Onderzoek: dampen véél minder schadelijk dan roken, ook op de lange termijn ‘veilig’

Een onderzoek door het University College London uitgevoerd in opdracht van Cancer Research UK windt er geen doekjes om: het gebruik van e-sigaretten is – óók op de lange termijn – veel minder schadelijk dan gewoon roken, en het lijkt er bijzonder sterk op dat het gebruik van e-sigaretten net zo ‘schadelijk’ is als het langdurig gebruik van erkende nicotinevervangers zoals pleisters, kauwgom en sprays (NRT).

Een infographic van Cancer Research UK
Een infographic van Cancer Research UK

Tot deze zeer bemoedigende uitkomst komt de studie onder leiding van Dr Lion Shabab waar gedurende een periode van 6 maanden rokers, e-sigaretgebruikers (die gemiddeld 17 maanden uitsluitend de e-sigaret gebruikten) en NRT-gebruikers gevolgd werden. In het speeksel en de urine van de deelnemers werd gezocht naar de aanwezigheid en de concentraties van zowel nicotine als een 26-tal bekende zeer schadelijke stoffen. Resultaat: één stof, NNAL (een nitrosamine, medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van longkanker) werd aangetroffen in de urine van e-sigaretgebruikers, in een concentratie die 97,5% lager was dan die in de urine van rokers. De overige stoffen werden teruggevonden in contraties zoals die ook gemeten werden bij NRT-gebruikers.

We hebben 3 decennia aan onderzoek met betrekking tot de veiligheid van NRT, en we hebben daarbij geen enkel lange-termijn gezondheidsrisico gezien.

Nicotine daarentegen werd gemeten in concentraties die bij alle drie de groepen vergelijkbaar was. Lion Shabab licht toe dat dat een zeer positief resultaat is:

Een belangrijke reden voor mensen om een e-sigaret te gebruiken is om te stoppen met roken. Wij laten zien dat e-sigaretten effectief nicotine kunnen afgeven.

Bij de Britse organisatie Cancer Research UK is men er helder over: “Als we zien dat e-sigaretten hetzelfde effect op het lichaam hebben als erkende stoppen-met-roken middelen, dan kunnen we aannemen dat deze producten relatief gezien veilig zijn. Niets kan ooit beschouwd worden als volledig veilig, maar we kunnen het wel vergelijken met de andere zaken die we dagelijks worden ervaren.”

We zijn er nog niet

Maar zoals Shabab terecht opmerkt is er nog steeds werk te verzetten. Momenteel zijn veel e-sigaretgebruikers wat men noemt ‘dual-users’; naast de e-sigaret gebruikt menig damper ook de gewone sigaret.

Het gebruik van e-sigaretten geeft pas écht een gezondheidsvoordeel als je helemaal niet meer ‘gewoon’ rookt.

Het gezondheidsvoordeel wordt bereikt door een dramatische reductie van deze chemicaliën, en we zien dat niet bij gebruikers die zowel e-sigaretten als klassieke sigaretten gebruiken.

Wat betekent dit?

Dit onderzoek bevestigt dat het gebruik van e-sigaret ook op de lange termijn veel veiliger is dan het roken van gewone sigaretten. Als je rookt geldt simpelweg het advies: stop met roken. De e-sigaret kan voor jou wellicht een volwaardig alternatief zijn waarmee je de sigaretten definitief achter je kunt laten.

Velen gingen je voor.

Bron: Annals of Internal Medicine, DOI: 10.7326/M16-1107

About Marcel 31 Articles
Getrouwd met Desiree, vader van Ference ('09) en Joris ('15). Stichtend lid van Acvoda, werkzaam als IT consultant en beeldend kunstenaar. In het begin van 2013 na 22 jaar shag gerookt te hebben en talloze stoppogingen 'cold turkey' overgestapt op de e-sigaret en overtuigd van het potentieel van de e-sigaret in het verminderen van schade die door roken veroorzaakt wordt. Oprichter, voormalig voorzitter en huidig woordvoerder van Acvoda.

9 Comments

  1. Heb 50 jaar gerookt en ben van de ene op de andere gestopt m.b.v. mijn dampertje.
    maak inmiddels zelf mijn juices en gebruik nu na drie jaar geen nicotine meer, ik mis het ook niet.
    Ik zou willen dat de politiek minder afwijzend zou staan tegen gebruik van Esigaret, (wat een rot woord).
    Is het desinteresse, onwetendheid,of gewoon weer een geld kwestie?

    • Hoi Chris,

      Het antwoord op jou vraag is nee.
      Er is maar 1 ingrediënt in e-liquid dat in zéér geconcentreerde vorm een mogelijk gevaar voor de gezondheid kan opleveren. En dat is de nicotine.
      De nicotine in e-liquid is echter zo verdund aanwezig dat je een of zelfs meerdere flesjes ervan zou moeten opdrinken om er mogelijk problemen van te krijgen.
      Een of een paar druppels e-liquid in de mond krijgen is dus absoluut geen probleem.
      Kijk anders maar eens naar de ingrediënten van nicotine mondspray.
      Nicotine mondspray is qua samenstelling nagenoeg hetzelfde als e-liquid en die sprays leveren ook geen gevaar op voor de gezondheid.
      Op de huid is het allemaal nog minder spannend.
      Via de huid gaat de opname van nicotine namelijk veel langzamer.
      Maar hier geldt ook weer dat de concentratie nicotine zo laag is dat ook dat geen risico voor je gezondheid gaat geven. Anders zouden nicotine pleisters waarschijnlijk ook niet verkocht mogen worden.
      Het doodshoofd staat er dus alleen op omdat er ook nicotine in het flesje zit.
      Dit is een verplichting vanuit de wetgeving.
      Maar nogmaals de concentratie ervan is zo laag dat een paar druppels in de mond of op de huid volkomen veilig is.

  2. Als je leest in welke producten propyleenglycol allemaal gebruikt wordt is met grote zekerheid te zeggen dat een paar druppels op de huid of in de mond absoluut geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid.
    Let wel, er is een heel klein percentage mensen dat (licht-)allergische reactie krijgt door deze stof.

    https://www.huidarts.com/allergenen/propyleenglycol/

    https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Propyleenglycol

    http://www.stoprokenvandaag.nl/onderzoek-en-wetenschap/pg-vg-nicotine-e-sigiaret-damp-gaf-geen-toxicologische-effecten/

    Omdat PG in veel crème producten wordt gebruikt om de opname, van de werkzame stof(fen), door de huid te versnellen wordt aangeraden om na contact met e-liquid je handen te wassen.
    Dit is echter meer een voorzorgs advies om, bij liquids met een hoger nic gehalte, een mogelijke nicotine boost met duizelig/misselijk-heid als gevolg te voorkomen.

  3. Enkele jaren geleden heb ik het 3 maanden volgehouden met mijn e-sigaret, echter op enig moment was mijn vloeistof op daarom weer sigaret genomen en weer doorgegaan met klassiek roken. De laatste tijd zoveel last gekregen, dat ik weer begonnen ben met e-roken.
    Ben nu 6 weken bezig en weet zeker dat ik nooit meer klassiek zal roken. E-smoke is voor mij een volwaardig alternatief na 51 jaar klassiek te hebben gerookt. Ik hoest niet meer, geef geen slijm meer op en heb weer lucht !!
    En echt ik was een zware rookster !

  4. Ik ben door de damper al ruim een half jaar volledig los van tabak die ik rookte in mijn pijp.
    Dit bevalt goed. Mijn omgeving vindt het echter nog steeds niks niet overtuigd van de onschuld van de nicotine en de vloeistoffen. Ik heb geen overtuigend verweer. Nicotine is een giftige stof en van de rest weet ik het eigenlijk niet. Ik gebruik vloeistof met 6 mg nicotine per ml.
    Graag advies.

  5. Rook sinds anderhalf jaar de e-sigaret, na 50 jaar gewone sigaretten. Geen hoesten meer, zit momenteel op 3 mg, wat een fractie was, ben begonnen met 12 mg, maar gebruiok nu al een dik half jaar 3 mg.Wil zelfs overgaan op 0.0 mg.Mogelijkerwijs ben ik er dan vanaf, alhoewel een paar flesjes liquid in de kast als reserve op een moment van verveling aan te raden is lijkt mij.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Overleg Commissie VWS inzake het gebruik van e-sigaretten in publieke ruimtes – Acvoda
  2. Smaakloos of smakeloos. – Acvoda

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.