Een nieuw jaar vol nieuws

2015Wij wensen alle dampers en niet-dampers een gelukkig en gezond 2015.

Een nieuw jaar, dat wellicht nog bewogener zal worden dan 2014 al was voor de dampwereld. Naast alle foutieve en ongefundeerde berichtgeving door de pers, kregen we in het afgelopen jaar ook te maken met artikel 20 van de TPD (Europese tabaksproductenrichtlijn) en de aankondiging van de AMvB.

In dit nieuwe jaar zullen er ten minste twee rechtszaken dienen, waarin zowel de AMvB (Esigbond) als artikel 20 van de TPD (Totally Wicked) zullen worden aangevochten.

Zijn die rechtszaken relevant voor de Nederlandse dampers?
Nou en of!

De AMvB beperkt de huidige dampers in de vervangingsaanschaf van hun apparatuur. Zo mag een tankje (clearomizer, cartomizer, atomizer, etc.) vanaf 1 februari a.s. geen inhoud hebben van meer dan 2 ml. Een navulverpakking van uw favoriete dampvloeistof (e-liquid) mag niet groter zijn dan 10 ml.

Verboden waar na 1-2-2015
Verboden waar na 1-2-2015

Dat betekent vaker bijvullen en hogere aanschafkosten van de vloeistof, doordat de voordelige grootverpakkingen verleden tijd zijn. Voor de doe-het-zelf-vloeistofliefhebber zal het ook duurder worden. Uw nicotinehoudende basis zal ook alleen nog verkrijgbaar zijn in 10 ml-verpakking. En ten hoogste 20 mg/ml nicotine bevatten.

Belangrijker nog dan de beperkingen die ons worden opgelegd, zijn de consequenties voor de rokers die na 1 februari willen overstappen op dampen. Zij zullen minder snel de tabaks-producten vaarwel kunnen zeggen, doordat de vloeistoffen een beperkte nicotinesterkte hebben.
De meeste “overstappers” hebben baat bij een initiële hoge nicotinedosering, doorgaans 24 mg/ml nicotine. Daarnaast geven de zgn. derde-generatietankjes (o.a. Kayfun, Squape, Kraken) meer voldoening dan de kleinere, tweede generatie, fabriekstankjes. De meeste derde-generatieproducten hebben een inhoud die groter is dan 2 ml. Deze tankjes zijn vanaf volgende maand dus eveneens verboden.

Dit jaar zal de Nederlandse regering ook een start moeten maken met het wetsontwerp voor implementatie van artikel 20 van de Europese tabaksproductenrichtlijn. Deze Europese maatregel zal in het voorjaar van 2016 in alle Europese lidstaten ingevoerd moeten zijn. Ook artikel 20 wordt aangevochten door de dampindustrie. De hoorzitting van het Britse Totally Wicked bij het Europese Hof zal dit jaar plaatshebben en de uitkomst van deze rechtszaak zal enige invloed moeten hebben op het Nederlandse wetsontwerp.

Vooruitlopend op het wetsvoorstel m.b.t. artikel 20, zal het RIVM dit voorjaar zijn onderzoeksresultaten publiceren. Acvoda houdt dit onderzoek nauwlettend in de gaten, vooral omdat het RIVM met zijn factsheet van 2013 al liet zien dat enige subjectiviteit het instituut niet vreemd is.

Dan is er de eerder besproken pers nog. Wij zullen ernstig en kritisch naar alle berichtgeving over de e-sigaret kijken en blijven reageren op verkeerde informatieverstrekking en op foutief geïnterpreteerde onderzoeken.

Acvoda heeft in 2014 niet stilgezeten. Ondanks een kleine dip in de zomer is de organisatie erin geslaagd als volwaardige gesprekspartner gezien te worden door belangrijke instanties, die een adviserende rol spelen bij de overheid.

Acvoda heeft in 2014 ook deelgenomen aan het eerste ‘International Nicotine Forum’ in Warschau en de tweede ‘E-cig summit’ in Londen, waar de industrie, de wetenschap en het deel van de regelgevers dat geïnformeerd wenst te zijn, elkaar ontmoeten. Uitgelezen plekken om onze boodschap uit te dragen.

We zien dat innovatie en research en de medische wetenschap elkaar vinden en aanvullen, denk maar aan temperatuurgecontroleerd dampen. Dampen zal zich in 2015 nog meer dan vroeger met twee snelheden verder ontwikkelen. Enerzijds laat de specifieke dampindustrie steeds nieuwe en betere producten elkaar in sneltreintempo opvolgen, hierin ondersteund door de dampenthousiasten en de echte wetenschap. Anderzijds is daar de tabaksindustrie die de boot heeft gemist en nu de markt wenst te consolideren met de meest simpele apparaten, en die hierin bewust of onbewust, uit angst, volop gesteund wordt door de regelgevers en de gezondheidsindustrie van Tobacco Control, die de elektronische sigaret een halt willen toeroepen.

Die tweespalt tussen beiden werelden – de ene met ‘authority by evidence’ de andere met zijn ‘authority by eminence’ – zal in 2015 nog groter worden en Acvoda zal nóg Actiever voor Dampers zijn!

Over Remco 11 Artikelen
Zelfstandig fotograaf. 29 Jaar lang een verstokte roker geweest en dampt nu uitsluitend nog, sinds november 2013. Dampen is mijn vrije keuze. Dampen redt levens. Dampen moet mogelijk blijven, ook voor rokers die in de toekomst willen overstappen op een zinvol alternatief.

3 Comments

 1. Hallo beste vapers !
  Ik wil even zeggen dat ik behoorlijk ziek ben. Ik heb elke twee weken een zware kuur.
  Het dampen is een echte hobby geworden en het heeft enorm veel positieve invloed gehad op mijn huidige gesteldheid.
  Ik wil een oproep doen aan iedereen die dampt, om te “vechten” voor jullie damp rechten. Laten we eerlijk zijn, het red levens !…
  Doe wat je kan, sluit je aan bij organisaties en stuur positieve berichten zoveel je kunt . Ik heb bijvoorbeeld al meerder malen contact gehad met het ministerie van volksgezondheid. Ze worden naar zeggen, opgeslagen en ‘behandeld’ . Wellicht naïef, maar hoe meer aanhangers des te meer het word waargenomen. Ze kunnen ons dit niet afnemen !… Ik heb nog een aantal tankjes aangeschaft , dit is natuurlijk volkomen belachelijk. Ik kan het niet alleen. We MOETEN krachten bundelen…. ACVODA bedankt !!
  Met vriendelijke groeten, Joost.

 2. Dampen is veel beter dan het reguliere roken, zelf damp ik nu bijna een jaar, ook voor mij is het een hobby + mijn hulp om niet meer te roken wat een slecht artikel dat het 15 keer schadelijker zou moeten zijn

  Vape save be happy !

1 Trackback / Pingback

 1. Elektrisch roken: sluit het net zich om de dampers? Nee | Krapuul

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.