Wilt u niet al te succesvol stoppen met roken alstublieft?

Stoptober is in aantocht en men wordt weer aangemoedigd om te stoppen met roken. Met dat voornemen is uiteraard niets mis. Maar het lijkt wel dat men niet wil dat teveel van u succesvol stopt met roken. Naar de redenen daarvoor kunnen ook wij slechts gissen, maar de strategie om dat dubieuze doel te bereiken is overduidelijk herkenbaar. Nagenoeg elk jaar In september, kort voor Stoptober, en in december, kort voor de goede voornemens voor het nieuwe jaar, steekt deze strategie zijn lelijke kop op..
In deze maanden is er ineens een sterke toename in negatieve berichtgeving rondom de e-sigaret. Met paniek en angstberichten probeert men mensen weg te houden van de e-sigaret. Drogredeneringen en uit context gerukte onderzoeksresultaten worden er aan de haren bijgesleept, om er maar voor te zorgen dat u het zich niet in het hoofd haalt om de e-sigaret te gaan gebruiken.

De e-sigaret is verreweg de meest succesvolle methode om te stoppen met roken. Stoppogingen met behulp van kauwgum, pleisters of medicijnen of door geheelonthouding zijn nauwelijks succesvol te noemen. Het lukt jaarlijks maar een handjevol stoppers (ongeveer 8%) om te stoppen met roken. Stoppen met behulp van de e-sigaret lukt echter aanzienlijk veel meer mensen . En omdat onomstotelijk aangetoond is dat de e-sigaret minimaal 95% minder schadelijk is dan het roken van tabak, mag het gerust als een revolutionair hulpmiddel beschouwt worden. Nog nooit was een middel wereldwijd zo succesvol in het terugdringen van het aantal rokers.

Maar ondanks deze fantastische cijfers worden we in de media in de maanden september en december overspoelt met negatieve berichtgeving die zelden gestoeld is op degelijk onderbouwde feiten. En daar moet wat ons betreft een eind aan komen. En daarom hebben wij de meest gebruikte kenmerken van dit soort berichtgeving voor de roker die wil stoppen op een rijtje gezet. Hiermee kunt u deze angstberichten herkennen en doorverwijzen naar uw (digitale) prullenbak. Door het kaf van het koren te scheiden blijft de informatie over die u in staat stelt een weloverwogen beslissing te nemen.

De drogredenen van de angst,- en paniek-berichtgeving:

 • De e-sigaret wordt als zeer gevaarlijk voor de gezondheid omschreven.
  Als dit in een bericht staat doet het bericht de waarheid geen eer aan. Niemand zal beweren dat de e-sigaret volledig onschadelijk is. Maar inmiddels is onomstotelijk bewezen dat de e-sigaret minimaal 95% minder schadelijk is dan roken. Wilt u stoppen met roken en lijkt elke methode te falen? Probeer dan gerust eens de e-sigaret. Uw gezondheid zal u dankbaar zijn.
 • Acute zeer ernstige aandoeningen worden toegeschreven aan de e-sigaret.
  In de ruim 15 jaar dat de e-sigaret op de markt is en al die jaren door tientallen miljoenen gebruikers wereldwijd wordt gebruikt, is er nog nooit een acute aandoening opgetreden als gevolg van het gebruik van de e-sigaret. Dat wil niet zeggen dat de gemelde aandoeningen niet echt zouden zijn, maar wel dat de oorzaak ergens anders ligt dan bij de e-sigaret. Zo blijkt dat de recente acute uitbraken van ernstige longaandoeningen gerelateerd zijn aan het gebruik van illegale cannabis capsules.
 • Er wordt gemeld dat we erg weinig weten over de gevolgen van het gebruik.
  Dit is een zwaar overtrokken negatief beeld van de realiteit. Er zijn in de afgelopen 15 jaar vele onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd en tot op heden zijn er geen ernstige negatieve effecten geconstateerd. Onderzoeken welke wel tot ernstige conclusies kwamen bleken na onderzoek door onafhankelijke experts. stuk voor stuk ondeugdelijk te zijn uitgevoerd of voorzien van conclusies welke niet met de meetresultaten in overeenstemming waren.
 • Berichten met experts die uitspraken hullen in insinuaties en vage omschrijvingen.
  Woorden als, ‘mogelijk’, ‘zou kunnen’, ‘wellicht’, et cetera, worden door experts gebruikt om de negatieve gevolgen te linken aan de e-sigaret. Het feit dat deze experts echter geen harde conclusies durven te trekken, geeft aan dat ze zelf ook niet zo overtuigd zijn van hun eigen stellingen en overwegend reageren vanuit een persoonlijke overtuiging of een onderbuikgevoel.
  Woorden kun je creatief gebruiken, maar cijfers liegen nooit.
 • De e-sigaret wordt afgeschilderd als een opstap naar de reguliere sigaret (het gateway effect).
  Dit argument is een verzinsel. Er is nog nooit een gateway effect aangetoond waarbij men van een minder schadelijk product vrijwillig overstapte naar een schadelijker product. Waarom zou men ook? De e-sigaret is vele malen minder schadelijk en verkrijgbare in vele smaken in tegenstelling tot de gewone sigaret. Waarom zou je dan in hemelsnaam overstappen?
 • De e-sigaret wordt opgeworpen als het nieuwe wapen van de tabaksindustrie.
  Het is een feit dat de tabaksindustrie een deel van de e-sigaret markt probeert op te kopen. Feit is echter dat zij in deze markt maar een relatief kleine speler zijn en verfoeid worden door gebruikers. De e-sigaret is bedacht door een apotheker en door kleine bedrijven en gebruikers doorontwikkeld tot wat zij nu is. Pas toen de e-sigaret echt populair werd en de tabaksverkoop terugliep, kwamen de tabaksproducenten in beweging.
 • Er wordt gewaarschuwd dat de jeugd wordt gelokt met smaakjes.
  Lekkere smaken, daar houdt iedereen van. Er is geen enkele smaak die alleen maar de jeugd aanspreekt. Juist het grote aanbod aan verschillende smaken is wat de e-sigaret zo succesvol maakt. Een e-sigaret smaakt nooit als een echte sigaret, simpelweg omdat de smaak van rook van brandende tabak niet na te bootsen is, zonder iets te verbranden. De e-sigaret verbrand niets.
 • Het stijgende gebruik onder jongeren wordt als epidemisch beschreven.
  Elke epidemioloog die de cijfers bestudeerd zal tot de conclusie komen dat zelf met de beste wil van de wereld geen epidemie is waar te nemen. Jongeren die de e-sigaret blijvend gebruiken, zonder eerst gerookt te hebben, zijn zeldzaam en hun aantallen stijgen nauwelijks. Zij maken ongeveer 0,5% uit van alle beginnende gebruikers.
 • De berichtgeving vermeld dat de jeugd al vroeg verslaafd wordt gemaakt.
  Het is een feit dat al vaak op jongere leeftijd begonnen wordt met roken. Verkoop van e-sigaretten is verboden aan personen jonger dan 18 jaar., maar handhaving schiet tekort. Dat laat onverlet dat er ook jongeren zullen zijn die beginnen met dampen, maar toch geven de cijfers dat niet weer. Het aantal rokers onder de jongeren daalt echter snel. En als jongeren toch al beginnen valt het minder schadelijke product te prefereren boven het zeer schadelijke product.

  Ziet u één van deze kenmerken terug in een mediabericht, dan kun u dit met een gerust hart negeren, wetende dat het bericht slechts bedoeld is om niet al teveel mensen succesvol te laten stoppen met het roken en de maatschappij tegen de e-sigaret te blijven keren.

2 Comments

 1. Ach, ik lees nooit berichten van mensen die ze geïnterviewd hebben, die hun eigen verhaal kunnen doen.
  wat de reden was voor de E-peuk, hoe hun ervaring was, en wat de reden is om te blijven.
  zo veel redenen, maar nee, daar hoor je niets over.

1 Trackback / Pingback

 1. Angstbericht onder de loep! – Acvoda

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.