Twee jaar actief voor dampen

De tijd vliegt. Iets meer dan twee jaar geleden is Acvoda van start gegaan, op 9 september 2013 om precies te zijn.

Zonder plan, zonder vorm, heel even nog onder een andere naam, maar wel al meteen met een groep enthousiaste, betrokken en bevlogen dampers die ervoor wilden zorgen dat de e-sigaret een eerlijke kans krijgt.

Deelname aan een protest in Straatsburg op 7 oktober door Luc, Martijn en Marcel zou het eerste wapenfeit zijn, gevolgd door een open brief aan staatssecretaris Van Rijn (die overigens nog steeds onbeantwoord is gebleven, maar dat terzijde).

De vuurdoop kwam op 28 november 2013, toen het gewraakte RIVM-rapport uit de PR-koker van Van Rijn verscheen. Waar de staatssecretaris geen rekening mee gehouden had was dat het desbetreffende rapport al punt voor punt gefileerd werd in de Counter-factsheet.

De pers zocht ons op voor interviews in kranten, op de radio en op TV, onze telefoons en mailboxen overstroomden, maar we hielden stand.

In de hectische periode die volgde heeft Acvoda zich opnieuw uitgevonden en is het Actiecomité voor Dampers omgevormd tot Stichting Acvoda, Actief voor Dampen. Minder ‘op de barricades’ en meer overleg met tegenstanders. Minder lawaai en meer nuance. Minder ad hoc en meer langetermijnplanning. Minder schoppen en meer bruggen bouwen.Blue metal compass isolated on white background

De missie is daarentegen vrijwel letter voor letter gelijk gebleven met boven alles het promoten van en eerlijke voorlichting geven over de alternatieven voor het roken van tabak.

Nog steeds is Acvoda een organisatie die volledig draait op vrijwilligers zonder enig financieel belang in de e-sigarettenindustrie. Voor gewone mensen, dóór gewone mensen.
Regelmatig krijgen we de vraag waarom we dit überhaupt doen zonder er geld aan te verdienen; een blik op de verzamelde Dampverhalen beantwoordt die vraag dan meestal heel vlug.

Kentering

We hebben in de afgelopen 2 jaar een duidelijke (r)evolutie zien plaatsvinden, waarbij de wetenschap en de gezondheidslobby meer en meer overtuigd raken van het schadebeperkende potentieel van de e-sigaret in de strijd tegen de schade die het roken van tabak veroorzaakt. Tegelijkertijd zien we dat de implementatie van de Europese Tabaksproductenrichtlijn (TPD2) roet in het eten gooit en voor veel rokers de weg naar een minder schadelijk alternatief barricadeert.

Public Health England statement over de e-sigaret ; tenminste 95% minder schadelijkDe geluiden die wij onlangs op de SRNT-Europe conferentie in Maastricht vernamen zijn in elk geval bemoedigend te noemen en geven ons nog steeds de hoop dat de e-sigaret uiteindelijk een eerlijke kans gaat krijgen. We zijn er alleen nog lang niet, de strijd is allerminst gestreden.
Wij blijven ons inzetten om politici, gezondheidswerkers, gezondheidsorganisaties, de pers, de bevolking en alle huidige rokers te voorzien van de juiste informatie over e-sigaretten, en wij hopen dat de dampers van Nederland en België ons daarbij (financieel of anderszins) blijven steunen.

Financieel

De spaarkas is bijna leeg.De donaties van de afgelopen twee jaar zijn doelgericht besteed, zoals voor iedereen in het fincancieel 2-jaaroverzicht te lezen is, maar om door te kunnen blijven gaan is – helaas – meer geld nodig.

Zo zijn we momenteel bijvoorbeeld naarstig op zoek naar structurele sponsoring voor de deelname aan de Normcomissie E-sigaretten bij de NEN. Voor deelname wordt door de NEN een bedrag à € 2500 per jaar gerekend, en we hopen dan ook dat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dan wel de NVWA ons daarbij kan en wil ondersteunen. Alleen op die manier kunnen de nationale en de Europese regering er zeker van zijn dat nieuwe normen en standaarden tot stand zijn gekomen met betrokkenheid van álle belanghebbenden.

Binnenkort vertellen we u meer over onze andere plannen voor de toekomst.

Over Marcel 31 Artikelen
Getrouwd met Desiree, vader van Ference ('09) en Joris ('15). Stichtend lid van Acvoda, werkzaam als IT consultant en beeldend kunstenaar. In het begin van 2013 na 22 jaar shag gerookt te hebben en talloze stoppogingen 'cold turkey' overgestapt op de e-sigaret en overtuigd van het potentieel van de e-sigaret in het verminderen van schade die door roken veroorzaakt wordt. Oprichter, voormalig voorzitter en huidig woordvoerder van Acvoda.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*5 + acht =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.