Damp- en bakshops met een eigen mening in opkomst!

Het dampen is een doorn in het oog van onze minister van Volksgezondheid. En omdat doornen prikken zag de minister de noodzaak om de bestaande ‘Tabaks- en rookwarenregeling’ aan te passen.
Nu kan dat in Nederland gelukkig niet zomaar. De minister dient belanghebbende partijen te consulteren alvorens een bestaande wet of regeling aangepast kan worden. Die consultatie heeft inmiddels plaatsgevonden en de minister heeft recentelijk op hoofdlijnen verslag gedaan van deze consultatie.
Dit verslag laat tussen de regels de intentie van de minister doorschijnen, want eigenlijk worden nagenoeg alle geopperde bezwaren van de hand gewezen en wat onduidelijkheden d.m.v. meer onduidelijkheden verhelderd.

In de voorgestelde wijzigingen stond dat de minister de richtlijnen voor zowel nicotine- als niet-nicotinehoudende vloeistoffen gelijk wil trekken (uiteraard in het nadeel van de niet-nicotinehoudende vloeistoffen).
Acvoda heeft in haar reactie op de consultatie aangegeven dat de minister door deze aanpassing alle op aarde bestaande vloeistoffen onderhevig zou maken aan de nieuwe regeling. Immers elke vloeistof bevat hetzij nicotine, hetzij geen nicotine. De minister heeft dit verduidelijkt door op te merken dat dit deze regelgeving vloeistoffen bevat die specifiek voor het (na)vullen van e-sigaretten bestemd zijn.
Dit zou inhouden dat ook aroma’s, glycol, glycerine en de zogenaamde ‘shake & vapes’ alleen verkocht mogen worden in verpakkingen met een maximale inhoud van 10ml. Voorbij wordt gegaan aan het feit dat een dergelijke regelgeving disproportioneel is omdat bijvoorbeeld winkels voor bak- of massagebenodigdheden exact dezelfde producten mogen verkopen zonder dergelijke restricties.
De minister gaat dus door met de poging om de beschikbare volumes van e-liquid ingrediënten (zonder nicotine) aan banden te leggen.
Wij voorzien dan ook een wildgroei van dampwinkels die naast hun assortiment dampwaren ook allerlei smaak- en glijmiddelen voor algemeen gebruik gaan verkopen. De bak- en dampshops gaan een ding worden in 2019!

58fbbb47-37b0-4229-a64a-76e5bab1f708
Glycol als diergeneesmiddel tegen acetonemie

Overigens gaat de minister in het geheel voorbij aan de ongewilde extra belasting van het milieu die deze maatregelen met zich meebrengen.
1 liter Glycol bestemd voor dampen mag met de nieuwe regels immers alleen maar verkocht worden verpakt in 100 flesjes van 10ml.
Blijkbaar acht de minister het klimaatakkoord, dat het leefklimaat van alle Nederlanders poogt te verbeteren, ondergeschikt aan de niet te verklaren verpakkingseisen voor dergelijke producten.
Glycol (o.a ook toegepast in astma-inhalers en de voedingsindustrie en in die toepassing ongevaarlijk voor de gezondheid) is wel in grote bulk hoeveelheden te verkrijgen als diergeneesmiddel.
Maar als het om dampen gaat is 10ml de max !!??
Blijkbaar moet die plastic-soep in de oceaan nog groter.

Verder rechtvaardigt de minister het negeren van nagenoeg alle andere bezwaren, met de holle retoriek van het beschermen van onze jongeren.
Nu zijn wij als Acvoda niet per definitie tegen het beschermen van de jeugd, maar dat gebeurt al doordat dampwaren niet verkocht mogen worden aan personen jonger dan 18 jaar.
De minister poogt dus eigenlijk middels strenge regelgeving en disproportioneel zware maatregelen de industrie haar eigen falende handhaving te laten compenseren. Overigens laten de jongste cijfers uit o.a. het Verenigd Koninkrijk zien dat de jongeren helemaal geen bescherming tegen de e-sigaret nodig hebben, maar dat terzijde.
Daarnaast merken we op dat de minister sterk in blijft zetten op de eis voor de ‘afschrikwekkende afbeeldingen en waarschuwingsteksten’ op verpakkingen en dat feitelijk correcte informatie verboden is om te vermelden op deze verpakkingen of dat deze verstrekt worden, omdat wederom de jeugd beschermd dient te worden.
Verkopers van e-sigaretten mogen dus niet aan hun klanten meedelen dat dampen 95% minder schadelijk is dan roken, alhoewel dit inmiddels genoegzaam en eenduidig is aangetoond. Gelukkig beschikken we in Nederland nog steeds over het recht op vrijheid van meningsuiting en wij voorzien dan ook dat verkopers vanaf 1 juli 2019 heel sterk hun eigen mening zullen verkondigen.
Overigens is sinds de invoering van deze nieuwe verpakkingseisen in andere landen het gebruik van rookwaren sinds jaren weer licht gestegen. Blijkbaar beschermd deze maatregel toch niet zo goed als de minister zich voorstelt.

Verbazingwekkend is ook het feit dat bij deze consultatie nagenoeg de gehele ‘stoppen-met-roken’ industrie zich juichend schaart achter de nieuwe maatregelen en in enkele gevallen zelfs vindt dat deze niet ver genoeg gaan. Je zou toch bijna gaan denken dat ze niet willen dat mensen overstappen naar een 95% minder schadelijk alternatief als stoppen met roken niet lukt.
Het is inmiddels overduidelijk dat zowel de ministers als de ‘stoppen met roken’ organisaties de roker liever zien stikken in zijn of haar eigen rook, dan dat zij gelijk het Verenigd Koninkrijk, rokers die niet geheel kunnen stoppen helpt met de KEUZE VOOR EEN 95% MINDER SCHADELIJK ALTERNATIEF.

 

1 Comment

  1. Dit heeft niks te maken met de gezondheid van mensen ,Roken is er zo ingeburgerd en word nog altijd gezien als een soort van rijkdom .De E sigaret en ontworpen om mensen te helpen ! En roken is om minder mensen oud te laten worden dus het gaat om geld !!Hoe eerder je sterft des te goedkoper ben je voor deze regering ! Dus wat doen we dan altijd rond de kerstdagen laten zien dat er schadelijke stoffen in de E sigaret zitten om mensen te laten weten dat ze beter niet 1 jan kunnen stoppen met roken . En zo veel mensen komen met hun sigaret die ze voor de deur van de E sigaret winkels uittrappen binnen met de vraag ,, Zitten er nu echt giftige stoffen in de vloeistof van de E sigaret ,Dan is het antwoord al snel gevonden U trapt net u sigaret uit waar u alles van weet dat u er ziek van word en nu stelt u de vraag of sja laten er met zoveel mogelijk mensen gaan dampen er zit wel een gifstof in zoals het RIVM Zegt dat is vloeibaar nicotine die staat op de gif lijst en dus gaat het RIVM dat u niet vertellen dat het daarom gaat maar ,En schrijven dan alleen dat er gif gevonden is !! Nu is het gif ineens duidelijk geworden en de nicotine voor de groep mensen vanaf 18 jaar ineens geen gif meer bevat maar nicotine en over nicotine gaan we accijns betalen . Snapt u het nog dat wat eerst giftig is nu ineens iedereen boven de 18 jaar het mag kopen !!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*× acht = 16

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.