E-sigaret alternatief voor gewone sigaret?

De Schotse NHS, vergelijkbaar met onze GGD, heeft onlangs de e-sigaret als hulpmiddel bij het stoppen met roken ingezet.

De officiële gezondheidsdiensten in Schotland, die mensen begeleiden bij het stoppen met roken, maken al jaren gebruik van de bekende middelen zoals nicotinepleisters en -kauwgum. Nu kunnen aspirant stoppers ook zelf een e-sigaret gaan gebruiken en evengoed worden begeleid.

Ook de NHS van Engeland en Wales bespreekt momenteel de mogelijkheid om e-sigaretten in te zetten als hulpmiddel.

Als we in Nederland de websites bezoeken van de GGD en de Rijksoverheid, wordt er geen woord vuil gemaakt aan de e-sig als hulpmiddel. Alleen het Trimbos-instituut heeft een factsheet over de e-sig op zijn website. De voorlopige conclusie daarin is dat de e-sigaret als hulpmiddel bij stoppen met roken, beperkt effectief is.

En dat is vreemd. Vreemd, omdat er zeer veel artsen en onderzoekers in het buitenland zijn die toch veel positiever zijn. Zij doen buitengewoon veel onderzoek naar de effecten van het “dampen” (gebruiken van een e-sig) op onze mentale en fysieke gestel. De meeste onderzoekers zijn dan ook van mening dat dampen een zeer goed alternatief is voor roken.

De Amerikaanse psycholoog dr. Michael Siegel, heeft de Amerikaanse overheid opgeroepen de e-sig niet te verbieden of op andere manieren het gebruik ervan te ontmoedigen, juist omdat zijn onderzoek heeft aangetoond dat het een goed alternatief is voor de reguliere NRT (nicotine-vervangingstherapie) zoals kauwgum en pleisters. De slagingskans om met roken te stoppen is bij het gebruik van de e-sig veel groter.

Dr. Konstantinos Farsalinos, een Griekse arts, heeft al veel studies gedaan naar de effecten van het dampen op de gezondheid. Hij bewijst met talrijke wetenschappelijke publicaties dat het gebruik van een e-sig veel minder kwalijk is dan roken. Bovendien toont ook hij aan dat, van de mensen die dampen, een zeer klein percentage terugvalt naar het roken van sigaretten.

Waarom gebeurt er in Nederland dan niets?

Onze overheid houdt vast aan een publicatie van het RIVM. Hierin stelt het RIVM dat dampen rokers wel kan helpen stoppen met roken, maar ook dat dampen schadelijk en ongewenst is. Helaas is deze publicatie gebaseerd op oude onderzoeken, voornamelijk uit 2005 en 2007. Wel gaat het RIVM onderzoek doen naar de effecten van het dampen op de lange termijn. Hoe, is nog niet duidelijk. Over de grens kijken blijkt een brug te ver.

Dus de Nederlandse aspirant stopper die het pleisterplakken beu is, is aangewezen op zichzelf. Kennis over dampen is nauwelijks aanwezig of is gebaseerd op achterhaalde onderzoeken. Zowel bij de overheid als bij de aspirant stopper.

En dat is jammer.

Een gemiste kans voor de Nederlandse gezondheidszorg. De e-sig vermindert het aantal aan roken gerelateerde ziekten en vroegtijdig overlijden.

Kortom: Dampen redt levens!

Bronnen:

Over Remco 11 Artikelen
Zelfstandig fotograaf. 29 Jaar lang een verstokte roker geweest en dampt nu uitsluitend nog, sinds november 2013. Dampen is mijn vrije keuze. Dampen redt levens. Dampen moet mogelijk blijven, ook voor rokers die in de toekomst willen overstappen op een zinvol alternatief.

2 Comments

  1. Het RIVM wacht volgens mij nog steeds op de resultaten van een onderzoek, of zij verzwijgen de (goede) resultaten van dit onderzoek. Ik ben in ieder geval al 6 maanden gestopt met roken. Ik ben zo ontzettend blij dat mijn handen niet meer stinken en mijn auto veel frisser ruikt. De e-sigaret is echt een uitkomst voor alle rokers naar mijn mening.

  2. Na een jeugd met 2 stevig rokende ouders ben ik zelf op mijn 13e al begonnen met roken.
    Na 36 jaar roken ben ik gelukkig overgestapt naar een e-sigaret.
    Ik damp nu ruim een jaar. Ik heb weer reuk, hoest niet meer en mijn te hoge bloeddruk is drastisch gezakt.
    Ik ben nog steeds de nicotine rustig aan het afbouwen. En Ik hoop over een tijdje ook mijn e-sigaret niet meer nodig te hebben. Het enige middel tot nu toe wat mij van het roken af heeft kunnen houden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.