichaam geplakt, maar ik had ze beter over mijn mond kunnen plakken, want ze werkten absoluut niet, zelfs niet in combinatie met nicotinekauwgom.
  Dat nicotine, in ieder geval bij mij, geen verslavende werking heeft, was mij toen al duidelijk.
  Ik kocht mijn eerste verdampertjes, waarbij de smaak RY4 met een laag nicotinegehalte mij dermate goed beviel, dat ik het dampen nooit meer zou willen missen.
  De uitvinder van de verdamper, de apotheker Hon Lik, verdient een Nobel-prijs !

 5. Ik heb 40 jaar sigaretten gerookt en nu al 15 maand aan het dampen
  dit is het MIRAKEL om de sigaret te laten

  Ik piep niet meer kan de trap op en ben fitter als ooit tevoren
  De uitvinding van de eeuw

 6. Ik hoop dat Pauline Dekker en Wanda de Kanter meelezen want je kunt dus wel degelijk stoppen met roken door de e-sigaret!
  Ik rookte 2 pakjes sigaretten op een dag (of 1 pak shag, lag aan mijn financieen).
  Nu sinds 3 jaar een happy damper. Na het weggooien van al mijn rookmaterialen nooit meer één moment terug verlangd naar een sigaret.
  Ik hoest mezelf niet meer wakker, wat voorheen standaard was…iedere nacht en ik piep niet meer met ademhalen.
  COPD blijf ik houden helaas, maar is stabiel sinds ik niet meer rook.
  Mijn longarts geeft toe dat mijn longen ‘schoon’ aanhoren, geen gepiep, geruis en gekraak wat hij bij rokers wel hoort.
  Hij ziet me het liefste wel stoppen met dampen omdat het volgens hem nou eenmaal beter is voor longen die al beschadigd zijn, maar hij geeft ook toe dat dampen het beste is uit 2 kwaden.

 7. Jammer van al die “specialisten” die het beter weten dat de ex-rokende damper zelf. Ze doen meer kwaad dan goed. Ze weten, of iig zouden moeten weten dat e-sigaretten nagenoeg onschadelijk zijn.
  En dan die onzinnige theorieën, zoals e-sigaretten die jongeren aan zouden zetten tot roken.

  Niet-rokers, van jong tot oud, vinden het dampen meestal een lachwekkende bezigheid. Het begrip komt pas als je verteld dat je dampt om van je rookverslaving af te komen. Als dampen aanzet tot roken dan zou het drinken van een glas water meteen verboden moeten worden.

  Of neem het diacetyl verhaal in relatie tot popcorn lung.

  Alarm! In sommige e-liquids is diacetyl gevonden! Je longen gaan er aan, stop met dampen!

  De zwaar door de famaceutische- en tabakslobby gesubsidieerde “onderzoeken” vergeten er alleen bij te vermelden dat de analoge sigaret 100 x meer diacetyl bevat dan de e-sigaret. Ooit een roker tegengekomen met “popcorn lung”? Meer over diacetyl vind je op https://en.wikipedia.org/wiki/Diacetyl.

  Wat het dampen op de lange termijn doet met je lichaam is onbekend. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dan iets wat niet giftig is, over 20 jaar ziekmakend blijkt te zijn. We weten in ieder geval wel wat tabaksrook met je doet.

  Beste specialisten, indien u werkelijk begaan bent met de gezondheid van uw medemens stop dan met het demoniseren van dit geweldige alternatief. Ikzelf was er al uit, ik zou geen poging meer wagen om te stoppen met roken. Ondanks (of wellicht dankzij) de nicotinepleisters, sprays, kauwgom, champix, hypnose en acupunctuur lukte het me niet om te stoppen. Tot een collega mij wees op de esigaret. Sindsdien heb ik geen sigaret meer aangeraakt en ben ik bijna 2 jaar rookvrij!!!

 8. De anti rook lobby is een hele taaie. En de pro rokers zijn dat vaak ook.
  De twee partijen zijn echte tegenpolen.
  De anti rook lobby is nooid op een andere mening te krijgen, dus nu maar zorgen dat hun manie zover als het gaat dempen.
  Het lijkt er inderdaad op dat de anti rook lobby bang is hun baan te verliezen.
  Zijn ze hun baan kwijt dan nemen ze anti dampen als hun doel.

  Het is ozo zonde dat dampen door de anti rook lobby niet gezien word als middel tegen het stoppen met roken. Ze blijven maar roepen dat nooid een mens gestopt is met roken door het dampen terwijl de dampfora volstaan met zeer succesvolle stoppen met roken ervaringen inclusief mezelf.
  Je kan het ze er onmogelijk inprenten dat er nu een echte goede manier is om te stoppen met roken en de ex roker voor altijd van de sigaretten afblijft.
  Ik noem hen struisvogels die hun nek in het zand steken.
  Maar niet iedere gezondheidsorganisatie en gezondheidsfreak keurt het dampen door middel van e roken af, dus daarmee moeten wij de goeden niet over één kam scheren met de slechte.

 9. Als Pauline dit leest.. Ik ben 60 jaar oud,waarvan 48 jaar stevig gerookt. Ik heb Zyban en Nortrilen (supergezonde medicatie, of niet Paulien?) geslikt in een poging om te stoppen. Lukte niet. Veel andere pogingen gedaan met pleisters, kauwtabletten en cold turkey. Niks nakkes nada. Nu, sinds 2 maanden gestopt met roken.. R.O.K.E.N. Ik damp nu… D.A.M.P.E.N. Ik rook dus geen koolmonoxide, ammoniak en nog een aantal gifstoffen meer. Ik hoest sinds jaren niet meer dagelijks. Sterker nog, dwars door de griepepidemie heb ik niet één keer gehoest.

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Dutch cancer association sues tobacco industry for murder - Vaping360
 2. Dutch cancer association sues tobacco industry for murder - Vape Deals, Reviews | VapeBuying Blog

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.