E-sigaret experts worden betaald door farmabedrijven en tabaksproducenten

De Belgische krant De Morgen bericht :

Twee van de zes experts die het recente advies van de Hoge Gezondheidsraad over de elektronische sigaret, kortweg e-sigaret, hebben opgesteld, worden betaald door farmabedrijven die nicotinevervangers of medicijnen tegen longkanker verkopen. Een derde expert is een voormalige consultant van tabaksproducent Philip Morris. Dat schrijft het Franstalige weekblad Marianne.

Lees het volledige artikel  hier: De Morgen- Gezondheidsexperts e-sigaret kregen geld van farmabedrijven

Achtergrond

We hebben al vaker berichten gekregen over corruptie, maar tot nu toe hadden we geen hard bewijs. Het EU-Parlement heeft op 8 oktober gestemd voor een redelijk compromis m.b.t. de e-sigaret. Zogenaamd onafhankelijke experts hebben daarna samen met de EU-Commissie de wet m.b.t. de e-sigaret herschreven. Met als gevolg dat de e-sigaret sinds 18 december weer bedreigd wordt.

Wie wint?

  • De tabaksindustrie : minder mensen stappen over naar de e-sigaret.
  • De farmaindustrie : meer klanten voor nicotine-pleisters en andere medicijnen.
  • Tabak & farma : alleen die 2 hebben het budget om aan deze draconische regelgeving te voldoen, en kunnen zo de markt overnemen.

Wie verliest?

  • De consument.
  • De volksgezondheid.
  • De democratie. 

In een eerdere revisie van dit artikel werden de leden van de Belgische Hoge Gezondheidsraad aangemerkt als EU-experts, dit is gecorrigeerd.

Over Martijn 27 Artikelen
Nederlandse Limburger, werkzaam in de IT. Een tevreden damper sinds mei 2013.

1 Comment

  1. Dit geloof je toch niet! schoften zijn het. Jammer dat het altijd maar om geld blijft gaan. De elektrische sigaretten zijn de uitkomst van de afgelopen jaren. Goed voor elke roker.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*3 + zes =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.