Dampen minder schadelijk dan roken voor vasculaire gezondheid zegt grootschalig onderzoek.

Het onderzoek vindt significante verbeteringen in de vaatgezondheid van chronische rokers die overstappen op e-sigaretten.

UNIVERSITEIT VAN DUNDEE

AFBEELDING: PROFESSOR JACOB GEORGE, PROFESSOR VAN CARDIOVASCULAIRE GENEESKUNDE EN THERAPEUTICA OP DUNDEE EN HOOFDWETENSCHAPPER VAN HET VESUVIUS-ONDERZOEK.

(Met dank aan: Dominic Glasgow / Universiteit van Dundee)

  • Het onderzoek vindt significante verbeteringen in de vaatgezondheid van chronische rokers die overstappen op e-sigaretten
  • Vrouwen zien grotere gezondheidsvoordelen dan mannen na de overstap op e-sigaretten
  • VESUVIUS is de grootste studie tot nu toe over de vasculaire impact van e-sigaretten versus tabak sigaretten

Mensen die sigaretten roken en overstappen op (nicotine) dampen kunnen hun vaatgezondheid aanzienlijk verbeteren, concludeert de Universiteit van Dundee.

Een twee jaar durend onderzoek, georganiseerd door de University’s School of Medicine, ontdekte dat rokers die overstappen op e-sigaretten binnen vier weken een significante verbetering van hun vaatgezondheid vertoonden, waarbij vrouwen meer winst ervaren door de overstap dan mannen. Het onderzoek toonde ook aan dat deelnemers die volledig overstappen een grotere verbetering bereikten in vergelijking met dubbel gebruikers (zowel tabak sigaretten als e-sigaretten).

Het onderzoek met de naam VESUVIUS, in opdracht van de British Heart Foundation, is waarschijnlijk het grootste onderzoek tot op heden dat is uitgevoerd om de impact van e-sigaretten op de gezondheid van het hart te bepalen, met de bevindingen gepubliceerd door het Journal of the American College of Cardiology.

Professor Jacob George, hoogleraar cardiovasculaire geneeskunde en therapeutica op Dundee en hoofdonderzoeker van het onderzoek, zei dat hoewel e-sigaretten minder schadelijk blijken te zijn, de apparaten nog steeds gezondheidsrisico’s kunnen inhouden.

“Het is van cruciaal belang om te benadrukken dat e-sigaretten niet veilig zijn, alleen minder schadelijk dan tabak sigaretten als het gaat om vaatgezondheid. Roken van welke aard dan ook is een vermijdbare risicofactor voor hartziekten.”

“Ze moeten niet worden gezien als onschadelijke apparaten voor niet-rokers of jonge mensen om te proberen. Voor chronische tabak rokers waren er echter aanzienlijke verbeteringen in de vaatfunctie binnen een maand na het overschakelen van een tabak sigaret naar een e-sigaret.”

“In context, elke procentpuntverbetering van de vasculaire functie resulteert in een vermindering van 13% in cardiovasculaire voorvallen zoals een hartaanval. Door over te stappen van sigaretten naar e-sigaretten vonden we een gemiddeld procentpunt verbetering van 1,5 binnen slechts een maand. Dit betekent een significante verbetering van de vaatgezondheid. We hebben ook vastgesteld dat een persoon op korte termijn, ongeacht of de e-sigaret wel of geen nicotine bevat, verbeteringen in de vaatgezondheid zal ervaren in vergelijking met het roken van een traditionele sigaret. effect op langere termijn van nicotine vereist verder onderzoek en follow-up.”

“Vrouwen profiteerden aanzienlijk meer dan mannen door de overstap naar e-sigaretten te maken, en we onderzoeken nog steeds de redenen hiervoor. Ons onderzoek toonde ook aan dat als een persoon minder dan “20 pack year” had gerookt, de stijfheid van hun bloedvaten ook aanzienlijk verbeterde vergeleken met degenen die meer dan 20 pack year rookten.”

Het VESUVIUS-onderzoek rekruteerde 114 langdurige sigarettenrokers die minstens twee jaar lang minstens 15 sigaretten per dag hadden gerookt. De deelnemers werden gedurende één maand toegewezen aan een van de drie groepen: degenen die tabak sigaretten bleven roken, degenen die overgingen op e-sigaretten met nicotine en degenen die overgingen op e-sigaretten zonder nicotine. Deelnemers werden gedurende de testperiode gemonitord en ze ondergingen vasculaire testen vóór en na de testperiode.

Volgens statistieken van de Britse overheid gebruikt ongeveer 6% van de volwassen bevolking van Groot-Brittannië een damper, hoewel de impact van de apparaten op de vaatgezondheid nog onduidelijk was. Hoewel de meerderheid van alle e-liquids (vloeistoffen voor e-sigaretten) nicotine bevatten, bevatten ze geen tabak. Van tabak wordt beweerd dat deze in 2016 wereldwijd meer dan 7,1 miljoen doden heeft veroorzaakt. Het aantal extra chemicaliën in e-liquid is ook véél lager dan die in sigaretten.

Professor Jeremy Pearson, Associate Medical Director bij de British Heart Foundation, zei: “Onze harten en bloedvaten zijn de verborgen slachtoffers van roken. Elk jaar sterven in het VK 20.000 mensen aan hart- en vaatziekten veroorzaakt door het roken van sigaretten – dat is meer dan 50 mensen per dag, of twee sterfgevallen per uur. Stoppen met roken is het beste wat je kunt doen voor de gezondheid van je hart.

“Deze studie suggereert dat dampen minder schadelijk is voor je bloedvaten dan het roken van sigaretten. Binnen slechts één maand nadat tabak werd gedumpt voor elektronische sigaretten, begon de gezondheid van de bloedvaten van mensen te herstellen.”

“Alleen omdat e-sigaretten minder schadelijk zijn dan tabak, wil nog niet zeggen dat ze volledig veilig zijn. We weten dat ze aanzienlijk minder schadelijke chemicaliën bevatten, die ziekten kunnen veroorzaken die verband houden met roken, maar we weten voor de lange termijn nog steeds niet de invloed op het hart en de bloedsomloop, of andere aspecten voor de gezondheid. E-sigaretten zouden nooit moeten worden gebruikt door mensen die nog niet roken, maar kunnen een nuttig hulpmiddel zijn om mensen te helpen volledig te stoppen met roken.”

Ondertussen zei de minister van Volksgezondheid van Schotland, Joe FitzPatrick, MSP: “Ik verwelkom de publicatie van dit rapport, dat bijdraagt ​​aan het lopende debat over de plaats van e-sigaretten in onze gemeenschappen. Het is goed om belangrijke en relevante studies zoals deze geproduceerd zien worden in Schotland – wat onze reputatie als één van de toonaangevende centra voor medisch onderzoek rechtvaardigt.”

“Hoewel onderzoek aantoont dat het overstappen op e-sigaretten kan leiden tot voordelen voor de vaatgezondheid voor chronische tabak rokers, moet de toegang tot e-sigaretten zorgvuldig worden gecontroleerd – het zijn gewoon geen producten voor kinderen of niet-rokers.”

Het onderzoek, verkrijgbaar via deze link, is vrijdag 15 november om 19.00 uur GMT gepubliceerd door het Journal of the American College of Cardiology

Bron van dit artikel: Eurekalert

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.