Rokers geloven massaal dat e-sigaretten slechter zijn dan sigaretten; 20.000 Nederlandse doden per jaar door roken

Uit onderzoek gedaan door Ipsos onder 28.000 rokers blijkt dat driekwart van de mensen die roken wereldwijd onterecht geloven dat vapen net zo schadelijk is of slechter dan roken. In Nederland geloven zelfs 85% van de rokers dat vapen net zo schadelijk of slechter is dan roken. Een gevaarlijke misvatting gevoed door mediacampagnes tegen vapen. Gezondheidsorganisaties en beleidsmakers moeten duidelijke en accurate informatie verschaffen over de verminderde risico’s van vapen versus roken. Het is cruciaal dat rokers toegang hebben tot betrouwbare gegevens om geïnformeerde keuzes te maken die hun gezondheid ten goede komen. In Nederland sterven jaarlijks 20.000 mensen aan de gevolgen van roken.

  • 85% van de Nederlanders denkt dat vapen even of zelfs schadelijker is dan roken
  • 2,7 miljoen Nederlandse rokers zijn niet goed geïnformeerd over de e-sigaret
  • Landen als Nieuw-Zeeland en Zweden zijn dankzij alternatieven in 2025 al vrijwel ‘rookvrij’

Slechts 15% van de ondervraagde mensen die roken weet dat het gebruik van een legale vape in werkelijkheid minder schadelijk is dan roken. De illegale e-sigaretten bevatten stoffen die niet in legale e-sigaretten voorkomen maar die wel een potentieel risico vormen op gezondheidsschade. Het onderzoek van Ipsos in 28 landen onder 27.000 mensen die roken toont de schokkende gevolgen van de desinformatie over vapen aan. Maar liefst 74% van de respondenten denkt dat het gevaarlijker is om een e-sigaret te gebruiken dan om een traditionele sigaret te roken. In Nederland is dat percentage zelfs nog hoger: zo denkt 85% van de ondervraagden dat vapen gevaarlijker is dan roken – terwijl de sigaret juist veel gevaarlijker is en de e-sigaret bewezen minder schadelijk en een effectief stopmiddel is. Wetenschappers toonden al vaak aan dat een vape minder schade toebrengt dan roken en landen als Noorwegen, Zweden en Nieuw-Zeeland hebben met de schadeverminderende alternatieven het aantal mensen die roken in de landen zeer succesvol naar beneden gebracht. In Nederland zijn nog altijd 2,7 miljoen volwassenen die roken en dat aantal is weer gestegen. Uit de cijfers van Trimbos blijkt dat er tegelijkertijd steeds minder volwassenen zijn die een serieuze stoppoging ondernemen. Een volledige overstap van het roken van sigaretten op minder schadelijke alternatieve nicotineproducten (e-sigaret, nicotinezakjes) levert mensen die roken gezondheidswinst op. Mensen die roken hebben het recht om dit te weten, maar 85% van de mensen in Nederland die roken weet dat niet. 

Volgens Hans Molenaar van consumentenorganisatie Acvoda is de rol van artsen in de verspreiding van deze desinformatie vooral pijnlijk: “In Nederland voeren we een contraproductief beleid, hoe minder schadelijk een product is, hoe harder we het beperken/verbieden. We gooien feitelijk niet alleen de handdoek in de ring, maar de hele linnenkast er achteraan. Met als resultaat dat we de sigarettenindustrie die we allemaal haten een monopolie geven met 20.000 doden per jaar. Verwacht wordt dat Zweden dit jaar nog onder de 5% rokers zal komen en dit is niet met de strengste maatregelen tegen roken, maar goede regulering van minder schadelijke alternatieven. Nieuw Zeeland bereikte 40+% minder rokers in 2 jaar tijd alleen al door rokers te wijzen op deze alternatieven.” Consumentenorganisatie Acvoda roept de regering dan ook op om progressief en verstandig beleid te voeren door de alternatieven voor sigaretten gecontroleerd op de markt te brengen.


Onderzoek Ipsos/We Are Innovation: https://weareinnovation.global/documents/wai-ipsos-innovation-misperception-epidemic.pdf

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.