Tabakswet wordt Tabaks- en rookwarenwet per 20 mei 2016

Geheel in lijn met de Europese Tabaksproductenrichtlijn zal Nederland, net als de overige lidstaten, per 20 mei 2016 een nieuwe Tabakswet in werking moeten laten treden. Het wetsvoorstel voor aanpassing van de Nederlandse Tabakswet is deze week gepresenteerd. In de toelichting voor de nieuwe Tabaks- en rookwarenwet geeft staatssecretaris Van Rijn aan dat deze wet ertoe bij moet dragen het aantal rokers per 2020 met 2% te laten dalen.

Acvoda is van mening dat een daling van het aantal rokers met 2% in 4 jaar tijd wel erg weinig is. Waarom zo weinig? Vorig jaar, in 2014, is er al een afname van ruim 2 procentpunt bereikt (van 19% in 2013 naar 17% dagelijkse rokers in 2014). Wellicht dat dit ook juist de bedoeling is van de TPD2; zorgen dat er minder mensen overstappen van roken op dampen, zodat de afname beperkt blijft tot een magere 2% in 2020. Of denken we nu te cynisch? Als de Nederlandse overheid samen met de zorgverzekeraars inzien en uitdragen dat de elektronische sigaret een zeer goede vervanging is voor de conventionele (dodelijke) sigaret, dan wordt die 2% makkelijk 20%. Kijk maar naar het Verenigd Koninkrijk, waar de e-sigaret al langer succesvol wordt gebruikt door stoppen-met-roken-instanties.

Ook de verplichting om e-sigaretten en e-vloeistoffen in winkels uitsluitend in een hermetisch afgesloten verpakking te mogen tonen, zal niet leiden tot meer overstappers. Juist het kunnen uitproberen van producten kan verstokte rokers net het zetje geven om de weg uit de wurggreep van de tabak te vinden. De angst dat niet-rokers en kinderen de e-sigaret structureel gaan gebruiken is al meermaals ongegrond gebleken, laat staan dat die niet-rokers en kinderen vervolgens gewone sigaretten zouden gaan roken.

Acvoda dringt er op aan om, bij de definitieve invoering van de aangepaste Tabaks- en rookwarenwet, de e-sigaret voorlopig buiten beschouwing te laten. Een en ander om de nog steeds voortgaande ontwikkeling van de e-sigaret niet te frustreren, maar vooral omdat dampen reeds een uitvoerig bewezen manier is om succesvol aan een tabaksverslaving te ontsnappen.

Update 2 juli 2015: Oproep
Op 3 september aanstaande wordt het wetsvoorstel besproken in de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarom dus de oproep aan iedereen: stuur jouw commentaar op het wetsvoorstel aan de leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, via het e-mail adres cie.vws@tweedekamer.nl. Op die manier komt de e-mail bij alle fracties en de Staatssecretaris terecht. Vertel wie je bent, wees duidelijk, beleefd en correct en leg uit waarom volgens jou de e-sigaret niet behandeld moet worden als een gewone sigaret.

Over Remco 11 Artikelen
Zelfstandig fotograaf. 29 Jaar lang een verstokte roker geweest en dampt nu uitsluitend nog, sinds november 2013. Dampen is mijn vrije keuze. Dampen redt levens. Dampen moet mogelijk blijven, ook voor rokers die in de toekomst willen overstappen op een zinvol alternatief.

12 Comments

 1. Ik damp nu al 3 jaar heb altijd zwaar gerookt (pakje shag per dag) sinds ik damp adem ik beter en hoest niet meer heb meer uithoudings vermogen en voel me veel en veel beter het huis de auto en kleding stinken ook niet meer net als remco zegt dampen is een vrije keuze voor de persoon zelf waarom wil je het dan verbieden net als zoveel producten die in nederland niet meer verkocht mogen worden slaat helemaal nergens op dat houd de echte dampers toch niet tegen geef ons terug wat van ons is en laat het een vrije keuze blijven

 2. Damp nu 16 maanden na 45 jaar zware shag.
  Geen gehoest, gerochel, slijm, schone luchtwegen, stankvrije adem, huis en auto.
  Productieviteitsverhoging wegens vervallen rookpauzes maar voor de staat geldt slechts inkomstenderving, gezondheid is voor de staat onbelangrijk (zie ook bekentenis aardgaswinning).
  Dus Nederlandse staat : Blijf van mijn damper af !!!

 3. Gestopt met roken (41 jaar lang 2 pakjes per dag) dankzij dampen, van de longen van een 79 jarige naar een 63 jarige in 1 jaar.
  COPD nagenoeg verdwenen.
  Mijn longarts kan me wel zoenen zoals ze zelf zegt.
  Ik piep niet meer, hoest niet meer en spuug niet meer en ben zo trots en gelukkig.
  Ik als oud verslaafde uit de jaren 80 zal uiteindelijk wel weer moeten gaan stelen om aan mijn liquid te komen maar roken zal ik nooit meer doen!
  Ik vraag me vaak af of er nog eerlijke mensen zijn in de regering, mijn ijk moment zal zijn als er over het dampen beslist gaat worden.

 4. Ben sinds vorig jaar trombose patiënt
  Daar voor verstokte roker
  Dank zij de e-sigaret ben ik gestopt en in het begin pleisters
  Damp nu bijna een jaar en in de stres momenten waneer ik me normaal gek
  Rookte help nu me e-sigaret voldoende om toch weer niet in me oude patroon te vervallen om een peuk op te steken
  En rook toch maar 6 Mg

 5. Na 45 jaar stevig tot heftig roken, ben ik overgestapt naar de vloeistof.
  Ik damp nu 3 jaar, maar moet er eerlijk bij vertellen, dat ik zo heel nu en dan nog wel eens een sigaret opsteek ( vraag me niet waarom).
  Tot ik stopte met roken had ik ieder jaar 1 – 2 keer een longontsteking en bij koud weer kwam ik adem te kort.
  Door mijn COPD werd dat alleen maar erger.
  Het is niet mijn bedoeling hier een halleluja verhaal op te hangen, maar het vreemde is, dat ik sinds ik damp, geen longontsteking meer heb gehad, bij koude bijna normaal adem kan halen.
  COPD kan niet genezen worden; ik ga mij steeds beter voelen, heb meer energie en heb nog maar zelden last van een benauwd gevoel.
  Toeval??…..zou maar zo kunnen, maar ik denk, dat ik het te danken heb aan het dampen; de verslavende, giftige stoffen die mij eerder beschadigden heb ik niet meer nodig en toch blijf ik genieten van een rustig “rook-momentje” (lees damp-moment).
  De “wijze heren” weten duvels goed, dat dampen DE oplossing is voor het rookprobleem; ik kan er echt niet bij dat zij dit geweldige alternatief zo boycotten.
  Welk vooraanstaand figuur durft nu eindelijk eens op te staan en de waarheid op tafel te leggen?
  Want ons klootjesvolk wordt toch niet serieus genomen.

 6. Uiteraard heb ik een mail gestuurd. Die is inmiddels al onderweg.
  Ik damp nu een jaartje of 3. Bevalt me beter dan zware shag.
  Mijn lichaam is het daarin totaal met me eens.

 7. Na een 35 jarige verslaving aan zware shag en een aantal serieuze pogingen om te stoppen heb ik nu de shag voorgoed achter me gelaten. Sinds ik damp voel ik me een heel stuk beter. Wat een uitvinding! Als de beleidsmakers een idioot plan neerleggen waardoor het dampen bemoeilijkt of onbetaalbaar gaat worden dan zullen er wel alternatieve verkooppunten komen. AliExpress?

 8. Ik heb de onderstaande mail verstuurd. Schrijven is helaas niet mijn sterkste kant. Maar misschien heeft acvoda ook wel wat aan de links die ik heb benoemt in mijn mail

  (Professor Peter Killeen on vaping)
  Een professor die weet waar hij het over heeft, meer dan ons in ieder geval.
  https://www.youtube.com/watch?v=1TpM_ihkWSU

  (the most radioactive places on earth)
  Vanaf minuut 9 wordt het interessant, daar worden de verhoudingen van radioactiviteit in beeld gebracht.
  https://www.youtube.com/watch?v=TRL7o2kPqw0

  (Truth about vaping – episode 1 “why they hate us”)
  Dit is in Amerika het geval DE reden dat het dampen wordt tegengehouden. Is dat ook hier het geval vraag ik mij af.
  https://www.youtube.com/watch?v=oxNM1pUoOn4

  (truth about vaping – episode 2 “The nicotine misconception”)
  De misverstanden over nicotine en hoe schadelijk dat wel niet is.
  https://www.youtube.com/watch?v=YmPL0ldKoz4

  Interview with David Sweanor about the health impact of Vaping vs smoking
  https://www.youtube.com/watch?v=dRD7IfvJMmI

  (formaldehyde in vaping – let’s vape a ce5 clearomizer at 5 volts)
  Een damper in Amerika, die de proef op de som doet. Dampen op een veels te hoge voltage, zoals 1 van de meer bekendere testen zijn gedaan. En zijn bevindingen ervan
  https://www.youtube.com/watch?v=lZQQZDavmyw

  David sweanor E-cigarette summit 2014 Evidence and harm reduction
  https://www.youtube.com/watch?v=KrZ3NR2AnXY

 9. Damp nu bijna 3 jaar na 50 jaar sigaretten verslaving, 1 pakje per dag.
  Longinhoud met 30% gestegen niet meer op de rand van COPD maar gewoon gezond, dus…….
  Wat willen jullie beleidsmakers dan, ja jullie missen de accijnzen…….bemoei je met wezenlijke zaken!!!
  Ga doen waar jullie voor betaald worden..aan het werk!!

 10. Ik heb een paar dampwinkels in het zuiden van het land.
  Het grote succes achter mijn winkel, is het laten uitproberen van smaakjes en nicotine gehaltes, zodat mensen uit vrije keuze een beslissing kunnen nemen. Zelf heb ik 32 jaar gerookt en sinds 2 jaar damp ik alleen nog, met volle tevredenheid (zonder was ik niet van het roken afgekomen)
  Dit willen ze in mei 2016 gaan verbieden. On-ge-loof-lijk, dat dit zomaar kan. Is dit de democratie Nederland?

  Ik heb onlangs controle gehad an mevrouw L.M.S.C. Jansen-Dusseldorp van het NVWA en een collega van haar (Inspecteur Productveiligheid). Weet je wat ze letterlijk zei: JE MOET MENSEN OPVOEDEN…

  En dat gaat dan over mensen die de leeftijd van 18 gepasseerd zijn, want aan 18- verkoop ik niets. Sterker nog, ze mogen de drempel niet eens over.

  Nog één vraag; hebt U die aflevering gezien van “De Rekenkamer” waarbij de winstgevendheid wordt uitgerekend, voor de Nederlandse Staat? De uitkomst is, doordat roken 20.000 mensen eerder sterven dan dat ze AOW krijgen dit een besparing oplevert van rond de € 2.000.000.000,- En daar zijn ALLE gezondheidszorg kosten al in verrekend!

  Succes allemaal!

  • Goedendag ,ik ben zelf nu ook 2 jaar tabakvrij en wil me graag bij een vereniging voor dampers aanmelden , kan iemand me vertellen waar k me kan aanmelden , dampen heeft bij mij enorme gezondsheidsklachten verminderd en zelfs sommige zijn helemaal verdwenen ,ik wil niet dat ze t voor elkaar krijgen om dit hulpmiddel te verbieden , graag info bedankt

 11. Vind t schandalig dat er gewoon weer duidelijk blijkt dat ze op alle mogelijke manieren het dampen saboteren terwijl er zoveel mensen er aantoonbaar profijt van hebben en van hun nog veel schadelijkere tabaksverslaving af zijn.Schandalig dat omdat er geen belasting op verdient wordt er nu van alles wordt verzonnen om dit angstvallig zo snel mogelijk onder het tabakstarief te krijgen.Gaan onze liquids dalijk ook n tientje per 10 ml kosten ? Geen woorden voor , schofterig is t .

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.