Even voorstellen…Eveline

Een nieuw Acvoda, een nieuw lid en nieuwe rollen voor oude leden. Om gewoon even fris te starten stellen we ons allemaal (nog) een keertje voor. Om te beginnen met Eveline, sinds kort verantwoordelijk voor de PR en het beheer van de sociale media. 

Zoals sommigen van jullie is opgevallen ben ik de ‘nieuwe’ bij Acvoda. En omdat jullie nog niets van mij weten zal ik mij even voorstellen.

d3243175-4142-4aee-aa54-ab1e8e89d5d0Mijn naam is Eveline, 37 – getrouwd met Sven en moeder van Emma (3) en Norah (2). Op het moment druk op zoek naar een nieuwe uitdaging, dus tijdelijk fulltime mama.

Toen ik jong was had ik ergens gelezen dat je zeker voor je 35ste moet stoppen met roken omdat je dan een goede kans hebt om net zo oud te worden als een niet roker. Of dat waar is weet ik niet. Feit is wel dat ik ook na twee zwangerschappen gewoon weer begon. Ik had het roken gemist en ik had allerlei excuses om gewoon lekker door te roken.

Maar het werd lastig toen de kinderen wat groter werden. Éven naar buiten resulteerde steevast in een driftbui van één of beide kinderen en dan stond ik in de tuin terwijl er twee huilende gezichten door het raam van de deur om mama aan het schreeuwen waren. En dat was behalve vervelend ook heel confronterend, nu was ik even weg om te roken, maar wat nou als ik hiermee door zou gaan? Zou ik oud genoeg worden om mijn kinderen op te zien groeien of zouden ze over een paar jaar er ook zo bij staan als we ze moeten vertellen dat mama ziek is en dood gaat.

Stoppen dus – en dit keer écht. Ik las me in over lasertherapie (te duur), installeerde apps die beloofden dat je niet meer wilde roken (ik luisterde met peuk en rookte gewoon door) en ik probeerde nicotinevervangers… En ineens kwam mijn zwager met een pico’tje en ik was geïnteresseerd. Ik nam een hijs en vond het gewoon lekker..

Dus ik ben op zoek gegaan naar informatie en uiteindelijk op een zondag de stoute schoenen aangetrokken en naar een vapeshop gegaan. Daar kwam ik van terug met mijn eerste mod. Dat beviel en al snel kwam er een nieuwe tank en mod nummer twee.

Hoewel ik het dampen heerlijk vind, heeft het nog lang geduurd tot ik het roken helemaal kon laten – en nog steeds vind ik het op een feestje of als er iemand naast mij staat te roken lastig, al te meer redenen om al mijn rokende vrienden ook over te halen om te gaan dampen..

… Maar ik ben dan ook een beginner – ik damp nu bijna een jaar. En ik weet dat dit voor mij de enige manier is om niet te roken..

De reden dat ik betrokken wilde zijn bij Acvoda is omdat ik veel gehad heb aan al hun informatie omtrent het dampen. Ik was ook één van de mensen die dacht dat dampen net zo schadelijk was als roken, dat batterijen gevaarlijk waren en dat je eigenlijk niets veranderd als je gaat dampen. Ik heb ook gemerkt dat je als damper in Nederland bijna tegen net zo’n muur van onbegrip oploopt als een roker (en dat je net als een roker wordt verbannen naar een smerig hok).

Hoe bevrijdend was het om bijvoorbeeld een trip te maken naar Engeland, waar je gewoon overal binnen mag dampen. Zelfs in een gemiddeld restaurant kon ik daar bij de koffie lekker dampen, zoals ik vroeger een sigaret op kon steken. In Engeland zijn dus blijkbaar veel meer mensen op de hoogte van de (on-)schadelijkheid van dampen voor omstanders.

Ik hoop dat we dat in Nederland ooit ook zo begripvol kunnen omgaan met mensen die dampen. En dat het dus normaal is dat er hier en daar een horeca ondernemer is die het toe laat om bij de koffie een dampje te doen 😉

 

7 Comments

  1. Ik hoop dat je een leuke tijd hebt bij acvoda en dat je maar veel mensen en dan vooral mensen die denken hoger op de ladder te staan??(Bij mij staat een ieder gelijk) mag overtuigen dat dampen het nieuwe “roken is?

  2. Welkom!
    De gelinkte tekst in de voorlaatste alinea zou gelezen kunnen worden alsof dampen mogelijk schadelijk is voor omstanders. Beter zou zijn om de *onschadelijkheid* voor omstanders te benadrukken door middel van de toevoeging (on) of (on-) voor de gelinkte tekst. Tevens zou ik “op” vervangen door “voor”, zoals ook in het gelinkte artikel gebruikt wordt. 🙂

    Veel succes gewenst bij Acvoda, binnen de advocacy en de Nederlandstalige informatievoorziening.

1 Trackback / Pingback

  1. Wat doet Acvoda? Een kijkje in de agenda. – Acvoda

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.