Veiligheid batterijen en accu’s

De media maken regelmatig melding van ontploffende elektronische sigaretten. En omstanders wijzen ons steeds weer op de onveiligheid van onze mods.

Het probleem ligt niet zozeer bij de elektronische sigaret zelf, maar bij de lithium-ion accu die deze van stroom voorziet. Deze accu’s dienen met zorg behandeld te worden, en shops horen hun klanten goed voor te lichten.

Waar moeten we dan vooral op letten?

– Vervoer losse reserve accu’s in een daarvoor geschikte houder. Vooral niet los in een broek- of jaszak, damestas of de in onbruik geraakte asbak in de auto.
batterij-bewaren2

– Gebruik bij het opladen van de accu de juiste laadstroom; Een mod met een ingebouwde accu van 1.100 mAh NIET opladen met een USB-lader van een iPad (2,1A / 2.100mAh). Gebruik dus een oplader met de juiste, door de fabrikant aanbevolen, laadstroom.

– Voor losse accu’s geldt, dat opladen in een externe lader de voorkeur heeft. Ook bij het opladen van losse accu’s mag de laadstroom niet te hoog zijn. Een 18350 accu van 500 mAh dus niet met een 1 A (1.000 mAh) lader opladen. Bij de juiste laadstroom wordt de accu niet overbelast en gaat deze ook veel langer mee.

– Bij het gebruik van de populaire sub-ohm tankjes vooral letten op de belastbaarheid van de accu. Bijvoorbeeld op een ongereguleerde mod (zgn. mech mod) vraagt een 0,5 Ohm spoeltje (coil) al 8,4 A stroom van uw accu. Kan uw accu dat aan? Bij gebruik van een mod met elektronica staat in de handleiding waar uw accu aan moet voldoen.

– De pluspool van de 510 aansluiting op de tank MOET duidelijk uitsteken om kortsluiting voorkomen.

510

– Logisch: plaats de accu op de juiste wijze in de mod. Let op de + en – markeringen.

Accu’s voor de elektronische sigaret zijn absoluut niet onveiliger dan de accu’s van laptops en mobiele telefoons. Ze hebben alleen een beetje meer aandacht nodig. Dit komt uw veiligheid ten goede en zorgt ervoor, dat uw accu’s ook nog eens langer meegaan.

 

Over Remco 11 Artikelen
Zelfstandig fotograaf. 29 Jaar lang een verstokte roker geweest en dampt nu uitsluitend nog, sinds november 2013. Dampen is mijn vrije keuze. Dampen redt levens. Dampen moet mogelijk blijven, ook voor rokers die in de toekomst willen overstappen op een zinvol alternatief.

2 Comments

 1. Hallo,

  Bedankt voor het plaatsen hiervan. Ik heb echter nog een kleine toevoeging. Let alstublieft ook op de verhouding ohm/V/Watt/amp. Hier gaat het vaak fout. Zorg altijd voor een batterij met voldoende amp. Vooral met lage weerstand coils (onder de <1 Ohm) is het belangrijk om voldoende Amp te hebben. Anders kan de batterij overbelast raken en dus te heet. Wees uzelf bewust van het Amperage van uw batterij en denk om uw veiligheid! Voorbeeld. Amp=V/Ohm. (3,7v / 0.15 Ohm = 25Amp).

  Groetjes,
  Michael

 2. Ik ben blij dat men aandacht geeft aan batterijen aangezien hier nogal veel om te doen is. We kennen ze wel de verhalen over exploderende batterijen vooral in het nieuws gebracht om de esigaret in een kwadd daglicht te stellen. Vandaar mijn extra aanvulling op bovenstaande. Het probleem met batterijen is dat de o.a. 18650 als maat gebruikt wordt in elektronische sigaretten maar dat de 18650 al bestond voordat hij gebruikt werd in de e-sigaret, Het oorspronkelijke ontwerp was voor o.a. ZAKLAMPEN!!!!!
  Ik zie helaas veel winkels die dezelfde batterijen aanbieden voor het gebruik in een e-sigaret. Prima batterijen. Veel kracht.. Maar deze wil je NIET in je mond stoppen!!!! Ze zijn veilig bevonden voor in een zaklamp…. Ga je een 18650 gebruiken in een MOD dan kan je in 99% van de gevallen voor een 18650 IMR. Deze zijn duurder maar van een andere chemische samenstelling waardoor deze zelfs onder hoge load niet kunnen exploderen. Zelfs bij een kortsluiting niet…

  mvg,

  Richard Savijn
  Vape Depot

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.