Gevolgen van de EU-stemming op 8 oktober 2013

Op 8 oktober 2013 heeft het Europees Parlement gestemd tegen indeling van de elektronische sigaret als geneesmiddel of tabaksproduct.

Met grote meerderheid besloten de leden van het Parlement dat het een algemeen consumentenproduct moet blijven, onderhevig aan strakke reclame-regelgeving (om stimulering ervan onder minderjarigen te voorkomen) en met meer informatie over de ingrediënten, aanwezigheid van veiligheidswaarschuwingen en de juiste toepassing van de richtlijn inzake algemene productveiligheid.

 

Acvoda is zeer verheugd over deze democratische uitdrukking van de wens van miljoenen e-sigaret-gebruikers in Europa.vaping-for-v
Het product is daarbij erkend als een oneindig veel minder gevaarlijk alternatief voor tabak, en het moet − behoudens bepaalde sectorale bepalingen − vrij beschikbaar blijven voor rokers in de Europese interne markt.
Wij zijn echter bezorgd dat deze overwinning voor de volksgezondheid op het punt staat alsnog gestolen te worden.

In de verwarring tijdens het stemmen over een zeer groot aantal amendementen, werden bepaalde fundamentele punten waarop de erkenning van de elektronische sigaret als een zorgvuldig gecontroleerd consumentenproduct berustte, drastisch gewijzigd.

Wij constateren in het bijzonder de volgende ingrijpende veranderingen:
In plaats van te erkennen dat harmonisatie van de huidige verschillende regelgevingen in de EU nodig is om te zorgen voor een goede werking van de interne markt, stelt de ontwerp-richtlijn nu dat alle nicotinehoudende producten moeten worden gereguleerd als een verwant tabaksproduct.

Verder, in plaats van het specifiek toestaan van grensoverschrijdende verkoop, onderworpen aan betere identificatie van leverancier en klant, lijkt een dergelijke verkoop nu totaal te zijn verboden, en zelfs internetverkoop binnen nationale grenzen wordt bedreigd.

De elektronische sigaret is geen tabaksproduct. Wordt hij wel als zodanig beschouwd, dan is dat hetzelfde als aan dampers vertellen dat ze nog steeds gewoon roken.
Niets is echter minder waar, aangezien de elektronische sigaret niets verbrandt en geen tabak bevat. Er is dan ook geen sprake van passief meeroken.

Het verbod op internetverkoop zal de consumentenkeuze ernstig beperken, de productontwikkeling aanzienlijk vertragen en leiden tot een dramatische stijging van de prijzen.
Het zou in strijd zijn met de fundamentele pijler van de Europese Unie: het vrije verkeer van goederen in de interne markt.

Indien deze bepalingen worden uitgevaardigd, zal de aantrekkelijkheid van de elektronische sigaret voor rokers en huidige gebruikers aanzienlijk dalen.
Dit is niet waar de afgevaardigden voor hebben gestemd.
We zullen bij de volgende stap van het wetgevingsproces, waarin over de richtlijn wordt onderhandeld tussen het Parlement, de EU-Raad en de Commissie, uiterst waakzaam blijven.

Mochten deze vrijheidsbeperkende tegenstellingen in de tekst van de richtlijn blijven staan, dan waarschuwen wij de kiezers luid en duidelijk dat bepaalde EP-leden het belang van de volksgezondheid en de democratische stem van de meerderheid van hun collega’s de rug toekeren.
Wij staan klaar om de omzetting van deze bepalingen in nationaal recht te betwisten voor onze rechtbanken en indien nodig zelfs voor het Hof van Justitie van de Europese Unie.

 

Over Marcel 31 Artikelen
Getrouwd met Desiree, vader van Ference ('09) en Joris ('15). Stichtend lid van Acvoda, werkzaam als IT consultant en beeldend kunstenaar. In het begin van 2013 na 22 jaar shag gerookt te hebben en talloze stoppogingen 'cold turkey' overgestapt op de e-sigaret en overtuigd van het potentieel van de e-sigaret in het verminderen van schade die door roken veroorzaakt wordt. Oprichter, voormalig voorzitter en huidig woordvoerder van Acvoda.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.