Voorstel Europese Commissie gelekt

Vandaag is een document van de Europese Commissie gelekt met betrekking tot de regulering van de elektronische sigaret. Dit document wordt besproken achter gesloten deuren. De inhoud is zeer zorgwekkend.
Als dit voorstel wordt uitgevoerd, verbiedt het alle producten die nu op de markt zijn. Het zal tevens toekomstige innovatie ernstig schaden. Die innovatie heeft er juist voor gezorgd dat het dampen nu zo sterk in opmars is. De Commissie negeert hiermee de democratische stemming van het Europees Parlement op 8 oktober jl.

De meest verontrustende punten zijn:

 • Alleen wegwerp-cartridges. Hervullen is niet toegestaan. – De meeste huidige dampers hervullen zelf.
 • Alleen smaakstoffen toegestaan die nu gebruikt worden in nicotinevervangende medicijnen. – Keuze uit vele smaken is heel belangrijk voor ons dampers; dit voorstel voldoet niet aan de behoefte die er bestaat.
 • Maximaal 20mg/ml nicotine. Dit voorstel heeft geen enkele onderbouwing.
 • Maximaal 10mg/eenheid. – Deze beperking is extreem laag en willekeurig.
 • Alleen apparaten die uniform nicotine doseren. – Dit is een onnodige, zeer beperkende en technisch complexe maatregel, die zélfs niet aan NRT’s is opgelegd.
 • Een verbod op alle reclame plus een verbod op positieve informatie-voorziening via internet.  Een verbod op Acvoda en onze geliefde internetfora!
 • Een verbod op publiciteit voor de e-sigaret die over de grenzen gaat. Dit voorstel heeft verstrekkende gevolgen; denk bijvoorbeeld ook aan tv-series en films.
 • Een verplichting tot misleidende en onnodige waarschuwingen op de verpakking.
 • Een verbod op verkoop over de grens. – Internetverkoop etc. wordt geheel verboden.

Dit is een aanfluiting van de democratie en alle Europese principes betreffende de vrije eenheidsmarkt door de niet-verkozen instituten van de EU. Indien dit in zijn huidige of zelfs in zeer afgezwakte vorm in voege zou treden, zal Acvoda dit aanvechten voor de rechtbanken en daarbuiten in nauwe samenwerking met de andere Europese gebruikersorganisaties. Dat Acvoda buiten de wet gesteld wordt in deze ‘compromis’-tekst zal aan de illegaliteit van dit voorstel niets veranderen.

David Dorn (Vapourtrails.tv) heeft vanavond onderstaande oproep geplaatst aan alle dampers van Europa:

Het document is hier te vinden (PDF).
Meer informatie via Clive Bates.

update: De term ‘contribution’ in Artikel 5 mogelijk  slaat mogelijk niet op ‘uiting’, maar op ‘financiële bijdrage’. wij wachten op bevestiging.

 

Over Martijn 27 Artikelen
Nederlandse Limburger, werkzaam in de IT. Een tevreden damper sinds mei 2013.

9 Comments

 1. Het is niet de bedoeling dat er dampers weer aan het roken gedwongen worden omdat ze nu zoveel accijns mislopen die rovers in de EU.het gaat wel om mensenlevens hoor.niet om geld.voer dan accijns in op liquids met een bepaald nicotine gehalte.weet hoeveel mensen er werkeloos worden in alle landen waar deze schitterende produkten worden gemaakt.enz enz dom dom EU

 2. In één klap zijn de democratie, de volksgezondheid en de vrijheid van meningsuiting in gevaar! Tijd om in actie te komen. Help de waanzin te stoppen en twitter, e-mail en facebook het rond!

 3. Het is een gewoon een feit dat ze bang zijn dat er op den duur geen tabak meer word gekocht en dan is Nederland failliet , want hier halen ze namelijk de meeste belasting centjes van ons weg !! Toch erg tegenstrijdig , campagnes tegen het roken en toch hopen dat er verder gerookt word ivm de centjes die binnen komen !! Laat de de Esmoker toch gewoon met rust , en laat ons dampen … is 100 x beter dan een echte sigaret !!!!

 4. Stalinistisch verbieden en belasten met de dood tot gevolg. De arrogantie waarmee de democratie hier met de voeten getreden wordt roept ook ernstige vragen op over de legitimiteit van die onverkozen Europese instellingen. Een voorstel waarbij 99,99% van de huidige markt verboden wordt en waar enkel het soort elektrische sigaretten toegelaten worden die nog niet te krijgen zijn maar wel door BIig Tobacco voor binnenkort aangekondigd worden doet sterk vermoeden dat eurocommissaris Borg even corrupt is als zijn voorganger. Het uitgelekte voorstel heeft wel de merite dat de hypocrisie over dat het nooit de bedoeling was om een levensreddend middel te verbannen omwille van de centen nu wel zo klaar als een klontje weerlegd is geworden.

 5. De Farmacie vooral zal wel stevig gelobbied hebben. Zoveel mensen die minder ziek worden, dat kán niet! Kanker brengt zóveel op!
  Het schijnt dat de tabakindustrie zelf ook wat minder tegenpruttelt omdat zij nu ook belangen in het e-roken hebben.
  Maar ja, de accijnzen …..als er steeds minder mensen gaan roken, dat kost geld.

  De commissie heeft gestemd, dát was naar de wens van het volk, maar de geldwolven maken de dienst uit

 6. Kut regering als het maar om geld gaat!
  Waarom kunnen jullie niet eerlijk zijn? Mensen wijsmaken dat de waterdamp in een E-sigaret kankverwekkend is? Een pakje sigartten is natuurlijk gezond! Want er staat niet voor niks op “Roken kan leiden naar een langzame pijnlijke dood” of “Roken leidt tot longkanker”. Jammer van jullie dat het alleen maar om het geld gaat wat jullie op sigaretten verdienen en ja dat verdienen jullie niet als mensen een e-sigaret gaan roken!

 7. Dit ter voorbereiding op de EU-sigaret. Dit is een denkbeeldige sigaret. Een handige app zal bijhouden hoeveel u dacht te roken, waarna de accijnzen vanzelf van uw rekening worden afgeschreven. Gezonder en leuker kunnen we het niet maken.

1 Trackback / Pingback

 1. E-roken: kansloos anti-damp offensiefje in de sheeple media | Krapuul

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.