Van zieke roker naar gezonde damper

Hallo, mijn naam is Monique. Ruim 33 jaar ben ik een zware rookster geweest. En nu ruim een half jaar trots e-sigaret gebruikster. Op deze pagina vertel ik mijn verhaal over hoe de e-sigaret mijn leven heeft mogen veranderen.

In 2011 is het allemaal begonnen.

Nu 4 jaar geleden begon ik duidelijke klachten te krijgen van mijn rookgedrag. Vlak voor mijn langverwachte vakantie naar Canada nog wel! Na een bezoek aan de huisarts als noodoplossing een inhalator gekregen. Na terugkomst van de vakantie is de “pret” begonnen. Bij de huisarts werd ik onderworpen aan verschillende testen. Uitslag: Beginnende COPD. In de loop van de jaren werden mijn klachten erger en erger. De medicijnen die ik gebruikte werden flink opgevoerd.

Tot nu, en niet verder!

In maart werd ik behandeld aan een longontsteking door middel van antibiotica en prednison. Ongelofelijk maar waar, ik bleef tijdens deze behandelingen gewoon door roken. Na weer enige tijd genezen te zijn, kreeg ik in oktober opnieuw een longontsteking. Opnieuw dezelfde medicijnen werden voorgeschreven. Daarnaast heb ik opnieuw een longfunctietest ondergaan. De uitslag was bedroevend: Een ernstige vorm van longemfyseem en COPD. Na doorgestuurd te zijn naar de longarts, heb ik besloten om te stoppen met roken door middel van de e-sigaret. Dit was november 2014

Wonderbaarlijk maar waar, vanaf de dag dat ik ben gestopt met roken verbeterde mijn gezondheid. De overstap naar de e-sigaret heeft me ook helemaal geen moeite gekost. Het hoesten, slijm en piepende ademhaling verdwenen snel. Waarom heb ik niet eerder deze beslissing genomen?

De overstap naar de e-sigaret heeft me ook helemaal geen moeite gekost. Het hoesten, slijm en piepende ademhaling verdwenen snel. Waarom heb ik niet eerder deze beslissing genomen?
Happy end!

Begin 2015 ging ik opnieuw naar de longarts. Ook hier heb ik verschillende longfunctietesten gedaan (ct scan, longfoto’s en testen tegen asma). Wonderbaarlijk maar waar, alle uitslagen waren perfect! Mijn longinhoud was top, geen asma en geen COPD. Naar aanleiding hier van is ook de medicatie per direct stop gezet. Volgens de arts, heb ik de longontsteking opgelopen door de medicijnen voor COPD. Dit was dus achteraf helemaal niet nodig. Echter, op de scan werd een klein plekje op mijn longen geconstateerd. Dit was direct een reden voor nader onderzoek.

Een vervelende “pet-scan” was het vervolg. Een week van onzekerheid volgde hierdoor. Was het goed of kwaadaardig. Een enorme opluchting was het toen ik te horen kreeg dat het goedaardig bleek te zijn. Ik was gewoon kerngezond! De tranen rolden over mijn wangen! Gebruikelijk is het om bij dit soort plekjes op de longen dit minimaal 1,5 jaar in de gaten te houden.

Mijn hele omgeving is verbaasd dat mijn gezondheid met zulke grote stappen vooruit is gegaan. Niemand in mijn omgeving had ooit gedacht dat ik de sigaret links zou kunnen laten liggen. Ik zelf had ook nooit verwacht dat het mij ooit ging lukken om te stoppen met roken.

Ik was gewoon kerngezond! De tranen rolden over mijn wangen!
Afgelopen week, opnieuw een ct-scan gehad. De uitslag: Geen veranderingen. Nu over een jaar nog één maal een scan ter controle. Door te stoppen met roken en gebruik te maken van de e-sigaret heeft mij een veel gezonder en gelukkiger mens mogen maken.

Gelukkig staat mijn arts achter het gebruik van de e-sigaret. Hier heb ik veel steun aan mogen hebben. Geen haar op mijn hoofd dat ik ooit nog terug ga naar die smerige tabak-sigaretten. Dit is mijn verhaal. Soms kan ik het zelf nog niet allemaal bevatten.

Monique

Dampt : 7 maanden
Rookt(e) : 33 jaar