Goed nieuws: Geen formaldehyde in e-sigaret

Vandaag is een nieuw onderzoek gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. Wederom onderzoek naar de aanwezigheid van formaldehyde in de damp van e-sigaretten. De conclusie van het onderzoek vergt een kritische blik; er werd géén formaldehyde gemeten en er werd te veel formaldehyde gemeten.

CE4-Clearomizer-tank
Een CE4 clearomizer zoals in dit onderzoek gebruikt is. Deze wordt normaal niet boven de 3.7 volt gebruikt.

Wat is nu de juiste conclusie van dit onderzoek?
In de damp van de in deze test gebruikte e-sigaret werd geen formaldehyde gemeten bij gebruik onder normale omstandigheden. Goed nieuws dus. Echter, de onderzoekers hebben daarna het voltage van de accu dermate hoog opgeschroefd dat er een hoge concentratie formaldehyde werd aangetroffen in de damp.

Dit is een totaal onrealistische testmethode, om de eenvoudige reden dat geen enkele gebruiker van een e-sigaret het vermogen van een verdamper zo hoog instelt dat de vloeistof zo heet wordt. De smaak van de damp is dan namelijk bijzonder onaangenaam en geen enkele gebruiker zal deze damp in willen ademen.

Technisch: het voltage werd in de test verhoogd van 3,3 volt naar 5 volt. Bij 3,3 volt was alles in orde, bij 5 volt ging het mis. Dit betekent simpelweg dat het verwarmingselement veel te veel vermogen kreeg, en de vloeistof niet verdampt maar gebakken werd. Navraag bij de verantwoordelijke onderzoekers leverde de bevestiging hiervoor op; er is gebruik gemaakt van een topcoil verdamper (type CE4, 2.1 ohm), die geschikt is voor 3.3 tot maximaal 3.7 volt. Door de spanning op te voeren naar 5 volt werd de vloeistof in deze verdamper drooggekookt en vervolgens gebakken. De testomstandigheden komen daarom dan ook totaal niet overeen met normaal gebruik van een e-sigaret.
Deze extreem belangrijke gegevens over de gebruikte apparatuur en het testregime blijven overigens nog steeds onvermeld in het gepubliceerde onderzoek.

Zo is er nog wel meer mis met dit onderzoek. De hoeveelheid aangezogen lucht ‘per puff’ was veel te laag (slechts 50ml lucht in een periode van 4 seconden), wat ervoor zorgt dat de temperatuur onrealistisch hoog werd. De onderzoekers hebben bovendien helemaal geen formaldehyde aangetroffen, maar formaldehyde hemiacetalen. Dit is een andere stof dan de formaldehyde in tabaksrook. Dat weerhoudt de onderzoekers er niet van om aan te geven dat deze stof kankerverwekkend is, terwijl hier geen enkel bewijs voor is.

In een reactie laat professor Peter Hajek, directeur van de Tobacco Dependence Research Unit, van de Universiteit van Londen, weten: “Dit onderzoek zocht naar formaldehyde, een kankerverwekkende stof die voorkomt in tabaksrook. Het werd gevonden, door vloeistof maximaal te verhitten en het door een machine met lange halen te laten inhaleren. Mensen vermijden het inhaleren van te hoog verhitte vloeistof, daar dit een zeer nare smaak veroorzaakt. Als je een kip verbrandt, dan is de zwarte korst ook kankerverwekkend, dit betekent niet dat kip kankerverwekkend is. Zonder de vloeistof te oververhitten is er GEEN formaldehyde gevonden.”

Wij roepen de media, onder meer Metro en De Telegraaf op, de door hen gepubliceerde berichtgeving per direct te rectificeren in het belang van de volksgezondheid.

Eveneens roepen we de New England Journal of Medicine op de publicatie van dit onderzoek terug te draaien, omdat de onderzoekers alle principes van goed en gedegen onderzoek overboord gegooid hebben.

Uit elk gedegen onderzoek blijkt, keer op keer, dat het gebruik van een e-sigaret aanzienlijk minder schadelijk is dan de gewone sigaret.

Bronnen:
Science Media Centre – Formaldehyde in e-cigarettes – expert responds
Clive Bates – Spreading fear and confusion with misleading formaldehyde studies
Dr. Farsalinos – The deception of measuring formaldehyde
NEJM – Hidden Formaldehyde in E-Cigarette Aerosols
De Standaard

Over Remco 11 Artikelen
Zelfstandig fotograaf. 29 Jaar lang een verstokte roker geweest en dampt nu uitsluitend nog, sinds november 2013. Dampen is mijn vrije keuze. Dampen redt levens. Dampen moet mogelijk blijven, ook voor rokers die in de toekomst willen overstappen op een zinvol alternatief.

25 Comments

 1. Ik wordt onderhand zo moe van alle negatieve publiciteit rondom de e-sigaret. Ik heb werkelijk waar nog nooit meegemaakt dat een uitvinding zo is omringd door zoveel vijandigheid.

 2. Wat word ik hier boos om! Ik heb nu 10 mensen uit moeten leggen dat het onderzoek flut is, omdat zij mij allemaal probeerden te overtuigen dat de e-sig slecht is naar aanleiding van dit onderzoek. Wanneer nemen de kranten eens een neutrale plaats in?!

 3. ik rook nu1 jaar de esigaret en ik voel me veel fitter. ik heb pas bij de dokter in een apparaat moeten blazen omdat ik copd heb en dankzij de esigaret was mijn longinhoud flink toegenomen. ik moet s,morgens als ik op sta niet meer hoesten . ik kan echt flink ver lopen met mijn hond . een jaar geleden ging dat niet, dan was ik zo moe als een hond. en nu willen ze mischien de acijns flink gaan verhogen. dan zijn ze er in den haag wel bij, stel idioten

  • ja he daan haak ik ben nu ook een jaar met de e smoker heb 15jaar gewoon gerookt en geblowd nu ben ik
   helemaal gestopt met gewoon roken en blowen nog wel nu een jaar de e smoker ik moet ook zeggen dat
   ik veel minder last heb van mijn keel en hoesten die vieze zwarte roggels zijn weg al na een aantal dagen.
   het is een goed hulp middel om totaal te stoppen ik ben trots op mezelf dat het mij lukt om helemaal te stoppen natuurlijk is het in het begin erg wennen en niet zo lekker prikkelend in de keel maar naar ongeveer een paar maanden begon ik er aan te wennen en kan ik nu weer normaal ademen
   als je echt wilt stoppen met gewoon roken en soms zo benauwd bent door die vieze peuken ga er dan gewoon voor het zal je erg opknappen je krijgt weer kleur in je gezicht geur komt terug ook smaak word beter maar wat ik ook fijn vind is dat je de nicotine kunt afbouwen ik begon met 18mg en zit nu op 12mg na 1 jaar ik hoop over 1 jaar op 6mg te zitten of minder ook helpt het mij om te blijven stoppen met blowen klinkt gek maar is wel zo heb altijd veel geblowd 10euro wiet per dag met zware shag na een paar maanden gestopt te zijn met gewoon roken kwamen alle rochels met wiet smaak nog naar boven nu een jaar verder is alles eruit ik heb weer zin in bewegen ben niet meer bang om iets te krijgen met mijn hart of bloedvaten natuurlijk kan ik nog steeds kanker krijgen ook over 25jaar zoals allen care of johan kruif maar het is en lijkt mij een beter gevoel als ik er alles aan heb gedaan om te stoppen dan te stoppen waneer het mischien al te laat is stel je voor je zit bij de dokter en die zegt ja sorry ik kan je niet meer helpen je hebt long kanker ik ben nu 33 jaar en kan nu nog veranderen
   toch zijn de eerste sigaretten die je rookt in je leven al schadelijk en blijft er al schade aan je longen
   toch ben ik blij met de e,smoker de beste uitvinding voor de ex roker ik raat het alleen niet de niet roker aan want nicotine is wel verslavend en als je niet weet hoe je met verslavingen om moet gaan dan lurk je de hele dag aan zo,n ding das ook niet goed na mijn mening ik gebruik hem daarom echt op de momenten waneer ik echt zin heb zoals smorgens bij de koffie of na het eten s,avonds bij de tv
   maar heb niet zo,n key card om mijn nek waardoor ik de hele tijd aan dat ding zit al met al e,smoker is gewoon goed en iedereen die na een paar keer hijsen al zegt bah dat is niet lekker en het smaakt niet naar shag of sigaret mischien zou je moeten vergeten hoe shag smaakt en er achter komen hoe de e,smoker smaakt dan wil je niets anders meer ik niet in ieder geval mijn levens jaren zijn langer geworden dat weet ik gewoon want dat voel ik aan alles in mijn lichaam maar rook je helemaal niet dan begin er niet aan het kan zeer verslavend ziin ook al is het niet schadelijk

   m.v.g ex roker henk

 4. Een collega damper verwoordde het perfect:
  Des te meer negatieve berichten, des te meer denk ik dat het juist goed is.
  Mijn persoonlijke mening is dat de criminelen van de tabaksindustrie erachter zitten,
  deze mongolen lopen tientallen miljarden mis.

 5. De tabaksindustrie is vanzelfsprekend niet gelukkig met het groeiende aantal dampers, omdat dit op den duur alleen maar kan resulteren in een verminderende tabaksverkoop. Reclame voor hun eigen producten mogen ze niet meer maken, dus hebben ze reclamegelden over voor het zwartmaken van het enige bruikbare alternatief. Dat geld is uiteraard ruim voldoende motivering voor bepaalde ‘onderzoekers’ zonder scrupules om het dampen eens flink in diskrediet te brengen.
  En als onderzoekers maar voldoende gemotiveerd zijn om een kwalijke eigenschap aan zuiver drinkwater te vinden, dan zal het ze zonder problemen lukken om een omstandigheid te verzinnen waarin men onmiddellijk overlijdt bij contact met water. Dat het dampen dus wederom in opspraak is, verbaast mij dus niet echt.

 6. Mijn leven is verbeterd met dampen! Steek jij er nog maar nog een op, in dat kleine torentje van je! Koekerts!!

 7. Ook ik ben in november 2013 gestopt met het roken van sigaretten,wel damp ik beperkt iedere dag.
  Ook bij mij is er copd vastgesteld, maar bij laatste longonderzoek bleek de conditie van mijn longen verbetert te zijn. Leve de e-sigaret !!

 8. Ben een beginnende damper en inderdaad, alle negatieve publiciteit doet wel twijfelen om over te stappen op de e-sig ALS je niet even verder doordenkt. Het is m.i. de tabaksindustrie die hier achter zit, om zo veel mogelijk van hun handel te kunnen redden. Maar mijn logica was dat een verdamper nooit gevaarlijker kan zijn dan een normale sigaret, al is het alleen al dat de teer ontbreekt en er geen verbranding is. Voor rokers die twijfelen en dit lezen: DOEN ! Ik ben er erg tevreden mee.

 9. Ik denk dat de e-sigaret net zo word afgemaakt als de elctrische auto,de auto op waterstof,de thorium kernreacters.Alles wat beter en goed is en goedkoper dan zijn kankerverwekkende en vervuilende origineel,word afgemaakt.
  Beter is niet te roken ben na 35 jaar roken na een beroerte gestopt,ook voor mij is de e-sigaret slecht omdat nicotine arteriosclerose bevorderd.Dus gezond zijn de sigaretten dus niet,maar ze zijn minder ongezond dan het originele alternatief.
  Als je hysterie kan opwekken in de media voor bepaalde producten,voorkom je dat het alternatief net zo populair word als het origineel.Dus het onderzoek zal gesponsored zijn door de tabaksindustrie,uitgedragen door media die ook weer gesponsored worden door de tabaksindustrie.
  Ik heb geen hekel aan deze industrie,maar als ze zaken gaan vertroebelen word het wel erg twijfelachtig

 10. Hoi. Er word van alles aan gedaan om de elektronische sigaret te weren. Zie dit maar als een zoveelste poging om de elektronische sigaret schade toe te brengen. De bedragen die hiermee gemoeid zijn zijn niet eens te bevatten. De tabaksindustrie lijdt een gigantisch verlies en de staat niet word ook niet vrolijker van het gemis en inkomsten. Helaas is de elektrische sigaret pas in een vroeg stadium van bekendheid en daarmee makkelijk negatief in beeld te brengen. Gelukkig hebben we nog mensen Clive Bates die hier niet alleen tegen in gaan en maar ook direct de veroorzaakte problemen bij de bron probeert op te lossen. Dit gevecht gaat nog lang duren.

 11. Tja, dan ben je net in aanraking gekomen met de e-sigaret en blij dat je de stap hebt gezet en dan lees je nog geen dag later overal dat het wel het domste is wat je kunt doen.
  Maar gelukkig wordt er hier (en op andere plaatsen) uitgelegd wat er niet deugt aan die onderzoeken die zeggen dat de e-sigaret zo verschrikkelijk is. Ik ben aardig gerustgesteld en ga lekker verder met dampen. Ik heb sindsdien geen ‘echte’ peuk meer aangeraakt en dat bevalt me heel goed moet ik zeggen.

 12. Staat er wel eens iemand bij stil in wat voor een land waar wij in leven , dat de realiteit voor ongeveer voor 180 graden wordt verbogen. Ook in dit geval spelen er grotere machten die een gezonder alternatief proberen in een slecht daglicht te plaatsen. Daarbij komt ook nog eens dat de onderzoekers wat mij betreft weer eens een klas moeten volgen bij de lagere technische school , zodat zij weten dat wanneer de dynamo van je fiets 24 volt zou leveren in plaats van 12 volt je lampje doorbrandt. Uit bronnen heb ik vernomen dat deze smaad campagne is opgezet door een welbekende sigaretten fabrikant die inmiddels ook een fabriek voor productie van elektrische sigaretten heeft gekocht , voor 118 miljoen usd . dus we worden gemanipuleerd . Trouwens de standaard batterij levert 3,7 volt . Nederland maak je geen zorgen blijf lekker roken voor 6 euro , waarvan 4 euro in Rutte z’n zak gaat (maar hij zegt wel dat het slecht is )
  Freek.

 13. Wat een gezeur elke keer om de e-sigaret zeg! Nee net of je maar gewoon aan de tabak moet blijven zuigen das lekker gezond. Kom op zeg! Ik gebruik de e-sigaret van [verwijderd] al jaren (nee dit is geen reclame ik heb niks van doen met deze site, ben vaste klant en erg tevreden over hun producten) en voel me sinds dien vele malen beter. Ben niet meer ziek geweest en heb veel meer conditie. Tevens zijn mijn reuk en smaak vermogen vele malen beter geworden. Hoesten doe ik ook helemaal niet meer terwijl ik dat voorheen dagelijks deed. Dus ze lullen wat mij betreft maar raak, ik blijf lekker door e-smoken want ik zie alleen maar voordelen. Wat dacht je van die stank in je huis, auto en kleding. De aanslag op je tanden en in je gehele huis. Geen stinkende asbakken meer en dan hebben we het niet eens over de besparing die het opleverd! Ik bespaar maandelijks 250 euro! Mijn schoonmoeder was bij de dokter omdat ze veel hoeste. Ze rookt ook 2 pakjes sigaretten per dag. De dokter adviseerde te stoppen met roken en vertelde dat de e-smoker een goed hulpmiddel zou zijn. Ik blijf dus lekker smoken.

 14. 1 jaar geleden ben ik op verzoek van mijn vrouw begonnen met de e-sigaret. Betreft wel het niet roken van shag in huis. Dus naar mijn werk, op mijn werk en weer terug nog steeds gewoon shag roken. Alleen thuis en in het weekend de e-sigaret.

  Dit beviel erg goed en ik was 2 maanden geleden geheel overgestapt naar de e-sigaret en rook dus helemaal geen shag meer. Geen CO2, teer en al die andere honderden stoffen die vrijkomen bij normaal roken van tabak.

  Ik vind het de uitvinding van de eeuw (naast internet) en ik hoop dat die negatieve berichten eens een keer stoppen want het is wel degelijk veel minder schadelijk dan tabaksrook. Dat is inmiddels wel vastgesteld door gerenomeerde instellingen en doktoren.

  Mijn doel was alleen om na 30 jaar te stoppen met roken (tabak) en dat is tot nu toe erg goed gelukt met de vervangende e-sigaret en ik heb geen enkel ontwenningsverschijnsel. Helemaal top!

  Dus reclame voor de e-sigaret in plaats om dit negatief af te beelden!

  Theo

  • Dat maakt niet uit, het gaat erom dat je de liquid niet “verbrand” maar verdampt.
   oververhitting proef je zelf, dat smaakt vies.

   De conclusie dat het voltage verbranding veroorzaakt is misleidend.
   De temperatuur van verdamping is afhankelijk van voltage,viscositeit van de vloeistof de weerstand van de verdamper, vorm van de verdamper etc.
   de rivm veranderde maar 1 van die variabelen en veroorzaakte oververhitting.

   Wattage is al een veel betere meetstaf dan voltage.
   op 0.5 ohm, 5 volt dam je op 50W , dat is voor veel verdampers veel te veel.
   op 3 ohm, 5 volt damp je op 8W, waarschijnlijk zelfs te weinig damp.
   de verdamper die getest was op een CE4(slechte vloeistoftoevoer) was 2.2 ohm op 5v, dus 12W.
   Voor een CE4 is 12W teveel, maar voor bijvoorbeeld een subtank is het te laag.

   Op http://vapecalc.com/ kun je het voltage berekenen, maar ik heb denk ik uitgelegd dat dat de maatstaf niet is.

 15. Ik begrijp niet waarom ze de e-sigaret altijd maar onderuit willen halen. Het biedt een goed alternatief om te stoppen of een gezonder alternatief voor roken. De e-sigaret is voor mij de perfecte oplossing gebleken om te stoppen met roken. Ik rook al een half jaar steevast niet meer.

  • goed zo robert en de rest van de e,smokers {ex rokers}ik dacht dat ik de enige was zie ze nog niet veel op straat
   de dampers wel veel rokers of het licht aan mij. ik ben zelf ook erg blij dat ik weer kan ademen en niet meer die vieze roggels heb helemaal weg gewoon ik had soms een dag taak aan het ophoesten van slijm soms zo erg dat het zweet mij uit brak alleen daarom al ben ik zooooooooo blij.niet alleen dat mijn smaak en reuk weer beter is ook heb ik nu weer warme voeten heb ik zo lang niet gehad dus iedereen die zegt dat het slecht is een e smoker geloof ik niet.ik gebruik hem nu een jaar en ben erg blij ermee ik begon met 18mg nicotine nu zit ik op 12mg zo bouw ik steeds meer af tot er niets meer in zit.de uitvinding van de eeuw vind ik

   m.v.g ex roker henk

 16. Ik ben sinds 2 dagen gestopt met sigaretten. Begonnen met de e-smoker. Vanille, 9 mg nico. ik zie het nu al als een prachtige vervanger van peuken. En idd, de negatieve “reclame” heeft totaal geen zin. Positieve ervaringen lezen, zelf ervaren en doen wat je denkt dat goed is blijft overeind. ik zweer na 2 dagen al bij mijn e-smoker en dit is de allereerste recensie in mijn leven die ik schrijf. Alleen maar omdat ik zelf enthousiast ben en superblij dat ik nu geen peuken meer hoef om me prettig te voelen. Ik kan wel een dansje doen! Ik raad iedere sigarettenroker aan om meteen over te stappen en te ervaren dat je geen peuken meer hoeft te roken om hetzelfde gevoel te krijgen. ….ff een dansje doen nu…..happy e-smoker.

1 Trackback / Pingback

 1. Media publiceert wederom onzinnig "angst-artikel" E-sigaret - HotCoil Digital Media

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.