Open brief aan Europarlementariërs: E-sigaretten helpen rokers

Op 1 december jongstleden hebben diverse gezondheidswetenschappers onder aanvoering van Professor Gerry Stimson een open brief geplaatst in onder meer de Financial Times, gericht aan alle leden van het Europees Parlement.
Hieronder volgt de Nederlandse vertaling van deze open brief.

Door Professor Gerry Stimson e.a.

Geachte Europarlementariër,
 
Roken is de belangrijkste oorzaak van vermijdbare ziekte en sterfte in de Europese Unie: 29% van de volwassen populatie rookt, en elk jaar sterven daardoor 700.000 EU-burgers vroegtijdig. Waar de conventionele stoppen-met-roken-methodes blijven steken, helpen e-sigaretten wél om de overstap naar een veiliger alternatief te maken, met naar schatting 7 tot 12 miljoen dampers in de EU.
 
Deze positieve ontwikkeling kan binnenkort abrupt afgelopen zijn. De Europese Tabaksrichtlijn stelde voor om e-sigaretten als medicijn te reguleren. Regulering als medicijn is duur, tijdrovend, belemmert concurrentie en onderdrukt innovatie. Op basis van deze regulering zouden nagenoeg alle producten die nu bestaan uit de handel genomen moeten worden. Het Europees Parlement heeft dit voorstel afgewezen, de voorkeur gevend aan een consumentenregelgeving. Desondanks stelt de Europese Commissie nu een amendement voor waarmee e-sigaretten worden geclassificeerd als tabaks-gerelateerde producten (wat ze niet zijn). Het voorstel omvat voorts onder meer een verbod op smaken (een belangrijk onderdeel van de gebruikerservaring); willekeurige lage limieten op de toelaatbare nicotinesterkte en -hoeveelheid; een verbod op navulbare producten (terwijl vele dampers juist die prefereren), en een totaalverbod op reclame, net zoals voor sigaretten geldt. Deze voorstellen zouden de markt en de aantrekkingskracht van de e-sigaret voor de consument ernstig beperken.
 
Het dusdanig reguleren van e-sigaretten zou het verkopen van tabakssigaretten gemakkelijker maken dan het verkopen van de veel veiliger e-sigaretten. We dringen er bij het Europees Parlement op aan om deze poging om – via de achterdeur – geneesmiddelenregulering te introduceren, af te wijzen.

Professor Gerry Stimson, Emeritus Professor, Imperial College Londen, UK

Professor Peter Hajek, Wolfson Institute of Preventive Medicine, Barts and Queen Mary University, Londen, UK

Dr Lynne E Dawkins, University of East London, Londen, UK

Dr Miroslaw Dworniczak, Poznan, Polen

Dr Konstantinos Farsalinos, Onassis Cardiac Surgery Center, Griekenland en Universitair Ziekenhuis Leuven/Gasthuisberg, België

Professor Riccardo Polosa, Director of the Institute for Internal Medicine and Clinical Immunology, University of Catania, Italië

Dr Michal Kozlowski, eSmoking Institute, Poznan, Polen

Professor Demetrios Kouretas, School of Health Sciences and Vice Rector of University of Thessaly, Griekenland

Dr Jacques Le Houezec, Consultant in Public Health, Rennes, Frankrijk

Dr Gérard Mathern, Saint-Chamond, Frankrijk

Dr Philippe Presles, Institut Moncey, Parijs, Frankrijk

Professor Andrzej Sobczak, Medical University of Silesia, Katowice, Polen

Professor Aristides Tsatsakis, University of Crete, Griekenland

Over Marcel 31 Artikelen
Getrouwd met Desiree, vader van Ference ('09) en Joris ('15). Stichtend lid van Acvoda, werkzaam als IT consultant en beeldend kunstenaar. In het begin van 2013 na 22 jaar shag gerookt te hebben en talloze stoppogingen 'cold turkey' overgestapt op de e-sigaret en overtuigd van het potentieel van de e-sigaret in het verminderen van schade die door roken veroorzaakt wordt. Oprichter, voormalig voorzitter en huidig woordvoerder van Acvoda.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.