Is er echt nog meer verwarring nodig?

Er is al veel te veel verwarring in de media betreffende de “mysterieuze longziekte” in Amerika. Maar blijkbaar was er nog niet voldoende verwarring rond dit onderwerp moet CleanAir Nederland gedacht hebben. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat ze werkelijk geen idee hebben wat er in Amerika gaande is en in het duister tasten waar het de e-sigaret betreft. CleanAir Nederland strijdt tegen rookoverlast. Als je hun website bekijkt valt houtrook daar niet onder maar damp van een e-sigaret wel.

Bij de titel van het artikel gaat CleanAir Nederland al volop de mist in: “Dodelijke e-sigaret ook in Nederland te koop” en ze vervolgen met de onjuiste stelling: “In de Verenigde Staten zijn al meer dan 50 gebruikers van e-sigaretten overleden”. Voor alle mensen die zich een beetje inlezen in de stand van zaken in Amerika is het al lang duidelijk dat de dodelijke slachtoffers niet veroorzaakt werden door de e-sigaret, maar door vervuilde illegale THC cartridges. Het Centre for Disease Control (CDC), maakt als eerste officiële instantie gewag van slachtoffers, maar heeft inmiddels ook de oorzaak achterhaald. Zij hebben 58 patiënten geïnterviewd waarvan 53 gebruik maakte van op de zwarte markt verkregen THC cartridges. 14 van hen gebruikte CBD olie, waarvan 11 CBD met THC gebruikte. Slechts 2 patiënten beweren alleen nicotine te hebben gebruikt maar daar werd THC en Vitamine E-Acetaat in de longen aangetroffen. Deze patiënten logen uit angst voor de gevolgen over hun gebruik met alle risico’s voor hun herstel van dien.

Er zijn 2 soorten personen waar je nooit tegen moet liegen. Dat zijn je advocaat en je arts. Als je liegt tegen je arts kan hij moeilijk een juiste diagnose stellen, waardoor je onnodige risico’s bij je herstel oploopt, met in het uiterste geval onnodig overlijden aan je aandoening tot gevolg.
Er is dus absoluut een duidelijke veroorzaker gevonden, namelijk vitamine E-acetaat (VAE). De CDC heeft THC cartridges die in 2018 in beslag zijn genomen onderzocht, en in geen van die cartridges is VAE gevonden. Maar bij alle cartridges die in 2019 in beslag zijn genomen is wel VAE gevonden. Dit verklaart dan ook waarom de ziekte zo plotseling is opgedoken.
De door NutriAir in Nederland aangeboden producten, waar CleanAir zich zo druk om maakt in hun artikel, bevatten niet de extreem schadelijke VAE component en zijn derhalve dan ook niet dodelijk.

100% zekerheid?

Kunnen we dan stellen dat THC cartridges niet worden verkocht in Nederland? Nee helaas niet, ook in Nederland bestaat er een zwarte markt. Een zwarte markt, waar geen controles plaatsvinden en waar verkopers niet per definitie het welzijn van hun klanten als prioriteit hebben. En de omvang van deze zwarte markt groeit naarmate de verkoop van legale producten door overspannen regulering steeds minder lucratief wordt. Gelukkig zijn er nog geen tekenen dat er in Nederland illegale THC cartridges met VAE verhandeld worden.

Wat wel absoluut zeker en dat is dat de producten van NutrAir geen VAE bevatten. Dat geldt ook voor alle legaal in Nederland verkrijgbare e-sigaretten en liquids.

Om aan te geven hoe ver bezijden de waarheid CleanAir Nederland zit: De e-sigaretten van NutriAir bevatten geen THC of CBD! NutriAir produceert e-sigaretten met een vloeistof op basis van propyleenglycol. Acvoda weet door een simpele navraag dat de producten van NutriAir niet in Nederlandse winkels te verkrijgen zijn. Etos mag dan wel vernoemd worden op de site van NutriAir, maar laat weten dat dit niet het geval is. En dat is maar goed ook want ze zouden daarmee de Nederlandse wetgeving overtreden. Deze verbiedt toevoegingen zoals cafeïne, guarana extract, vitamines en andere stimulerende middelen dan nicotine. Ook het maken van claims dat het gebruik van zo’n soort product bevorderend is voor de gezondheid is in Nederland verboden.


Binnen Nederland is het dus duidelijk, ja er worden zowel CBD als THC producten op waterbasis en op oliebasis aangeboden. Worden de CBD-olie producten gebruikt zoals bedoeld, een paar druppels onder de tong, dan zijn ze volkomen veilig voor gebruik.

Maar verdamp deze producten NOOIT in een e-sigaret!


Olie condenseert in de longen terug van damp naar olie. En olie in de longen is de veroorzaker van de vaak dodelijke longaandoening. Dampvloeistoffen op oliebasis zijn niet legaal en blijf daar dus liever ver van weg. De NVWA controleert deze illegale producten niet in tegenstelling tot de nicotine houdende en nicotinevrije dampvloeistoffen die legaal verkrijgbaar zijn in Nederland.

En bovenal, ga niet af op uitlatingen van CleanAir Nederland. Zij hebben betreffende de e-sigaret overduidelijk aangetoond geen betrouwbare informatiebron te zijn!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*− 5 = een

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.