EU e-sigaret-regelgeving, een tegenslag voor de volksgezondheid

Vandaag heeft het EU-Parlement gestemd over de tabaksrichtlijn, waarin ook de e-sigaret gereguleerd wordt. Wij zijn bijzonder teleurgesteld over het resultaat, aangezien deze tabaksrichtlijn de weg vrijmaakt voor een verbod op elke e-sigaret die nu op de markt is.

Innovatie van e-sigaretten wordt op basis van de tabaksrichtlijn bovendien volledig gesmoord, aangezien élk nieuw model, elke nieuwe liquid, etc. gemeld moet worden 6 maanden voordat deze op de markt geplaatst wordt. Daarnaast mag er ook geen reclame meer gemaakt worden voor e-sigaretten.

Zelfs al zouden er e-sigaretten op de markt komen die wél aan de regels voldoen, dan zullen deze zo onaantrekkelijk en inefficiënt zijn dat veel minder mensen zullen overstappen van reguliere tabaksconsumptie naar de e-sigaret en dat is een gemiste kans!

Met adequate regelgeving kan de e-sigaret een afname van 8% rokers per jaar bewerkstelligen (zoals in 2013 reeds bewezen, ondermeer getuige de kelderende omzetcijfers van de tabaksfabrikanten). Deze tabaksrichtlijn daarentegen heeft de potentie om het aantal rokers te laten afnemen met slechts 2% in 5 (!) jaar.

De e-sigaret is een veilig, niet kankerverwekkend alternatief voor tabak en zou juist gepromoot moeten worden. De Europese gebruikersorganisaties verenigd onder EVUN zullen er alles aan doen om deze wet in de rechtszaal aan te vechten. In Nederland zal Acvoda zich positioneren als gesprekspartner voor de politiek, en zullen we inzetten op een redelijke uitleg van deze door Europa opgelegde draconische regelgeving.

3rd gen esigaret

Over Martijn 27 Artikelen
Nederlandse Limburger, werkzaam in de IT. Een tevreden damper sinds mei 2013.

7 Comments

 1. Beste mensen,

  Het is toch zo duidelijk….minder rokers, meer accijnzen. Het inkomen van de staat bleef nagenoeg gelijk.
  Onder het mom van de volksgezondheid heeft men heel lang dit vol kunnen houden.
  Echter nu dat blijkt dat de staatskas wel eens ernstig inkomsten zou kunnen mislopen door het toestaan van de e-sigaret die niet onder de tabakswet valt/viel gaat men het leven van velen op het spel zetten?
  En dat noemt zich volksvertegenwoordigers? Diep teleurgesteld ben ik….voor de zoveelste keer.
  Ik schaam me dat ik een Nederlandse ben!!!!!!!

 2. Uiterst jammer. Als fan van elektronisch roken die merk-ambassadeur is geworden voor mijn favoriete merk , merk ik dat logische argumenten in de discussie omtrent elektronisch roken niet zo zwaar mee lijken te tellen. Heel zonde. Waar ik wel benieuwd naar ben is waar de precieze EU-richtlijnen terug te lezen zijn, heeft het Acvoda of iemand anders misschien een link?

 3. De paniek berichten die nu verspreid worden door Acvoda zijn niet Reëel zij hebben pontificaal op hun website een foto van een MEGA MOD en een MEGA RBA naast een wegwerp sigaret liggen. dit schetst een dusdanig beeld wat gewoon NIET reëel is, Immers zou het wegwerp worden waarom dan nog flesjes? wegwerp werkt met cartridges! Dan kan je met flesjes Liquid niks meer!! waarom deze dan nog goed keuren? Die kun je dan met gemak nu meteen verbieden.

  aangenomen is: Maximaal 2ml clearomizers etc, Maximaal 20 Mg , Maximaal 10 Ml flesjes….Kindveilige sluiting en nodige waarschuwingsstickers, flesjes die niet breekbaar zijn en een duidelijke omschrijving van inhoud en alleen verkoop aan 18 jaar en ouder.

  Ook vergeet Acvoda een foto te plaatsen van een Ego batterij met een bv JustFog of Evod in dat zelfde plaatje , Deze vallen binnen de grens van 2 Ml Maar dat hebben ze verzuimt, Dit is een paniek situatie kweken bij gebruikers en berust niet op waarheid , LOGISCH gaan de grote RBA en dergelijke Tanks verdwijnen sommigen hebben een inhoud van 5 ml of meer en dat mag straks niet meer, ( ik ben groot fan van MechMods en Grote RBA’s/tanks)

  Maar het gros onder de dampers heeft gewoon Ego style batterij met een Ca 2 ml Clearomizer en dampt de grote RBA/Tanks geen eens!!!….
  Ik krijg een beetje het gevoel dat Acvoda er nu alleen maar is voor de grote MODS en Tanks!!!

  Hoewel ik zelf groot voorstander ben van Acvoda vind ik dit een actie die zeer veel paniek te weeg brengt, Onnodige paniek…2 jaar is ook de termijn dat de beslissing gaat vallen en heeft NIEMAND nog de wijsheid in pacht …..beter is te organiseren om tegen gas te geven dan paniek zaaien.

  Maar dat is mijn mening en die wou ik hier toch even kwijt verder alle respect voor Acvoda!

  • Hill, daar verschillen we absoluut van interpretatie.
   Binnen deze TPD is élke e-sigaret, of het nu een wegwerper, een ego, een cartotank, een DNA30 of een mech is onderhevig aan dezelfde regels. De simpele regels van 10ml flesjes, 20mg/ml sterkte, 2ml tankje zijn overzichtelijk, maar niets – maar dan ook helemaal niets – staat de lidstaten óf de commissie in de weg om de regels omtrent emissie-testen, de regels omtrent consistente nicotine-afgifte, of de regels omtrent “tamper proof” en “leak free refilling” dusdanig strikt na te leven dat er geen enkele e-sigaret meer aan kán voldoen.

   Aangezien de wegwerpers, ciggalike cartosystemen en ego-systemen (naar schatting) ruim 90% van de markt bedienen zijn die juist het gemakkelijke doelwit om uit te schakelen. De Nemesis met een Nimbus dripper diskwalificeren levert de lidstaten amper iets op. De eRoll, Ego C, Ego T, CE4, CE5, eVod of Justfog 1453 niet toelaten op de markt middels een letterlijke interpretatie van de onmogelijke eis van lek-vrij-bijvullen daarentegen is doodeenvoudig en zéér effectief als je als lidstaat je accijnsinkomsten wil veilig stellen.
   Die 5% die met rba’s/rda’s kanthal, bamboe, katoen of bananengaren in hun behoefte kan voorzien, maar waarop controle vanwege import véél moeilijker is, dat is geen laaghangend fruit, en dus zeker in het begin géén prioriteit.

   Je opsomming van wat aangenomen is is overigens totaal niet compleet. Je vergeet de essentiële zaken zoals de eis voor consistente nicotine-afgifte, lekvrij hervullen, tamperproof/childprotection (wat op een gewone sigaret allemaal níet van toepassing is!)

   Ik geef je overigens gelijk dat de gebruikte foto – afkomstig van het blog RedHeadFullOfSteam de illusie wekt dat alleen de grote mods verboden worden. Zie http://www.redheadfullofsteam.com/for-anybody-who-wasnt-listening-why-the-tpd-will-destroy-e-cigarettes/
   Daar staat ook bij “Of course, this doesn’t tell the whole story. But it does give an idea of the most important ways in which the EU will arbitrarily wipe out several years’ worth of advances and improvements.”

   Acvoda is er absoluut niet alleen voor de grote mods. Verre van.

 4. Beste E-Rokers,

  Sinds 4 jaar gebruik ik nu de elektronische sigaret en heb er alleen maar voordeel bij. Het is onaanvaardbaar dat een product als de elektronische sigaret door de politiek zo strikt aan banden wordt gelegd enkel en alleen om de staatsinkomsten te kunnen handhaven. Steeds meer wordt het duidelijk dat de politiek geen zier geeft om de gezondheid van de bevolking . Ik denk dat het onze taak is om binnen korte tijd gewoon zoveel mogelijk rokers aan de elektronische sigaret te krijgen binnen die 2 jaar dat de regelgeving er door heen gedrukt gaat worden. Alleen dan is er een mogelijkheid om deze negatieve trend om te keren. Raak niet meteen in paniek en damp lekker door en probeer meteen zoveel mogelijk mensen in je omgeving te helpen met het overstappen.
  Er zijn op dit moment de nodige acties aan de gang waar men zijn/haar stem kan laten horen.
  Een grote Europese actie is die van European Free Vaping Initiative. Teken deze ook.
  http://www.efvi.eu/.
  Groeten,
  Rene Ebbers

 5. Beste E-rokers,

  Na 35 jaar tabak roken begon ik er behoorlijk van te hoesten, niet zo gek natuurlijk. 4 jaar geleden ben ik van de ene op de andere dag overgestapt op e-roken. Dat was een hele verbetering. Zonder e-sigaret was ik niet van het tabak roken afgekomen en had ik nu waarschijnlijk aan een zuurstofflesje gehangen. Leve de e-sigaret!!
  Die Europese maffia heeft het nu gemunt op onze geliefde e-sigaret. Allerlei beperkingen en natuurlijk ook duurder maken. Het gaat gewoon om geld….ONS geld!! Dat e-roken veel minder slecht voor mij en mijn omgeving is speelt schijnbaar geen rol. Dat pikken we toch niet. Weg met Europa, want het is niet goed voor ons. Gelukkig raken daar steeds meer burgers van overtuigd. Misschien is een brexit een eerste flinke barst in de Europese glazen bol. Daarnaast kunnen we op 6 april onze stem bij het referendum doen gelden over het handelsverdrag met de Oekraine en tegelijk NEE tegen Europa zeggen. DOEN!! Als onze landelijke of ook de Europese politiek de uitslag van het referendum terzijde schuift, omdat de uitslag ze niet bevalt, dan ondermijnt dat zeker nog verder het vertrouwen in de politiek. Willen we echt leven onder een Europese dictatuur? Dat het dictators zijn is wel duidelijk in de nieuwe e-sigaret regelgeving. Ik mag zelf niet eens meer de grootte van mijn tank bepalen. En alleen 10ml flesjes tewijl ik nu 50ml flesjes koop, nu moet ik dus 5 veel duurdere flesjes kopen. Al die regelgeving is ook niet gebaseerd op redelijke argumenten. De EU-maffia wil je gewoon de centen uit de zak kloppen. Met dat Europa wordt het niks. Nu maar even inslaan want dadelijk worden we wellicht afhankelijk van illegale import. En zo worden we behandeld als druggebruikers, gewoon omdat we de e-sigaret willen roken. Op een dergelijke EU bemoeienis zitten we zeker niet te wachten. Onze landelijk politiek is al even schuldig. Eén criminele bende, we gaan nog heel wat tumult te zien krijgen in de komende 20 jaar.

1 Trackback / Pingback

 1. Nieuwe Europese Regels Voor E-sigaret – E-sigarettenkopen.nl | E-sigaretten kopen.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.