Trofee voor de Tabakindustrie of Pionier ?

Je haalt je doctoraat cum laude met een proefschrift over de impact van rookverboden op rokers.

Je werkt vervolgens ruim 12 jaar met name aan een rookvrije samenleving:
*Radboud Universiteit Nijmegen – IQ Scientific Institute for Quality of Healthcare, 2007 – 2008
*STIVORO -stichting voor een rookvrije toekomst. 2007 – 2013
*Alliantie Nederland Rookvrij, 2014 – 2015
*Universiteit van Den Haag voor toegepaste wetenschappen, 2016 – 2017
*Universiteit Maastricht, 2008 – tot heden
*IVO Research Institute, 2017 – tot heden

Je zet je al die jaren voornamelijk in voor de gezondheid en het welzijn van de sociaal en economisch zwakkeren in de maatschappij.

Je geeft in september van 2019 in een interview aan dat politici en artsen onnodig paniekerig reageren op de berichten uit de Verenigde Staten over gevaarlijke e-sigaretten en ……………….

KaBoem

Je wordt neergezet als een ware trofee voor de tabaksindustrie door een organisatie die strijdt voor hetzelfde doel als jij, op basis van een onderzoek dat volgens hen niet deugt .

Dit overkwam dr. Gera Nagelhout.

Mocht blijken dat het onderzoek uit 2015, waar TabakNee naar verwijst in een artikel en bestempeld als dubieus, uiteindelijk toch niet zo dubieus is als beweert, dan verdient dr. Gera Nagelhout geen trofee voor de tabaksindustrie maar een trofee voor het zijn van een ware pionier in de Nederlandse gezondheidszorg. De eerste Nederlandse wetenschapper die en plein public het enorme risico-reducerend potentieel (beter bekend als: harm reduction) van dampen durft te duiden en belichten.

Het zogenaamde “dubieuze onderzoek” uit 2015 is overigens in het geheel niet dubieus en wordt uitgevoerd door de meest toonaangevende onafhankelijke tabaksexperts uit het Verenigd Koninkrijk en gebaseerd op alle relevant, gedegen en bovenal onafhankelijk uitgevoerde onderzoeken over het dampen welke beschikbaar zijn op het moment van onderzoek. Dit onderzoek is een continue doorlopend onderzoek waarvan de uitkomsten elk jaar onderhevig zijn aan revisie en waarbij er telkens gekeken wordt naar nieuw verkregen inzichten, feiten en studies. Zo ook dit jaar kwam er een revisie uit en de conclusie uit 2015 blijft, zoals elk jaar, nagenoeg ongewijzigd: dampen is minimaal 95% minder schadelijk dan roken !!. Iets dat TabakNee maar ook een aantal van onze Nederlandse longartsen en zelfs de staatssecretaris blijkbaar over het hoofd blijven zien.

Dit is niet het geval bij dr. Nagelhout. Bij haar is inmiddels een geluid te horen waaruit blijkt dat zij inziet dat het dampen serieus genomen moet worden als een effectief en succesvol schadebeperkend alternatief voor het roken. Een geluid dat ze ook via diverse social media kanalen duidelijk laat horen. Zo is zij bijvoorbeeld zeer actief op Twitter. Schrijft ze met enige regelmaat een eigen blog (de Nederlandse vertaling van deze blog volgt onderaan dit artikel) en heeft ze sinds een paar dagen het onderstaande filmpje op haar eigen werkgerelateerde YouTube kanaal staan:

Gerda verdient dus een trofee voor haar werk als een echte en oprechte pionier in de gezondheidszorg.

Acvoda hoopt dat de geluiden van dr. Nagelhout massaal worden gedeeld zodat met name de rokers in Nederland haar geluid gaan horen en daarmee de negatieve en feitelijk onjuiste geluiden verdringen. De feitelijk onjuiste geluiden die hen door middel van angst willen weghouden bij de e-sigaret. Het geluid van dr. Nagelhout komt voort vanuit een ideaal dat zij overduidelijk al lang koestert en zal gezien haar beroep ontegenzeggelijk gebaseerd zijn op wetenschappelijke feiten en niet op idealistische of dogmatische overtuigingen.

Meer feiten, minder fictie!


Nederlandse vertaling van de blog van dr. Gera Nagelhout:

Verslag van de SRNT Europa 2019-conferentie in Oslo

Vorige week werd de Society For Research On Nicotine and Tobacco (SRNT) Europa-conferentie gehouden in Oslo. Deze conferentie gaat over onderzoek naar nicotine en tabak. Ik heb echt genoten en geleerd van de presentaties en interacties op de conferentie en op Twitter. Hier geef ik een kort overzicht van de belangrijkste punten voor mij op deze conferentie.

Een groot deel van de conferentie was gewijd aan e-sigaretten. De twee belangrijkste sprekers (Lynne Dawkins en Robert West) concentreerden zich op dit onderwerp en verschillende van de sessies hadden deze focus. Hoewel de media het had over de recente sterfgevallen die mogelijk zijn veroorzaakt door e-sigaretten, spraken de meeste sprekers op de conferentie vooral over de voordelen van e-sigaretten voor mensen die willen stoppen met roken. Sprekers op de conferentie maakten zich zorgen over het gebrek aan kennis bij het publiek over nicotine.

Veel mensen geloven ten onrechte dat nicotine hét ingrediënt in tabaksrook is dat de meeste schade veroorzaakt. Dit geloof laat mensen aannemen dat e-sigaretten net zo schadelijk of zelfs schadelijker zijn dan tabak, wat niet waar is. Door deze valse aanname is het minder waarschijnlijk dat mensen zullen profiteren van het potentieel voor schadebeperking van e-sigaretten. De andere kant van de medaille werd ook benadrukt in een meta-analyse van e-sigaretten als mogelijke toegang tot roken onder jongeren. Er werd een sterk verband gevonden tussen e-sigaret gebruik bij jongeren en later tabaksgebruik, maar conclusies over causaliteit kunnen niet worden getrokken.

Een ander interessant thema op de conferentie was een voorkeursbehandeling voor stoppen met roken middelen. In plaats van alleen “evidence-based” richtlijnen te volgen voor de beste hulpmiddelen en manieren om te stoppen met roken, moeten we ook meer luisteren naar hoe mensen zelf willen stoppen met roken. Als de slagingskans van een bepaalde therapie laag is, moeten we misschien zoeken naar een betere behandeling in plaats van een betere slagingskans, zei Peter Hajek. Hoewel e-sigaretten niet zo verschillend zijn van andere nicotinevervangende therapieën, hebben sommige mensen een duidelijke voorkeur voor het ene hulpmiddel boven het andere. Ook willen sommige mensen geleidelijk stoppen door het aantal sigaretten dat ze per dag roken te verminderen in plaats van abrupt te stoppen. Een bijgewerkte beoordeling van Cochrane werd gepresenteerd op de conferentie en toonde aan dat abrupt stoppen niet resulteert in superieure stop percentages in vergelijking met geleidelijk stoppen en dat dus beide methodes kunnen worden geadviseerd, afhankelijk van de voorkeuren van mensen. Hoe dit alles in de praktijk zal werken, blijft de vraag, omdat voorkeursbehandeling naast evidence-based behandeling meer vraagt ​​van gezondheidswerkers.

Er waren niet veel sessies en slechts één keynote-presentatie (door Niamh Shortt) over de ongelijkheden onder rokers. Hoewel het geen belangrijk thema tijdens de sessies was, kwam het onderwerp wel veel naar voren tijdens vragen aan sprekers. Veel deelnemers aan de conferentie vroegen de presentatoren hoe hun onderzoek zich verhoudt tot de groep rokers met een lagere sociaaleconomische positie. Dit wordt in veel landen de meest relevante doelgroep, omdat het rook percentage vooral daalt bij mensen met een hogere sociaaleconomische positie.
Zo kan het geleidelijk verminderen van het aantal sigaretten per dag, “totdat u bent gestopt met roken”, meer haalbaar zijn voor mensen met een lagere sociaal-economische positie (die vaak meer verslaafd zijn aan roken) dan abrupt stoppen. In de keynote speech over ongelijkheid onder rokers werd het belang van het milieu benadrukt en het potentieel van beleid om het aantal tabaksverkooppunten te verminderen om ongelijkheden in roken te verkleinen.

Met de nieuwste tabaksproductenrichtlijn hebben alle EU-landen nu picturale waarschuwingslabels en veel landen gaan over op de implementatie van neutrale verpakkingen. Er werden onderzoeken gepresenteerd op de conferentie met betrekking op dit beleid en een aantal onderzoeken ging een stap verder door onderzoek te doen naar een mogelijk ander verpakkingsbeleid, zoals ontradende sigaretten, werkzaamheid labels (in plaats van gezondheids waarschuwingslabels) of bijsluiters voor sigaretten. De eerste resultaten van de studies over dit nieuwe beleid zijn veelbelovend en kunnen de weg zijn voor een nieuwe Europese tabaksproductenrichtlijn.

Tot slot was het leuk om alle activiteit op de conferentie hashtag #SRNTE2019 op Twitter te zien. Meer dan 30 afgevaardigden tweeten actief wat ze op de conferentie hoorden en leerden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.