Rokers mogen de straat niet meer op ?

Gistermorgen zag ik op Twitter het volgende bericht van Michael Rutgers, directeur van het Longfonds.

Nauwelijks rokers

In eerste instantie lijkt met deze tweet weinig mis. Maar zodra je het woord rokers vervangt door een willekeurige andere groep mensen die regelmatig een bepaalde activiteit bezigen wordt het ineens anders. Vervang het maar door bijvoorbeeld vegetariërs, christenen of zangers van het levenslied, en je ziet hoe misplaatst zijn opmerking is.

Immers, zag Michael Rutgers nauwelijks mensen op straat roken, of zag hij nauwelijks rokers op straat?
Een roker is niet de godsganse dag aan het roken. Gemiddeld rookt een roker 13,1 sigaretten per dag en neemt zo’n 14 trekjes per sigaret en deze aantallen zijn al jarenlang redelijk constant. Als we zo’n 10 minuten per sigaret nemen (en dat is ruim genomen) dan komen we uit bij een totaal van iets meer dan 2 uur per dag, waardoor er ruim 21 uur per dag resteert dat een roker niet rokend door het leven gaat. Michael Rutgers weet dit donders goed! Hij heeft dus waarschijnlijk wél veel rokers gezien, ze waren alleen niet aan het roken en dat is niet vreemd aangezien rokers dat meer dan 90 procent van de tijd niet doen.

Bovendien stelt hij – wellicht onbewust maar daarom niet minder kwalijk –  de activiteit simpelweg gelijk met de beoefenaar. Het bestrijden van de schadelijkheid van de activiteit wordt (onbewust) het bestrijden van de beoefenaar.

Dat Michael Rutgers deze freudiaanse verspreking maakt is veelzeggend. De termen roken en rokers hebben volgens hem onbewust dezelfde betekenis. Streeft Rutgers met het Longfonds naar een rookvrije samenleving, of is een rokersvrije samenleving wat hij eigenlijk wil ? Nu is het motto ‘zien roken, doet roken’, en moeten binnenkort alle rookwaren (en ook dampwaren) uit het zicht. Is het Alliantie Nederland Rookvrij, of Alliantie Nederland Rokersvrij?  Moeten binnenkort alle rokers uit het zicht en mogen rokers niet meer op straat komen ? Of mogen ze dat wel maar alleen als er niemand anders op straat is ?

‘Geweldig succes’

Rutgers kent het ‘geweldig succes’ wat hij gezien heeft toe aan de prijsstelling van tabak in het Verenigd Koninkrijk. Echter daar denkt het UK Centre for Tobacco and Alcohol Studies toch anders over. Uit hun recente persbericht:

Today’s new figures indicate UK smoking is falling faster than would be expected from conventional tobacco control approaches. While all the policies put in place will have made a difference, the most likely explanation for the recent rapid decline is the increasing use by smokers of electronic cigarettes as a substitute for tobacco. Data released by ASH last month estimated that there are now 1.5m people in the UK who used to smoke but now instead use electronic cigarettes.

Dat past echter niet in het straatje van het Longfonds, alhoewel hun britse equivalent BLF daar heel anders over denkt.

Over Marcel 31 Artikelen
Getrouwd met Desiree, vader van Ference ('09) en Joris ('15). Stichtend lid van Acvoda, werkzaam als IT consultant en beeldend kunstenaar. In het begin van 2013 na 22 jaar shag gerookt te hebben en talloze stoppogingen 'cold turkey' overgestapt op de e-sigaret en overtuigd van het potentieel van de e-sigaret in het verminderen van schade die door roken veroorzaakt wordt. Oprichter, voormalig voorzitter en huidig woordvoerder van Acvoda.

1 Comment

  1. Wat hij erbij vergeet te zeggen is dat ongeveer 90% van de populatie rokers in engeland is gaan dampen. Voorheen ook subsidie voor kregen misschien zelfs nogsteeds.

1 Trackback / Pingback

  1. Rokers mogen de straat niet meer op ? – Vape News Web

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*× 9 = drieenzestig

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.