Bewezen toxiciteit beter dan niet-bewezen veiligheid?

Een persbericht van abvd.be , België

Volgens de cijfers gepubliceerd door de “Stichting tegen Kanker”, is het aantal rokers in België gestegen van 22% in 2012 naar 27% in 2013.
Terwijl het roken in ons land dus blijft stijgen, rapporteren studies in Frankrijk (ETINCEL-OFDT) en Engeland (Smoking Toolkit Study) dat in diezelfde periode in die landen het aantal rokers sinds 2011 juist gedaald is.
Waar zou die ongelijkheid vandaan komen?
De Franse en Engelse studies leggen duidelijk een link tussen het stijgende gebruik van de elektronische sigaret (e-cig) en het dalen van het aantal rokers.
Door onze zeer strenge wetgeving (de strengste in de EU; e-liquid met nicotine is verboden en gespecialiseerde winkels zijn op één hand te tellen) is het gebruik van de e-cig gering in vergelijking met de genoemde EU-landen.

Het lijkt er dus op dat:

  • het aantal rokers naar beneden gaat waar de e-cig populair en niet verboden is.
  •  het aantal rokers stijgt waar de e-cig en e-liquid met nicotine verboden zijn.

In de naam van de algemene volksgezondheid zouden deze cijfers onze machthebbers aan het denken moeten brengen.
Bepaalde mensen en lobby’s zullen antwoorden dat er geen bewijs bestaat over de veiligheid van de e-cig.
Maar moeten wij een product verbieden of overreguleren waarvan de “gevaarlijkheidsgraad” niet bewezen is als daarnaast de echte “killer” op elke hoek van de straat vrij te koop is?
Wij moeten erop wijzen dat de deskundigen op dit gebied (dr. Farsalinos, dr. Etter, dr. Mathern, etc.) erop aansturen verder onderzoek te doen om zo de effecten van de e-cig beter te kennen.
We moeten in de wetgeving erop aansturen dit product makkelijker beschikbaar te maken voor uitsluitend volwassenen; de mogelijke schadelijkheid van e-cigs is namelijk een stuk minder dan die van tabaksproducten (cf : “l’Appel des 100 en faveur de la cigarette électronique”, gecoördineerd door dr. Philippe Presles).
Tegenwoordig horen wij de meest alarmerende berichten in de media over de e-cig.
Zelfs de machtige Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stuurt aan op een verbod van de e-cig onder invloed van de farmaceutische en tabakslobby, en dat zonder enige geldige reden en zonder rekening te houden met het advies van de gezondheidsexperts.

Bronnen:
http://www.cancer.be/les-belge../..le-tabagisme
http://www.lemonde.fr/sante/ar../..1651302.html
http://jlhamzer.over-blog.com/../..garette.html
http://tobaccoanalysis.blogspo../..st-that.html
http://www.leparisien.fr/socie../..-3317849.php
http://www.who.int/tobacco/com../..garettes/fr/
http://www.toslog.com/philippe../..INFORMATION-

 

Over Luc Van Daele 2 Artikelen
In Frankrijk woonachtige Vlaming. Onze liason met Aiduce. KnowledgeBase redacteur bij het KennisCentrum Elektrisch Roken

1 Comment

  1. Het is duidelijk dat in België een cynische club schurken kans heeft gezien in de wet- en regelgeving op te laten nemen dat burgers zo jong mogelijk aan het roken gebracht dienen te worden, vervolgens zo vaak mogelijk vruchteloze stoppogingen met behulp van dure nicotinevervangers moeten doen, en na hun productieve leven zo snel mogelijk dienen te overlijden aan enge ziektes. Zo leveren de burgers de Belgische staat en deze schurkenclub het meeste geld op. Het is alleen omdat deze maatregelen zo doorzichtig zijn dat politici in de omringende landen het niet meer aandurven deze ook hier door te voeren; ook in bijvoorbeeld Nederland zitten vertegenwoordigers van de tabaksindustrie en farmaceutische bedrijven onder het bureau van de beleidsmakers op het ministerie van volksgezondheid.

    Het Belgische beleid werpt duidelijk zijn mispels af: een zorgwekkende stijging van het aantal rokers levert de staat en de firma Murder Inc. miljarden op. Ook pensioenfondsen zijn blij met de effecten op de premies en de dekkingsgraad van hun vermogens.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.