Stichting Acvoda is een consumentenorganisatie opgericht door een groep gebruikers van elektrische sigaretten.

Wij zijn ervan overtuigd dat elektrisch roken een minder schadelijk alternatief is voor het klassieke tabaksgebruik, en daarom zijn wij van mening dat dampen een optie moet zijn die voor elke huidige roker en toekomstige roker beschikbaar moet zijn. Voor velen van ons heeft dampen ervoor gezorgd dat we geen verbrande tabak meer inademen, en dat we dus geen sigaretten meer roken. We dampen daarentegen wel, en dat willen we kunnen blijven doen.

Acvoda is actief voor dampen, en behartigt de belangen van de dampers. Soms hebben die belangen een overlap met de belangen van bijvoorbeeld producenten en verkopers van elektrische sigaretten, vloeistoffen of toebehoren; echter soms druisen ze daar juist tegen in. (1)
De stichting en het bestuur zijn volkomen onafhankelijk, vanzelfsprekend ook financieel.

Acvoda is een organisatie met de rechtsvorm van een stichting, met daaronder een aantal werkgroepen die bestaan uit vrijwilligers die bijvoorbeeld actief zijn op de online community dampforum.nu en die onze doelstellingen onderstrepen.

Een aantal mensen zijn echter op terugkerende basis actief binnen het comité, en willen ook onder hun echte naam naar voren treden.
Wij stellen u daarom graag de volgende mensen voor, in willekeurige volgorde:

eece8ea1-1106-4fdf-9f97-3306d3ff8aabSander Aspers Bestuurslid (voorzitter)
Werkzaam als teamleider op een afdeling waar kleur- en topcoatings gemaakt worden voor gevelplaten en interieur laminaten.Eind 2013 in aanraking gekomen met het dampen en door de ervaringen en kennis die dat sindsdien heeft opgeleverd besloten om een actieve houding aan te nemen en mensen te helpen die zoekende zijn naar deze kennis en ervaringen.Sander is zeer gemotiveerd om wetenschappelijk onderbouwde kennis te delen met mensen die, beroepsmatig, deze kennis eigenlijk zouden moeten hebben.

d3243175-4142-4aee-aa54-ab1e8e89d5d0Eveline Hondius Bestuurslid (PR)
Eveline dampt sinds juni 2017 en is binnen Acvoda verantwoordelijk voor PR en communicatie.Na het behalen BA business and Administration en Cambridge Proficiency (UWE, Bristol) als project-en trafficmamager gewerkt bij een online marketing bedrijf.Daarna een overstap naar het onderwijs, waar ze op MBO en Havo/vwo Engels en economie vakken gaf. Na de geboorte van haar jongste dochter besloten om de eerste jaren volledig voor haar kinderen te zorgen om ze een zo stabiel mogelijke basis te geven. Nu de kinderen bijna naar school gaan ben ik weer op zoek naar een nieuwe uitdaging.

robRob de Lange Bestuurslid (secretaris)
Sinds de eerste SuperSmoker op de markt kwam was Rob geïntrigeerd door de techniek die het dampen mogelijk maakt. Na 25 jaar gerookt te hebben stapte hij in 2013 , na vele mislukte pogingen om te stoppen met roken, binnen 2 weken bijna onbewust volledig over op het dampen. Na deze overstap bleef Rob de ontwikkelingen van de techniek op de voet volgen, maar werd hij ook nieuwsgierig naar de eventuele gezondheidseffecten van het dampen. En al snel werd duidelijk dat op dat gebied erg veel onduidelijkheid en onbekendheid bestond ten aanzien van het dampen. En die onbekendheid deed hem besluiten om zich in 2017 aan te sluiten bij Acvoda om zo actief mee te helpen veel van die onduidelijkheid weg te nemen.

WIN_20141214_195855.JPGJames Young Bestuurslid 
Echtgenoot, vader van 5 kinderen. Fervent mountainbiker, stichtend lid van Acvoda en sinds augustus 2013 zeer tevreden overgestapt op de e-sigaret.

Hans Molenaar Bestuurslid
Toen Hans een cigalike zag in de smaak energie drank stond hij hard te lachen, maar een collega zei dat hij hem moest proberen omdat hij liters van dat spul dronk en het minder schadelijk was dan roken. Tegen die logica had hij geen antwoord en kocht hem gelijk. Toen begon het balletje te rollen, het smaakte inderdaad beter en wekte zijn interesse. Na een upgrade naar echte e-sigaretten ontdekte hij opeens dat hij al een paar dagen niet meer rookte. Zijn huisarts stelde toen voor zijn longen elk jaar te testen, en door de vooruitgang die ze daarin zagen is hij dieper gaan kijken naar de onderzoeken.

Onze open brief aan Staatssecretaris van Rijn werd medeondertekend door bovenvermelde Acvoda leden, maar ook door Sandra Brouwer, Peter van Bladel, Maarten Trimbos, Leon Elias, Menno de Bes, Monica Pool, Karin Spaink, Ans van Gils, Anja Draijer, Karin Peeters, Monika Oord, Lizeth Janssen, Jeroen van de Vorst, Mathilde de Groot, Margaret Schilten, Hildegarde van Bladel, Folkert Homan, Ron van den Eijnden, Yvonne van Beek, Frans Ketelaars, René Damkot, Erna Bury, Cindy Klerkx, Minte van Dalen, Paul A. Snabilie, Barry Postel, Yvonne van Willigen, Roderik de Ridder, Frank Menkveld, Maud Uhl, Bas Mosman, Leo Compas, Ingrid van de Wouw, Julian Korn, Ruud Gaillard, Ditta Ditewig, Mariska Castricum, Jurgen Claassens, Willem Hollestein, Agnes Peeters-Caarls, Miryam Kuitert, René van Hespen, Karlo Leenhouts, Lolita Pul, Caimin Lodewijckx, Win. Peeters, Mar Hohenstein, Babette Heebink, Briggitte Wanningen, Jolanda Leijdens, Esther Vliex, Joke Westerhoff van de Klomp, Jelle van Rooijen, Michel Bruins Slot, Pauline van Dueren den Hollander, Sandra Homburg, Rob Hotton, Jan Heikoop, Dick Bressers, Rene Tode, Anita Sok, Michiel Zweerman, Maureen Hornstra-Simons, Bettina Kamps, Frans Kamps, Wouter Krijgsman, Sander van den Heuvel, Michael Kok, Rob Mulder, Maarten Heller, Robert de Vries, Jos de Lange, Susanna Huiskes, Theo Dumoulin, Marianne Koenderink, Sandra van der Sterren, Arie van de Herik, Romana Witte, Priscilla Witte, Kelly Foubert, Diana en Koen Hoekman, Jose Magnee, Carla Kramer, Susanna Huiskes, Monique Kant, Margriet Coppers, Theo Dumoulin, Marjan Oudshoorn, Maaike Schotte, Gregor Schmitt, Mirjam Kikkert, Marleen Wevers-Vahsen, Sandra Daniëls, Marlous Lenssen, Marian Hoekstra, Richard Droogendijk, Gert Joris, Marijke Buysen, Ketty Kersten, Iris Mulders, Boris Acker , en vele, vele anderen.

Voetnoten:
1: De bestuursleden, medewerkers en incidentele werkgroepleden van Acvoda hebben geen financiële belangen in de e-sigarettenbranche, tabaksbranche of farmaceutische industrie, om elke (schijn van) belangenverstrengeling te voorkomen. Het vijf-koppige bestuur ziet hier nauwlettend op toe.