Kinderlongarts offert rokers op!

Als alle argumenten falen, kun je altijd nog kinderen in de strijd gooien. Kinderlongarts Noor Rikkers, vice-voorzitter van de commissie NoSmoKind, pleit in een recent artikel voor een totaalverbod op e-sigaretten. Volgens de arts is de e-sigaret een uitgelezen kans voor fabrikanten van rookartikelen om de jongeren die de sigaret links laten liggen te heroveren met een product dat minstens zo verslavend is als een sigaret. Maar vooral de vele smaakjes van de ‘liquids’ zijn Noor Rikkers een doorn in het oog. Zij schildert de e-sigaret af als een nieuw, hip en gevaarlijk alternatief op de markt, dat ook nog lekker smaakt. En daardoor zouden jongeren in gevaar zijn.

De angst regeert

Noor Rikkers geeft met haar mening een tekenend voorbeeld van het feit dat veel artsen zijn blijven hangen in de anti-rook dogma’s van weleer en daardoor (beroeps)blind geworden zijn voor de potentiële gezondheidsrevolutie die voor hun deur staat.
Omdat de damp van de e-sigaret lijkt op de rook van een echte sigaret, denken artsen vaak geheel onterecht dat de e-sigaret net zo schadelijk is als die gewone sigaret. Het tegendeel is echter waar. De e-sigaret is bewezen meer dan 95% minder schadelijk dan het roken van tabak. Het feit dat de e-sigaret hetzelfde gebruikt wordt als een sigaret doet hier niets aan af. Tenslotte is er ook geen totaalverbod op het drinken van een glas water uitgevaardigd, omdat dit zo lijkt op het drinken van een glas Wodka.

De smaak van succes

En dan zijn er natuurlijk de vele smaakjes, waarvan gesuggereerd wordt dat ze bedoeld zouden zijn om de e-sigaret aantrekkelijk voor kinderen te maken. Maar ook dat argument berust op ongegronde angst. Ook volwassenen houden van suikerspin, kiwi of gummibeertjes. Juist de vele verscheidenheid aan smaken is de belangrijkste factor die bijdraagt aan het succes van de e-sigaret. Mensen die stoppen met roken willen juist geen tabak meer proeven. Dat is nou juist de smaak waar ze vanaf willen.


Alhoewel vaak anders wordt gesuggereerd is de tabaksindustrie een relatief kleine speler in de e-sigaret markt. De e-sigaret is bedacht door een apotheker en verbeterd en groot gemaakt door eind-gebruikers. De tabaksindustrie kwam er pas (te) laat achter dat zij ingehaald werden door een product waarvan gedacht werd dat het nooit een succes zou worden. Gebruikers van e-sigaretten verfoeien de producten van de tabaksindustrie, omdat juist die industrie meegeholpen heeft aan de verslaving waar ze zo graag vanaf willen komen.

Dampen is geen roken

Inmiddels vragen wij ons af waarom de mensen die het roken willen uitbannen zich zo druk maken over de e-sigaret. De e-sigaret produceert geen rook, maar damp. En dat maakt nu juist het grote verschil. Niemand denkt bij een warme kop chocomel dat deze lekker rookt. Rook onstaat door verbranding, damp door verwarming. En juist daar zit de crux van het verhaal van de e-sigaret. Roken is zo schadelijk omdat door het verbranden van tabak vele kankerverwekkende stoffen ontstaan. In de e-sigaret wordt een vloeistof verdampt. Hierdoor ontstaan deze kankerverwekkende stoffen niet.

Bescherm de jeugd ten koste van de roker

Een totaalverbod op de verkoop van de e-sigaret zou een klap beteken voor al die mensen die succesvol overgestapt zijn van het roken naar de e-sigaret. Daarnaast ontneemt het rokers (en daarmee ook rokende jongeren) de kans om gebruik te maken van het meest succesvolle stoppen-met-roken middel ooit. Alle maatregelen en juichberichten in de media ten spijt bleef het aantal rokers in Nederland de afgelopen 10 jaar schommelen tussen de 20% en 25% van de totale bevolking. De opkomst van de e-sigaret was het eerste product dat ervoor zorgde dat er een daling in deze cijfers kwam.
De e-sigaret slaagde waar alle begeleidingsprogramma’s, medicijnen en alternatieven als kauwgum en pleisters jarenlang faalden.

Jongeren en de e-sigaret

Cijfers uit Engeland, waar de e-sigaret al 2 jaar lang door gezondheidsprofessionals, longartsen en ziekenhuizen gepromoot wordt als minder schadelijk alternatief voor het roken, bewijzen onomstotelijk dat het aantal jeugdige rokers daar snel daalt. En dat terwijl het aantal jongere e-sigaret gebruikers nauwelijks stijgt. Opvallender is misschien nog wel dat de cijfers laten zien dat de overgrote meerderheid van de jeugdige e-sigaret gebruikers in Engeland een ex-rokers is. In Nederland is overigens de verkoop van e-sigaretten aan personen jonger dan 18 jaar verboden. De angst die Noor Rikkers heeft is dan ook op niets anders gebaseerd dan een onderbuik gevoel. En een onderbuikgevoel is nimmer een rechtvaardiging voor een totaalverbod.

Cijfers uit het Verenigd Koninkrijk


Jongeren experimenteren. Dat is een feit. Sigaretten zijn erg verslavend, ook dat is een feit. Combineer die twee en je ziet het probleem. Dat jongeren experimenteren, daar veranderen we niets aan. Maar de e-sigaret is niet of nauwelijks verslavend voor een niet roker. In een e-sigaret ontbreken alle middelen die toegevoegd zijn aan sigaretten welke de sigaret zo verslavend maken. En de cijfers laten zien dat experimenteren met een 95% minder schadelijk middel in combinatie met een nauwelijks verslavend product dan ook niet het gevreesde jongeren probleem teweeg brengt.

Als je niet rookt is het verstandig om ook niet te gaan dampen. Niets gebruiken is nog altijd de meest gezonde optie. Maar een totaalverbod afvaardigen op een product dat de potentie heeft het leven van miljarden rokers wereldwijd te reden, alleen op basis van een ongefundeerde angst is eerder medisch wangedrag dan goede zorg.

4 Comments

  1. Ik ben onaangenaam verrast over het feit dat de totale media hun chocolade letters gebruikt wanneer er iets negatiefs te melden valt maar in alle talen zwijgt over het positieve. De onderzoeksresultaten van het RIVM in samenwerking met de Universiteit van Maastricht. Niets over gehoord of gelezen. De opgewekte stemmen uit de VS terzake van de smaakjes. Niemand noemt dit.
    Is er een afspraak tussen de media, de farmaceutische industrie en/of de politiek?
    De journalistiek wordt geroemd om haar kwaliteit van openheid en onderzoek. Maar in deze kwestie spellen ze een, volgens mij, bedenkelijk spelletje.

  2. Dankzij de e-sigaret ben al 1 kaar gestopt met roken ik rookte 2 pakjes marlboro van 19 stuks en 1 pakje panter vanille van 20 stuks per dag.
    Ben nu aan het afbouwen op nicotine gehalte zit nu op 6 mg ivp 18 mg

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.