Open brief aan Staatssecretaris Van Rijn

Geachte heer Van Rijn,

Graag willen wij bij u, in navolging van onze e-mail van eerder deze week, het bestaan van Acvoda onder de aandacht brengen.
Acvoda is het actiecomité voor dampers in Nederland en Nederlandstalig België, opgericht vanuit de gebruikersgemeenschap van elektrische sigaretten.

Wij merken dat er onder beleidsmakers niet alleen in Nederland maar in heel Europa sprake is van veel onbekendheid ten aanzien van dit onderwerp. Deze onbekendheid, gecombineerd met angst, onjuiste berichtgeving vanuit gezondheidsdeskundigen en veel negatieve publiciteit rondom de shisha-pen zorgt ervoor dat in Nederland de ware potentie van e-sigaretten onderbelicht blijft.

In Duitsland is ondertussen 10% van de rokende populatie overgestapt op e-sigaretten, met ruim twee miljoen dampers. (gebruikersvereniging IG-ED)
In Groot-Brittannië is er eveneens sprake van ruim twee miljoen dampers, die het roken vaarwel gezegd hebben. (gebruikersvereniging ECCA UK)
In Frankrijk zullen eind dit jaar naar verwachting meer dan anderhalf miljoen rokers overgestapt op elektrisch roken. (gebruikersvereniging Aiduce)
In Europa zijn ondertussen naar schatting al meer dan zes miljoen rokers overgestapt naar de e-sigaret, en elke dag weer volgen velen dit voorbeeld.

Zowel in percentages als in absolute aantallen is deze ontwikkeling een ware revolutie op het gebied van de volksgezondheid. En het meest opmerkelijke: dit is een revolutie die gestart is vanuit de rokers zélf, zonder enige sturing of bemoeienis vanuit de overheden.
Dit is de participatiemaatschappij ten voeten uit!

De onderzoeken stapelen zich op die laten zien dat de e-sigaret in vergelijking met reguliere tabaksconsumptie oneindig veel minder schadelijk is.
De onderzoeken ten aanzien van het gateway-effect, dat wil zeggen dat de e-sigaret voor jongeren een opstap zou zijn tot het roken van reguliere tabak, laten zien dat er van dit gateway-effect geenszins sprake is.
Integendeel, in plaats van een gateway náár roken is dit voor vele rokers de uitweg, naar een leven zónder het roken van tabak.
Deze onderzoeken worden gelukkig meer en meer geaccepteerd door instanties die zich bezighouden met tabakspreventie; onder meer de Franse tegenhanger van Stivoro, OFT, heeft zich onlangs achter de e-sigaret geschaard als veilige uitweg voor huidige en toekomstige rokers.

En toch blijven we berichten zien zoals de Kamervragen van de heer Van Gerven en mevrouw Rebel-Volp, die wederom inspelen op angst, onzekerheid en twijfel.

Het doet ons deugd te lezen dat u voornemens bent de e-sigaret te reguleren middels de Warenwet, en niet middels de Tabakswet of Geneesmiddelenwet.
Het doet ons eveneens deugd te lezen dat u hiervoor een belangrijke taak heeft weggelegd voor de NVWA.

Wij onderstrepen die aanpak, zoals ook blijkt uit onze missie.

Wat wij echter wel een zorgwekkende ontwikkeling vinden is dat in de besluitvorming hieromtrent vanuit de overheid geen contact gezocht wordt met de gebruikers van e-sigaretten. Wij kunnen ons voorstellen dat, doordat de gebruikers slecht georganiseerd zijn, het leggen van contact een moeizame activiteit is, echter bij dezen willen we luid en duidelijk laten weten dat wij er zijn.
Acvoda is een consumenten-comité, zonder banden met de branche, de tabaksindustrie of de farmaceutische industrie. We hebben geen budget, maar wel de drive en de passie om tabaksgebruik met al de bijbehorende schadelijke gevolgen voor huidige rokers zo veel mogelijk te vervangen door een nagenoeg onschadelijk alternatief.
Daarbij is het van belang dat er sprake is van regulering die adequaat en proportioneel is.

Uiteindelijk streven we allemaal hetzelfde doel na.

Wij hopen dat we betrokken kunnen worden in de besluitvorming, en dat wij onze stem kunnen laten horen.

Hartelijk dank voor uw tijd.
Mocht u vragen hebben, aarzel dan niet en weet ons te vinden.

Met vriendelijke groeten,

namens Acvoda

Marcel Göertz, Indira van Beijnum, Peter van Bladel, Luc van Daele, Martijn Voncken, Maarten Trimbos, James Young, Leon Elias, Menno de Bes, Monica Pool, Karin Spaink, Ans van Gils, Anja Draijer, Karin Peeters, Monika Oord, Lizeth Janssen, Jeroen van de Vorst, Mathilde de Groot, Margaret Schilten, Hildegarde van Bladel, Folkert Homan, Boris Acker, Ron van den Eijnden, Yvonne van Beek, Frans Ketelaars, René Damkot, Erna Bury, Cindy Klerkx, Minte van Dalen, Paul A. Snabilie, Barry Postel, Yvonne van Willigen, Roderik de Ridder, Frank Menkveld, Maud Uhl, Bas Mosman, Leo Compas, Ingrid van de Wouw, Julian Korn, Ruud Gaillard, Ditta Ditewig, Mariska Castricum, Jurgen Claassens, Willem Hollestein, Agnes Peeters-Caarls, Miryam Kuitert, René van Hespen, Karlo Leenhouts, Lolita Pul, Caimin Lodewijckx, Win. Peeters, Mar Hohenstein, Babette Heebink, Briggitte Wanningen, Jolanda Leijdens, Esther Vliex, Joke Westerhoff van de Klomp, Jelle van Rooijen, Michel Bruins Slot, Pauline van Dueren den Hollander, Sandra Homburg, Rob Hotton, Jan Heikoop, Dick Bressers, Rene Tode, Anita Sok, Michiel Zweerman, Maureen Hornstra-Simons, Bettina Kamps, Frans Kamps, Wouter Krijgsman, Sander van den Heuvel, Michael Kok, Rob Mulder, Maarten Heller, Robert de Vries, Jos de Lange, Susanna Huiskes, Theo Dumoulin, Marianne Koenderink, Sandra van der Sterren, Arie van de Herik, Romana Witte, Priscilla Witte, Kelly Foubert, Diana en Koen Hoekman, Jose Magnee, Carla Kramer, Susanna Huiskes, Monique Kant, Margriet Coppers, Theo Dumoulin, Marjan Oudshoorn, Maaike Schotte, Gregor Schmitt, Mirjam Kikkert, Marleen Wevers-Vahsen, Sandra Daniëls, Marlous Lenssen, Marian Hoekstra, Richard Droogendijk, Gert Joris, Marijke Buysen, Ketty Kersten, Iris Mulders en vele, vele anderen.

Over Marcel 31 Artikelen
Getrouwd met Desiree, vader van Ference ('09) en Joris ('15). Stichtend lid van Acvoda, werkzaam als IT consultant en beeldend kunstenaar. In het begin van 2013 na 22 jaar shag gerookt te hebben en talloze stoppogingen 'cold turkey' overgestapt op de e-sigaret en overtuigd van het potentieel van de e-sigaret in het verminderen van schade die door roken veroorzaakt wordt. Oprichter, voormalig voorzitter en huidig woordvoerder van Acvoda.

1 Comment

 1. Naar aanleiding van bovenstaand schrijven wil ik u graag mijn beweegredenen geven dat ik gestopt ben met (teer)roken en begonnen ben met dampen (het gebruik van de e-sigaret):
  Sinds ik de e-sigaret gebruik, heb ik, 67 jaar en na bijna 50 jaar gerookt te hebben, een veel betere conditie,mijn longinhoud is beter,mijn tandvlees is er veel op vooruit gegaan,mijn smaak is terug.
  Kortom: het heeft mijn leven plus dat van mijn man en onze huisdieren er een stuk beter op gemaakt.
  Ik ben begonnen met 12 mg nicotine en kon dat in 3 maanden afbouwen naar 0 mg nicotine.
  Sinds het begin van het gebruik van mijn e-sigaret heb ik geen teer-sigaret meer gerookt en ik voel me er goed bij.
  Bovenstaande brief is ondertekend door ruim 100 personen.
  Ik wil u er graag op wijzen dat er ruim 6000 personen actief zijn op het forum, niet meegerekend de vele duizenden Nederlanders die het forum niet gevonden hebben en toch gebruik maken van de electrische sigaret.
  Ik verzoek u dringend en vriendelijk, als Nederlandse,levend in een democratie en gebruik makend van ons stemrecht,onze positieve ervaringen door de e-sigaret,lees vooruitgang van de gezondheid en veel minder schadelijk dan het teer-roken, in de komende besluitvorming de e-sigaret en deze bij de Kamervragen van de heer Van Gerven en Mevrouw Rebel-Volp voor te leggen.
  Opdat de heer Van Gerven en Mevrouw Rebel-Volp hun twijfel en onzekerheid opzij kunnen leggen.
  En in overleg willen treden met de vele duizenden volwassen gebruikers van de e-sigaret.
  Met vriendelijke groet,
  Mevrouw Agnes Peeters-Caarls

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.