Ondertussen in het buitenland.. (1)

Maandelijks publiceren we een overzicht van de ontwikkelingen in het buitenland.
Dit overzicht betreft berichten en onderzoeken vanaf 1 januari tot en met 5 februari 2015.

Onderzoek

 Is de e-sigaret een gateway naar het roken van tabak?

Hogere nicotineconcentraties en zwaardere e-sigaretten helpen beter bij het stoppen met roken.

Frank Baeyens onderzocht voor deredactie.be het stoppen met roken m.b.v. de e-sigaret.
Van de mensen die enkel op wilskracht proberen te stoppen met roken, heeft slechts 3 tot 5 % kans dat hun dat op die manier ook lukt. Maar de e-sigaret zou kunnen helpen om te stoppen, zo wordt gezegd. ”Ook getest op mensen” liet 8 rokers 4 weken lang de e-sigaret gebruiken. Wat was hun rookgedrag? bekijk het hier

Robert West : Doorlopend onderzoek van rookgedrag in de UK, dit tussentijdse rapport gaat specifiek over de e-sigaret.
Geen gateway effect, en een positieve invloed op het aantal stoppers.
De e-sigaret heeft voor ongeveer 20.000 extra gestopte rokers gezorgd. 
verslag in powerpoint formaat

E-sigaretten zijn veel minder verslavend dan tabak.

Nieuw onderzoek wijst uit dat e-sigaretten veel minder verslavend zijn dan tabak. Vergelijkbaar met NRT (Nicotine-pleisters etc.). PubMed/NCBI – Dependence levels in users of electronic cigarettes, nicotine gums …

Beleid&Opinie

Stop Smoking Service Manager uit Leicestershire heeft succes met de e-sigaret.

Behandeling inclusief een e-sigaret is in de praktijk van Louise Ross 20% effectiever dan zonder. Lees hier meer

De kleine helpers van Big Tobacco.

De angstcampagnes tegen de e-sigaret werken, steeds meer mensen geloven dat de e-sigaret schadelijker is dan de echte. Dit helpt Big Tobacco! Is dat wel de bedoeling van deze “kleine helpers”? Lees meer bij Clive Bates

De sigaret wordt besproken in de UK, House of Lords.

Bemoedigend, overwegend positief! Youtube 27:10 tot 33:30

Big Money

Big Pharma verliest klanten aan de e-sigaret.

De verkoop van stoppen-met-rokenmiddelen staat onder druk, door het succes van de e-sigaret. GSK’s nicotine patches and gum feel the heat from e-cigarettes

Big Tobacco lobbyt tegen de e-sigaret.

Reynolds, onderdeel van British American Tobacco, lobbyt in Amerika tegen de e-sigaret, voor een verbod op smaakjes, en voor het verbannen van de meest gangbare e-sigaretten. De producten van Big Tobacco kunnen niet concurreren met de open markt. Big Tobacco’s War on Vaping, by Gregory Conley, National Review

Big Government moet het verlies aan accijns compenseren.

In Duitsland wordt er grote politieke druk gelegd op e-sigarettenaccijns, het verlies van de tabaksaccijns moet natuurlijk wel gecompenseerd worden. Lees verder op nu.nl

 

Over Martijn 27 Artikelen
Nederlandse Limburger, werkzaam in de IT. Een tevreden damper sinds mei 2013.

3 Comments

 1. Hogere nicotineconcentraties en zwaardere e-sigaretten helpen beter bij het stoppen met roken, niet alleen het stoppen an sich, maar met name de overstap wordt hiermee makkelijker gemaakt. Zeker de zware roker moet even volhouden voordat hij/zij is gewend aan de e-sig, dit komt m.i. vooral door de relatief lage nicotine gehaltes die worden verkocht, veel stoppers haken daardoor af. Als je eenmaal aan de e-sig bent gewend, dan is het verlagen van het nicotine gehalte veel makkelijker dan met een te laag nicotinegehalte te beginnen.

  Ik ben nu bijna 3 jaar damper en ik ga nu pas naar 16 mg nicotine terwijl ik op de 18mg ben begonnen, en nu zie ik mij ook weer iets vaker naar de damper grijpen terwijl dat op 18 mg al een stuk minder was.

  Maar gewoon roken, dat nooit weer

  • Als je man de e-sigaret gebruikt in plaats van een gewone sigaret, en dus nu minder of zelfs helemaal niet meer rookt, dan is het belangrijkste doel al bereikt.
   Dampen is veel minder schadelijk dan roken, waarschijnlijk 500x tot 1500x minder schadelijk. De directeur van de Franse anti-rook organisatie OFTA, Betrand Dautzenberg, omschreef het laatst als volgt: ‘Eén jaar dampen is minder schadelijk dan één dag roken.”.
   Dus, inderdaad, helemaal gezond is het niet, maar vergeleken met roken is het onschadelijk.

   De nicotine-afgifte van een e-sigaret is lager dan bij een gewone sigaret. Daarnaast is de opname van nicotine uit de damp van een e-sigaret moeilijker dan bij sigarettenrook, om nog maar te zwijgen over de afwezigheid van monoamine oxidase remmers (MAOIs) in e-sigarettendamp. (MAOIs zijn waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom roken zo verslavend is).
   Om tóch “genoeg” nicotine binnen te krijgen zien we dus bij heel veel dampers dat ze vooral in het begin veel meer dampen dan dat ze voorheen rookten.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.