Beperking verkoop e-sigaretten aan minderjarigen

nix18Eerder deze week kondigde Kamerlid Marith Rebel-Volp (PvdA) aan dat zij tezamen met regeringspartner VVD wil aandringen op een verkoopverbod van e-sigaretten aan minderjarigen.

Wij staan volledig achter dit plan.

De e-sigaret, mét of zonder nicotine, is een product dat bedoeld is voor rokers, als schadebeperkend alternatief voor de gewone tabakssigaret, sigaar of tabak, producten waarvan de verkoop per 1 januari 2014 uitsluitend is toegestaan aan volwassenen.

Coalitiegenoot VVD gaf bij monde van Kamerlid Arno Rutte aan, de leeftijdsgrens te willen voorbehouden aan uitsluitend e-sigaretten met nicotinehoudende vloeistoffen.

shishacolorsWij zijn het daar niet mee eens. Wij zijn van mening dat deze leeftijdsgrens zou moeten gelden voor elke e-sigaret en elke navulvloeistof, mét of zónder nicotine. Hier valt dus ook de beruchte shisha-pen of e-shisha/e-hookah onder, waar meestal géén nicotinehoudende vloeistof in zit.
Wij benadrukken tevens dat deze leeftijdsgrens naar onze mening zo snel mogelijk van kracht zou moeten worden.

Een snelle invoering van de leeftijdsgrens schept duidelijkheid voor alle betrokken partijen – verkopers, beleidsmakers en jongeren – en sluit bovendien naadloos aan op de campagne Nix18.
Wat ons betreft is het dus Nix18: niet roken, niet drinken, niet dampen.

Overigens, een groot deel van de verkopers van e-sigaretten houdt zich al aan die leeftijdsgrens. De leden van de Esigbond bijvoorbeeld hebben deze leeftijdsgrens enkele jaren geleden reeds ingevoerd.

Controle & naleving

Wij zijn tevens van mening dat de controle op de naleving van deze leeftijdsgrens cruciaal is.
Wij hopen dan ook dat de Staatssecretaris bij de invoering van de leeftijdsgrens ervoor zal zorgen dat de NVWA van afdoende mensen, middelen en bijbehorend mandaat voorzien zal worden om daadkrachtig op de uitvoering van deze leeftijdsgrens toe te zien.

Over Marcel 31 Artikelen
Getrouwd met Desiree, vader van Ference ('09) en Joris ('15). Stichtend lid van Acvoda, werkzaam als IT consultant en beeldend kunstenaar. In het begin van 2013 na 22 jaar shag gerookt te hebben en talloze stoppogingen 'cold turkey' overgestapt op de e-sigaret en overtuigd van het potentieel van de e-sigaret in het verminderen van schade die door roken veroorzaakt wordt. Oprichter, voormalig voorzitter en huidig woordvoerder van Acvoda.

1 Trackback / Pingback

  1. Leeftijdsgrens & reclameverbod per 1 juli, ook nicotinevrij – Acvoda

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.