Laat je stem horen!! Géén accijns op dampen !!

Acvoda is samen met heel veel andere verenigingen, die ook opkomen voor de belangen van dampers binnen de EU, een petitie gestart.
Deze petitie is gericht aan de Europese Commissie.

De Europese Commissie houdt een openbare raadpleging (consultatie) over de belasting van tabaks- en dampproducten, deze eindigt op 3 september (1). Consumentenverenigingen en organisaties voor de bestrijding van schade door roken (2) doen daarom nu een dringende oproep tot mobilisatie.
Het dampen heeft meer dan 7,5 miljoen Europeanen in staat gesteld om te stoppen met roken en heeft nog eens 9 miljoen geholpen om hun sigarettenverbruik te verminderen (3). Zondebelastingen (accijnzen) zijn niet te rechtvaardigen voor consumentenproducten die geen tabaksproducten zijn en die veel minder schadelijk zijn voor de gezondheid dan brandbare tabak.
Elk harmonisatieproject moet in plaats daarvan de heffing van accijns op dampproducten in de Europese Unie verbieden. Dampproducten bevatten geen tabak en zijn niet brandbaar. Dampen produceert dus geen rook, koolmonoxide of teer en dampen is minstens 95% minder schadelijk voor de gezondheid dan het roken van brandbare sigaretten (4). Dampproducten zijn geen tabaksproducten en de gebruikers van dampproducten zouden niet moeten lijden aan een punitieve en ongerechtvaardigde belasting.
Belasting op dampproducten beschermt uiteindelijk het roken, zoals blijkt uit de effecten van de bevolking in landen die al zo’n belastingheffing hebben ingevoerd: Italië, Portugal, Griekenland en Hongarije. De resultaten in deze landen tonen aan dat accijnzen de maatregelen ondermijnen die zijn ingevoerd door de Europese Tabaksrichtlijn (TPD), die was ontworpen om de gezondheid van mensen te beschermen (5).
In een recente vergelijkbare consultatie (in 2016) verwierp 89,88% van de respondenten de suggestie om dampproducten te belasten. Dat zou voldoende moeten zijn!
We doen een beroep op degenen die bezorgd zijn over de volksgezondheid, degenen die bezorgd zijn over het recht op toegang tot producten met een verlaagd risico, ook voor de meest achtergestelde personen, en degenen die het recht willen hebben om hun eigen gezondheid te beschermen, door te reageren op deze openbare raadpleging van de Commissie over de belastingheffing op tabaksproducten en dampen. De consultatie is beschikbaar in de verschillende talen. Wij begeleiden dit beroep met een online petitie om het recht op toegang tot belastingvrij dampen in heel Europa te verdedigen.

Referenties:
(1) Online-raadpleging: https://ec.europa.eu/info/consultations/public-consultation-excise-duties-applied-manufactured-tobacco-and-possible-taxation-novel-products_nl
(2) Oostenrijk, België, Denemarken, Estland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Luxemburg, Nederland, Spanje, Zweden, Verenigd Koninkrijk
(3) Volgens Eurobarometer 458, uitgevoerd in maart 2017.
(4) Nicotine zonder rook, Royal College of Physicians UK, 2016
(5) RICHTLIJN 2014/40 / EU VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 3 april 2014 betreffende de onderlinge aanpassing van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen van de lidstaten inzake de productie, de presentatie en de verkoop van tabak en aan tabak verwante producten en tot intrekking van Richtlijn 2001/37 / EG

1c2fac47-edde-4323-99ba-91144df9696c

Teken de petitie hier:

https://www.change.org/p/european-commission-act-now-to-stop-the-eu-vape-tax

De consultatie invullen kan hier:

https://ec.europa.eu/info/consultations/public-consultation-excise-duties-applied-manufactured-tobacco-and-possible-taxation-novel-products_nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.