Misleidende berichten in de media: de e-sigaret zou niet werken, niets is minder waar

In de Volkskrant en andere media verscheen het bericht dat de e-sigaret niet werkt om te stoppen met roken. Deze berichten zijn gebaseerd op een onderzoek van Jama.

Het Jama-onderzoek beperkt zich tot rokers en dubbelgebruik rokers, d.w.z. rokers die naast de tabakssigaret ook de elektrische sigaret gebruiken. De belangrijkste groep gebruikers van de elektrische sigaret die uitsluitend de elektrische sigaret gebruiken, wordt in dit onderzoek buiten beschouwing gelaten. Door deze bewust onvolledige voorstelling van de realiteit verwonderen wij ons ook niet over de resultaten.

Doch in tegenstelling tot mevr. De Kanter vinden wij een stoppercentage van meer dan 10% in één jaar tijd niet te verwaarlozen. Als deze trend zich voortzet impliceert dit dat binnen een decennium het roken tot het verleden behoort. Als je dit vergelijkt met de ambities die de Europese Commissie heeft met het geheel van maatregelen in haar nieuwe tabaksrichtlijn: het terugdringen van de tabaksverkoop met 2% in de komende 5 jaar, dan zijn de tabaksaccijnzen voor de overheid nog veiliggesteld voor de volgende twee en halve eeuw.

Ten slotte wordt verwezen naar het Lancet-onderzoek waarin de elektrische sigaret gebruikt wordt en voorgeschreven als NRT (nicotine replacement therapie), en waarin geconcludeerd wordt dat de elektrische sigaret op medicinale wijze gebruikt slechts marginaal beter scoort dan andere NRT’s zoals patches en kauwgum. Ook dit verwondert ons niet, het bevestigt gewoon het falen van de medische wereld om aan het rookprobleem een werkende oplossing te geven. De elektrische sigaret is geen medicijn, en wordt slechts marginaal als dusdanig gebruikt. Het meest courante gebruik van de elektrische sigaret als een gezonder alternatief genotsmiddel, heeft wel een bewezen – weliswaar onbedoeld doch mooi meegenomen – neveneffect door de tabaksverkoop terug te dringen met meer dan 8% per jaar (in 2013 in Frankrijk volgens een studie van het OFT) en dat is nog steeds in exponentieel stijgende lijn.

Nieuw onderzoek uit Frankrijk, 1% van de bevolking is gestopt dankzij e-sigaretten

http://antithrlies.com/2014/03/27/new-french-representative-survey-ecigs/

Dit nieuwe onderzoek onder een representatief deel van de Franse bevolking geeft een heel ander beeld, en komt veel meer overeen met onze eigen ervarigen. We vinden het jammer dat onderzoeken zoals deze door de media worden genegeerd.

 

 

Over Martijn 27 Artikelen
Nederlandse Limburger, werkzaam in de IT. Een tevreden damper sinds mei 2013.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.