Staatssecretaris publiceert het “Tijdelijk warenwetbesluit elektronische sigaret”

Vandaag heeft staatssecretaris Van Rijn de nieuwe Algemene Maatregel van Bestuur “Tijdelijk warenwetbesluit elektronische sigaret” gepubliceerd.
Vanzelfsprekend zijn we verheugd te zien dat er eindelijk regelgeving komt ten aanzien van etikettering en kwaliteit, echter is er een hoop aan te merken op hoe de staatssecretaris de e-sigaret gaat reguleren. AMvBDeze AMvB blijkt juist niet dat te reguleren waarover in de Tweede Kamer vragen gesteld zijn: zorgen omtrent het gebruik door jongeren & de shisha-pen.

Waar de Raad van State in zijn commentaar op de AMvB benadrukt dat de e-sigaret ook een zeer positief potentieel heeft in het kader van Harm Reduction (schadebeperking), zwijgt de staatssecretaris hier in de AMvB in alle toonaarden over, en verbiedt hij zelfs expliciet om dit potentieel te benoemen in reclame-uitingen.

De strikte technische bepalingen in de regelgeving zorgen ervoor dat de apparatuur die vele ex-rokers dagelijks gebruiken uit de schappen zal gaan verdwijnen; denk aan drippers (RDA’s), de populaire Kayfun-verdamper etc., maar ook eenvoudigere producten zoals de Joyetech eMode en de Kanger Aerotank zullen na 1 februari 2015 niet meer verkocht mogen worden. Deze verboden staan haaks op de eerdere toezeggingen van de staatssecretaris dat er geen bestaande producten verboden zouden worden.

Ook wordt verwezen naar het RIVM-onderzoek van een jaar geleden. Acvoda heeft met zijn counter-factsheet destijds reeds voldoende ‘feiten’ uit dat onderzoek weten te weerleggen. Hiervoor blijkt van overheidswege geen enkele belangstelling; nu 1 jaar na dato heeft het RIVM noch de staatssecretaris inhoudelijk gereageerd op onze bevindingen.

Bovendien doet deze regelgeving niets aan de shisha-pen, noch aan het instellen van een leeftijdsgrens en wordt dus datgene waar de politiek en een deel van de bevolking zich al geruime tijd zorgen over maken juist helemaal niet aangepakt.shishacolors
Ook na de implementatie van deze regelgeving kan een 12-jarige een nicotinehoudende e-sigaret kopen, en de shisha-pen (zonder nicotine) blijft compleet buiten schot.
E-vloeistoffen zónder nicotine worden overigens helemaal niet gereguleerd. Het staat dus eenieder vrij om e-vloeistof te verkopen waarvan de kwaliteit niet gecontroleerd hoeft te worden en die cafeïne, taurine, vitamines, ‘kudzu’, capsicum etc. kan bevatten, zolang er maar géén nicotine in zit. Dit is dus een absoluut gemiste kans om de kwaliteit van alle e-vloeistoffen, ongeacht nicotine-inhoud, te waarborgen.

Ook wordt er, bij herhaling, gewezen op de vermeende zwaar verslavende eigenschappen van nicotine. Hiervoor is geen enkel wetenschappelijk bewijs, zoals door toonaangevende wetenschappers als Karl Fagerstrom en Robert West al geruime tijd wordt aangegeven.

Effectieve regelgeving is nodig

Dat er regelgeving moet komen voor de e-sigaret en de e-vloeistoffen staat buiten kijf en wordt door het Actiecomité ook onderstreept, al sinds de oprichting van het Actiecomité.

Echter, deze AMvB bevat te weinig effectieve regulering en te veel onnodige en zelfs schadelijke regels die de volksgezondheid niet ten goede zullen komen.

Wij roepen de staatssecretaris dan ook op – net als vorig jaar – met ons in gesprek te gaan, en deze AMvB om te vormen naar een effectieve en daadkrachtige set maatregelen die ervoor kan zorgen dat de e-sigaret een kwalitatief hoogwaardig en op waarde geschat alternatief voor de conventionele tabaksconsumptie kan worden, zonder dat de mogelijkheid bestaat dat jongeren de e-sigaret gaan gebruiken.

Oproep aan alle dampers!

Wij roepen als Acvoda alle dampers op een persoonlijke brief te sturen aan de staatssecretaris en aan de politieke partij van uw keuze, met uw persoonlijke ervaring met de e-sigaret, en waarin u uitlegt waarom de e-sigaret niet kapot gereguleerd mag worden.

Laat ook op Facebook of Twitter een foto achter van de dampapparatuur en/of liquid die u straks na 1 februari niet meer mag kopen, onder vermelding van de hashtag #ditmagnietmeer.

Over Remco 11 Artikelen
Zelfstandig fotograaf. 29 Jaar lang een verstokte roker geweest en dampt nu uitsluitend nog, sinds november 2013. Dampen is mijn vrije keuze. Dampen redt levens. Dampen moet mogelijk blijven, ook voor rokers die in de toekomst willen overstappen op een zinvol alternatief.

27 Comments

 1. 35 jaar lang aan de zware shag !! , kon maar niet stoppen met roken wat mij ziek maakte ! , tot ik de alternatief ontdekte en dat is de e-sigaret ! en al 10 maanden geen sigaret aangeraakt !! voel me gezonder , meer eetlust , ruik en proef meer , voel me fit maar vooral trots !!

  • Helemaal mee eens Nico Hier ook 30 jaar aan de zware shag verslaafd geweest. En nu 9 maanden aan de e sigaret en ook geen gewone tabak meer gerookt en ook ik voel me stukken beter en energieker.

 2. Ik ben sinds een jaar een heel tevreden damper ook mijn longarts is zeer content met mijn damper.betere longinhoud en conditie.geen stank in huis en asbakken.en ook mijn portemonnee is heel tevreden.ok snap dit hele achterlijke gedoe niet meer.ze lopen krijgen te weinig accijns binnen dat is het probleem.

 3. Dampen is naast een geweldig middel om te stoppen met roken, ook gewoon een goed alternatief voor de mensen die niet willen stoppen, maar wel gezonder willen leven. Regulering is prima, maar wel MET de (ex)rokers en niet als blok tegen de rokers en in de handen spelend van de middelen waar de tabaksindustrie mee op de proppen komt welke diverse jaren achter liggen op wat de damper vandaag de dag gewend is.

 4. Bijna 30 jaar gerookt, in de hoogtij dagen wel 5 pakjes zware shag in de week. Meerdere pogingen gedaan om er vanaf te geraken, maar elke poging strande. Soms na een week, paar maanden en zelfs een keer na 2,5 jaar.
  Professionele hulp er gehad van de huisarts, cursussen gevolgd, medicatie noem het maar op alles is uit de kast getrokken.
  Twee jaar geleden voor het eerst in aanraking gekomen met de elektrische sigaret, zag eruit als een sigaret, maar dan zonder alle schadelijke stoffen zoals teer, benzeen, cadmium en nog zo’n 1.400. Helaas strande dit, de sigaret viel me tegen, om de haverklap moest hij bijgevuld worden en qua smaak, nee niet mijn ding. Dus helaas weer aan de shag gegaan.

  Nu bijna een jaar geleden, een nieuwe poging gedaan. Een betere elektrische sigaret, paste meer liquid in, betere smaak en minder ervenis tijdens het bijvullen. Sinds 17 december 2013 geen shag meer aangeraakt, het nicotine gehalte van 24mg naar beneden gebracht tot nu 3mg. En in de planning om naar 0mg te gaan. Het dampen wil ik blijven doen, puur om te voorkomen dat ik een terugslag krijg en weer aan die vieze kankerverwekkende shag ga zitten.

  • Frans, het is tweeledig. Ja, wij consumenten mogen daar gewoon nog kopen, maar….Fasttech mag het niet in Nederland leveren (“in de handel brengen”) als het niet voldoet aan de regels in de AMvB.
   Douane kan dus deze zaken in beslag nemen, want ze voldoen niet aan de AMvB.
   Hetzelfde geldt voor koop op afstand in andere niet EU landen. Ten aanzien van koop op afstand in EU landen gelden iets ingewikkeldere regels, en hoe die uitpakken is nu nog erg onduidelijk.

   • Dan maar afwachten en nu veel in voorraad kopen. Ik koop altijd 3 volle dozen e-liquid van 10ml uit spanje dat is 20 flesjes per doos, zal dat dan ook wel niet meer mogen.

    • Bijna legaal, Alleen als de etikettering aan de nederlandse regels voldoet. Maar de douane heeft betere dingen te doen, dus ik denk/gok dat je nog wel een jaar hebt.

 5. Hoe zit het met de verkoop van coils voor de “verboden” tankjes en de batterijen waar deze tankjes oppassen de “mods” mogen die ook niet meer verkocht? Want heb je die eenmaal in je bezit dan moet je met het kunnen kopen van de onderdelen toch nog wel even voort kunnen

  • Vele verboden tanks hebben ook een mini variant, dus je kunt de coils voor bijvoorbeeld de nautilus nog kopen, want dan koop je gewoon coils voor de nautilus-mini.

   Vele mods mogen nog verkocht worden, moeilijke vraag, de wettekst is niet erg specifiek, dus je kunt het heel negatief, of heel positief uitleggen.

 6. Deze wet bevat een aantal stappen in de goede richting en een aantal slaan de plank volledig mis. En juist die punten waarin de politiek zich vergaloppeerd, raken de (potentiële) damper het hardst.

  Als hier moedwillig en bewust voor is gekozen, ik bedoel de ml- en mg- vereisten, kan de politiek dan überhaupt nog iets voor ons betekenen? Dan willen ze dit bewust op deze manier met een grondige reden, waarschijnlijk geld en macht. Of hebben ze het hele “dampen” van vandaag de dag toch nog steeds niet begrepen. Dan beslis je ergens over waar je onvoldoende verstand van hebt. Dan zijn de adviserende regeringsorganen toch de boosdoener, denk o.a. aan RIVM facsheet. Dan zitten daar toch een stel adviseurs die het niet snappen. Dan is deze hele foute insteek daar begonnen en moet dat eerst rechtgetrokken worden. Dat wat ten grondslag ligt aan deze wet is deels rijp voor de kliko. Of worden ook die gestuurd door de bekende groot machten? En doen ze bewust of hun neus bloed? Hebben ze bewust niet naar jullie geluisterd? Dat maakt dit nog veel erger. Dit kan en mag geen doorgang vinden! Het is onterecht, er is voor genoemde punten slechte of geen argumentatie en staat in zwaar contrast met andere wetgevingen en schiet zijn doel voorbij. Wat een misser! Razend kan je erover worden. Zo, dat ben ik even kwijt hehe.

  Beste Acvoda, ik heb een informatieve website over het dampen (adres ingevuld in de reactie velden) en bereik best wat publiek. Als ik op enige wijze kan ondersteunen, dan laat me dat alsjeblieft weten. Ik hoop dat we met z’n allen nog in staat zijn met een idee op tafel te komen, wat zoden aan de dijk zet. Nogmaals, ik sta er voor open en kan misschien via mijn website een zinvol steentje bijdragen. Natuurlijk doe ik al wat door te verwijzen naar Acvoda, Dampforum, petities e.d. maar er is misschien wel meer mogelijk. Nogmaals, ik sta er voor open.

  In ieder geval jullie bedankt voor alle moeite die jullie er voortdurend in steken. Petje af.
  Groet, Edwin

 7. Ik ben twee jaar geleden met electrisch roken begonnen,ik rookte 45 sigaretten per dag .Moest stoppen van de arts omdat ik astma heb,ik heb vanaf de eerste dag geen sigaret meer aan geraakt. Als dit verboden wordt dan ben ik genoodzaakt om terug naar de sigaret te gaan. Omdat ik erge psygische klachten heb kan ik niet zonder.Dit was voor mij een uitkomst en nu wordt dat weer afgepakt.

 8. Helemaal met de ex rokers eens hierboven.
  ik ben vorig jaar begonnen met de justfog elektrich roken en
  vanaf 2 weken geleden na een griep damp ik nog wel
  maar zonder nicotine.
  helemaal geweldig dus straks heb ik niets meer nodig.

 9. Inderdaad zijn er grotere belangen dan de volksgezondheid.
  De tabakslobby deelt het bed met onze regering…

  Ik heb hier ook een stuk over geschreven (mijn opmerkingen over deze nieuwe wet) op mijn eigen site.
  [link verwijderd – vape-depot.nl/over-vape-depot/]

  Het komt erop neer dat medio 2015 een 12 jarige op de kermis een E-JOINT mag winnen en vrolijk in de klas mag gebruiken ?
  maar een 21 jarige mag geen TANK meer hebben van 2.8ML ?
  Welkom in Nederland…

 10. Voorafgaand aan het invoeren van deze maatregel waren enkele vergaderingen waar ook de e-cigbond en Acvoda bij aanwezig waren (corrigeer me aub als ik me hier in vergis). Daar werd gevraagd waarom deze maatregel vervroegd zou moeten worden ingevoerd.

  Het antwoord hier op was “om politieke redenen”.
  Echt waar.

  Dit is een andere formulering van het wanhoops-antwoord van ouders, het aloude “daarom”.

  De aanwezigen namen er echter genoegen mee, wat mij zeer verbaasd heeft.

  Als er midden in de nacht twee regeringsfunctionarissen naast uw bed staan en beginnen u met blauwe verf in te smeren… en u vraagt ” waarom”… en zij antwoorden “om politieke redenen”… zegt u dan “oh ok, dan slaap ik lekker door”????

  Gepiepeld!

  Wat mij heeft bewogen dit hier op te schrijven? Politieke redenen natuurlijk..

  • Rob, er waren niet enkele vergaderingen, maar er was slechts 1 vergadering, het ROW, het Regulier Overleg Warenwet, op 26 mei 2014.
   De aanwezigen namen met de motivering voor versnelde inwerkingtreding niet, zoals u stelt, genoegen mee, maar zowel de afgevaardigden van de Esigbond als de afgevaardigden van Acvoda hebben herhaaldelijk en in duidelijke termen aangegeven dat dit geen bevredigende motivering was. Ook het “gegeven” van de voorzitter van het ROW, dat de inhoudelijke regelgeving afkomstig is van de TPD en dientengevolge níet aan discussie onderhevig kon zijn, was naar onze mening zeer onbevredigend.

   Echter, de notulen van het ROW zoals gepubliceerd door het Ministerie van VWS doet daar absoluut geen recht aan, en doet het voorkomen alsof iedereen instemmend knikte en accoord ging. Dit was geenszins het geval, zoals de Esigbond ook heel duidelijk naar VWS – in reactie op de publicatie van de AMvB – alsmede in haar persbericht heeft vermeld.

   Het staat u vrij dit te omschrijven als “gepiepeld” worden.

   • Merci voor deze reactie Marcel,

    Het neemt wat van de frustratie weg.

    Ik heb de strijdlustigheid van Acvoda en E-cigbond blijkbaar onderschat. Dit door de genoemde notulen.

    Uiteindelijk worden we toch domweg gepiepeld, met de van willekeur en vooroordelen volstaand besluit.

    Wat zijn de vervolgstappen? Gaan we een crowdfunding opzetten om via het gerecht deze waanzin te stoppen?

 11. ik damp nu meer dan een jaar en hou echt van drippen maar nu snap ik de wetten voor volgend jaar nog niet helemaal .
  wat mag ik wel en niet kopen want ik heb nog een aantal spullen op mijn verlanglijstje voor volgendjaar

  • Kevin, zoals wij het interpreteren mag je alles kopen wat je maar wilt, maar mogen de verkopers in Nederland alleen datgene verkopen wat aan de AMvB voldoet. Kortom ; drippers zullen wellicht nog verkocht worden in Nederland, tot de NVWA ingrijpt. Importeren vanuit bijv. Duitsland of het Groot-Brittannië (of China) is vooralsnog gewoon mogelijk.

 12. Meer dan 25 jaar roker nu 2 jaar bijna gestopt. De voordelen merk je zeer snel huid verbeterd ,haar, tanden longen…..
  Super gewoon. Ervoor alles geprobeerd niets hielp. Nu adem ik zuurstof. Ik ben belg hier mag geen nicotine verkocht worden …. puur voor taxen . Ik denk hier mischien ook in parlement groothandelaren tabak zitten ofzo . Het is duidelijk tabak veel verslavender is zo is mijn vriendin ook paar maand gestopt .
  Inplaats ketting roken dampt zij heel weinig nog. Baah roken stinkt gewoon en als men enkel wegwerp toelaat is dit grote gevaar. Geef mij maar rba ik gebruik nichroom voor aluminium die in kanthal zit te mijden. Achtereen gaan ze wieweet beslissen met welk toilletpapier je u gat moet afkuisen??? Dampen is niet het probleem maar de oplossing!!!! voor al de zaken die werk bieden en mensen alternatief bieden voor de dodelijke cigaretten gaan ze nu de grond in willen boren …schande!!!!! Remember smoking is death!!!!!!!!! Vaping is the future!!!! Maar niet op deze manier!!!!!!!

 13. gaat nergens over dit.
  sinds ik damp heb ik veel meer lucht ruik en proef meer.
  niet meer kokhalsen als ik mn tanden in de ochtend poets.
  ik stink niet meer na de rook en kan mn vriendin kussen zonder eerst mn tanden te hoeven poetsen.
  allemaal top.
  alleen jammer dat de top na zwaar negatieve dingen luistert terwijl er artsen zijn die het prijzen.
  die er zelf ook studies op na gelaten hebben beetje heel erg dom.
  ie kleinere verpakkingen en kleiner tanks slaat nergens op.
  als je gewoon een slof sigaretten kan oproken.
  ik rook ongeveer 2ml op een dag en dan tot 6mg aan nicotine terwijl ik eerder een pakje zware shag op een dag rookte.
  maar een grotere tank is gewoon makkerlijk je hoeft niet veel bij te vullen is alleen ma luxe.
  ga er niet minder door dampen.
  ik vind het wel zo dat ze maar eens moeten gaan kijken dat ze niet ons belastinggeld uitgeven aan onderzoeken die aangeeft als je heel warm dampt dat eigenlijk je plastic atomizer gewoon zo smelten dat het slecht is voor je gezondheid jeeetje mina.
  daar hoef je toch niet voor op school gezeten te hebben.
  dat zijn dingetjes die al onderzocht zijn op de manier hoe mensen dampen en vanuit daar metingen gedaan dat is eerlijk.
  hadden ze dn niet beter geld uit kunnen geven in het verlengde van de onderzoeken en de rest had gewoon nagelezen kunnen worden.

 14. Ik was al heel lang op zoek naar e-sigarette met vloeistof tank. Zaterdag was ik duitsland en beetje zoeken vond ik bij een tabak winkel het e-cigarette van Vario Star 900mA met variabele voltage instelling. Voor 37 € en het vloeistof 10ml kost 6€ . Tot nu toe geen sigarrette gerookt :)) en ben tevreden met men e-sigarette. De tabak industrie en de staat kan nu fluiten achter het acsijne :)) men pakje sigarette kostte me 8€ voor 28 sigarreten elk dag. Lol. Nu kost het me 6€ per week die 10ml vloeistof . In belgie is de e-cigarette met vloeistof tank verboden en het wordt niet gepromort. Ze verkopen van die goedkoop ding dat met een lampje van voor en het ziet belachlijk uit. Groetjes

 15. Ik ben nou ook eindelijk volledig overgestapt op het dapen en nu deze nieuwe wetgeving… ik heb dus echt werkelijk geen idee van wat nou wel en niet meer toegestaan is.

  Als er iemand zo vriendelijk zou kunnen zijn om dat in een lijstje voor me te zetten zou ik diegene zeer dankbaar zijn! mogen drippers, mech mods, rda/rta, vv/vw batterijen nou wel of niet allemaal ?

  • Goed nieuws: voor de gebruikers is er nu niets verboden, het warenbesluit gaat over de verkoop.

   Mods & batterijen hebben alleen een labellings-eis, deze wet richt zich vooral op liquids en tanks..
   Drippers is onduidelijk, het ligt eraan hoe je de wet leest.
   Tanks moeten < 2ml zijn , vele RTA's mogen dus niet meer. In de toekomst wordt er meer gereguleerd, dit is maar een voorproefje,.

1 Trackback / Pingback

 1. Reactie op AMVB » Vaping Toos

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.