Gast Blog : #ditmagniet meer oftewel #doeniemagnie

Op 1 februari van dit jaar treedt er een algemene maatregel van bestuur in werking die ons dampers, en vooral de damphandel flinke beperkingen oplegt. Verwacht van mij geen diepgaande analyse of overzicht van deze maatregel. Ik weet het niet eens echt.
Ondanks dat ik, zo hebben diverse tests aangetoond, behoorlijk bovengemiddeld van intellect ben voorzien heb ik moeite met lezen. Niet dat ik dyslectisch ben of zo, maar ik heb moeite met begrijpend lezen van een taai stuk als zo’n wetje. Een spannend en goed geschreven verhaal kan ik prima lezen. Als het boeiend, spannend en/of verhalend geschreven is gaat het top. Maar zo’n maatregel van bestuur. Pfff.

Gelukkig zijn er anderen die dit voor mij doen. De Acvoda-mensen en diverse mensen op het geweldig behulpzame dampforum hebben het me prima uitgelegd. Onthouden is echter weer een ander ding. Op school vroeger(heeel vroeger) bleek mij al dat als men mij een les gaf dat het prima bleef hangen als ik de verbanden zag, als ik de logica begreep. In de AMvB ontgaat me die logica niet een beetje maar nagenoeg totaal. Gevolg…. Welke regeltjes????

Gelukkig kan ik nog wel wat onthouden. Zoals bijvoorbeeld de briljante regel omtrent de maximale grootte van de tankjes. Die mag straks nog maar 2 ml zijn. Hoe verzin je het. Nicotinehoudende vloeistof mag nog maar maximaal 20 mg/ml in maximaal 10 ml flesjes verkocht worden. Vanwege een of ander krakkemikkig en volkomen achterhaalde studie over een potentieel dodelijke hoeveelheid gif die een mens om kan leggen. Wauw. 10 ml van 20 mg is dus kennelijk veilig genoeg om te verkopen.
Maar dan mag je er vervolgens maar 2 ml van in een tankje doen. Want, euh ja want…. Vertelt u het me maar. Ik ben een stevige damper van zo’n 8 ml per dag. Onze wetgever/maker/verzinner dwingt me dus als het ware dat ik zo’n 4 keer per dag die potentieel gevaarlijke fles vloeistof moet hanteren en enorme risico’s moet lopen om dit goedje in mijn tank te stoppen.
Ja maar, zo haalde een verlichte geest uit mijn omgeving aan, die flesjes hebben een kindveilige sluiting en je tankje niet. Eureka, briljant, geweldig. Dat zal het zijn. Ik schroefde mijn Mini Nautilus van de mod en vroeg mijn kennis of hij deze even wilde bijvullen. Just for shits and giggles. Met geen mogelijkheid kreeg hij hem open. Waarop ik hem terug pakte een tang uit de la pakte en de Nautilus open schroefde. Nee hij is niet kindveilig.

Op mij komen de regels uit de AMvB over als complete onzin en nonsense. De regels waar wij dampers behoefte aan hebben staan er niet in. En de meest belachelijke wel. Soms denk ik wel eens dat in de functieomschrijving van een minister of staatssecretaris staat dat deze moet uitblinken in onnozelheid, een uitgesproken en extreme domheid ten toon moet spreiden. En vooral een uitstraling moet hebben van alwetendheid.
En wij het volk accepteren deze domheid al jaren en jaren. We laten ze er mee weg komen. We zijn makke lammeren en zien niet eens dat de grommende herdershond die ons bewaakt blind, kreupel en dement is. Maar bovenal onmetelijk dom.

Ron van den Eijnden
PS
Wat is trouwens het tegenovergestelde van onnozel? Nozel?
Lees hier meer over de AMvB

3 Comments

  • De kleine kans bestaat dat dat dan nog steeds mag.
   De kans is veel groter dat je dat dan niet meer kan, omdat de Ego volgens de nieuwe regels

   • niet in staat is om een consistente nicotinedosis af te geven
   • niet beschermd is tegen breken
   • niet beschikt over een mechanisme dat lekvrij vullen mogelijk maakt
   • 18mg/ml vloeistof niet meer beschikbaar is (omdat de NVWA van mening is dat 16mg/ml al negatieve effecten heeft (zie website NVWA))
   • de damp-industrie de handdoek in de ring gegooid heeft omdat men niet kan voldoen aan alle gestelde regels omtrent emissierapporten, notificatie, etc.
   • de tabaksindustrie (die wél het geld heeft om aan de regels te voldoen) geen tweede generatie esigaretten maakt, maar het houdt bij niet adequate ‘cigalikes’
 1. Deze maatregelen zaten er natuurlijk aan te komen, het blijft natuurlijk zo dat niet roken of dampen gezonder is dan wel. Echter is het natuurlijk dat dampen aanzienlijk minder gevaarlijk is dan roken, maar er zijn veel onderzoeken met tegenstrijdige belangen.

  Ik zelf ben geheel gestopt met roken door het gebruik van een e-sigaret.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.