Evaluatie van de potentiele gevaren van e-sigaret damp op hartcellen: het nieuwe onderzoek

Een nieuwe studie over elektrische sigaretten is recentelijk gepubliceerd in het International Journal of Environmental Research and Public Health. Deze studie, uitgevoerd door onderzoekers van het Onassis Cardiac Surgery Center in Griekenland en het Abich Toxicological Laboratory in Italië onder leiding van hoofdonderzoeker dr. Konstantinos Farsalinos, evalueert het toxisch potentieel van 20 verschillende e-sigaret-vloeistoffen (in dampvorm) op gekweekte hartcellen.  Vermeldenswaardig is dat bij dit onderzoek de damp werd voortgebracht door een commercieel verkrijgbare ‘damper’.

De effecten van damp die geproduceerd wordt middels de nieuwe generatie ‘hoge voltage verdampers’, werd hiermee dus voor de eerste keer onderzocht. Ter vergelijking werden de effecten van reguliere tabaksrook ook geëvalueerd. De resultaten van deze studie tonen aan dat damp van e-sigaretten bij lange na niet zo giftig is als tabaksrook; de meeste monsters lieten zelfs geheel geen nadelige effecten op de hartcellen zien.

Dr_Konstantinos_Farsalinos
dr. Konstantinos Farsalinos

“Deze studie is representatief voor onze voortdurende inspanningen om de effecten van e-sig-gebruik onder laboratoriumomstandigheden te evalueren” zegt dr. Farsalinos. Hij vervolgt: “Benadrukt moet worden dat we in dit experiment damp hebben onderzocht zoals die door de gebruiker wordt geproduceerd, door gebruik te maken van de commercieel aangeboden vloeistoffen en verdampers die erg populair zijn bij de consument. De resultaten tonen wederom aan dat e-sigaret-damp aanzienlijk minder schadelijk is in vergelijking met tabaksrook.”

De meeste dampmonsters lieten überhaupt geen nadelige effecten zien op de hartcellen, met een overlevingspercentage  dat statistisch gelijk is aan dat van cellen die niet aan damp zijn blootgesteld.

Toch waren er 4 monsters die een verminderde overleving van de hartcellen lieten zien. Dr. Farsalinos stelt: “Deze studie bevestigt onze verdenking dat een potentieel probleem met e-sigaret-vloeistof niet in de basisingrediënten (propyleenglycol of glycerol) zit, maar in de smaakstoffen. Er is een heel klein aantal smaakstoffen die minder presteerden in dit onderzoek, maar ook deze zijn nog steeds veel minder giftig in vergelijking met tabak-sigaretten.

Kenmerkend voor elektrisch roken is dat zelfs de damp die in onze studie geproduceerd werd met de slechtst presterende liquids, nog steeds 3 keer minder giftig was in vergelijking met tabaksrook. In deze liquids was tabaksblad verwerkt om de extracten smaak te geven, en ik geloof dat e-sigaret-gebruikers een weloverwogen beslissing moeten kunnen nemen over wat ze gebruiken. Men moet zich er in elk geval van bewust zijn dat de smaken een belangrijke rol spelen in de acceptatie en het succes van e-sigaretten als een vervanger voor het roken van tabak, maar ik vind het daarnaast ook zeer belangrijk dat alle smaakstoffen getest worden zodat duidelijk wordt welke het minst schadelijk zijn in gebruik.”

Veel van het debat aangaande de e-sigaret richt zich op de nicotine, en in deze studie hadden de geteste vloeistoffen nicotinegehaltes van 6 tot 24 mg/ml. Dr. Farsalinos: “Onze resultaten tonen duidelijk aan dat de overlevingskansen van de cellen niet geassocieerd kunnen worden met het nicotinegehalte in de vloeistof. Deze observatie bevestigt eerdere onderzoeken die aantonen dat de nicotinegehaltes die gangbaar zijn bij roken en bij het gebruik van e-sigaretten, in het geheel niet giftig zijn voor de cellen.”

Dr. Farsalinos en zijn groep zijn sinds 2011 betrokken bij onderzoek op het gebied van e-sigaretten, en verscheidene klinische en laboratoriumstudies naar de veiligheid van de e-sigaret zijn door hen gepubliceerd in peer-reviewed medische vakbladen en gepresenteerd op internationale medische congressen.

 

Link naar het onderzoek:
http://www.mdpi.com/1660-4601/10/10/5146

Over Marcel 31 Artikelen
Getrouwd met Desiree, vader van Ference ('09) en Joris ('15). Stichtend lid van Acvoda, werkzaam als IT consultant en beeldend kunstenaar. In het begin van 2013 na 22 jaar shag gerookt te hebben en talloze stoppogingen 'cold turkey' overgestapt op de e-sigaret en overtuigd van het potentieel van de e-sigaret in het verminderen van schade die door roken veroorzaakt wordt. Oprichter, voormalig voorzitter en huidig woordvoerder van Acvoda.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.