Van verstokte roker tot gelegenheids damper

Ik begon met roken op mijn 15e verjaardag, en heb ruim 38 jaar lang gemiddeld anderhalf pakje half-zware shag per week gerookt… Wanneer ik kant-en-klare sigaretten kocht, ging er zelfs een heel pakje per dag door.

…met een uitzondering: zo ongeveer 20 jaar geleden ben ik eens van de ene dag op de andere gestopt met roken, en heb dit 9 maanden volgehouden. Kennelijk ben ik niet echt vatbaar voor nicotine verslaving, want ik had geen last van enig afkick verschijnsel. Waar ik *wel* last van had, overigens, was dat ik met lege handen zat, waar ik anders een sigaret had vastgehouden. Ter compensatie ging ik snacken!

Voordat ik stopte met roken, heb ik altijd 63 tot 67 kilo gewogen, hetgeen wat weinig is voor een man van 1,78m. Maar ik voelde me er goed bij, dus ik maakte me geen zorgen. Maar door het gesnaai ging in negen maanden tijd mijn gewicht plotseling naar 95 kilo!

Toen ik me realiseerde hoeveel zwaarder ik ineens was geworden, heb ik me snel weer tot de sigaret gewend. De gewichtstoename werd een halt toegeroepen, maar het ‘gewonnen’ gewicht ben ik nooit meer kwijt geraakt.

In november 2012 zag ik een reclame voor een e-smoke systeem op TV, en ben daardoor nieuwsgierig geworden. Onderzoek op internet wees me op meerdere systemen waaruit ik toen een keuze heb gemaakt. Op 24 november 2012 kreeg ik het bestelde apparaat in huis, en legde ik ten tweede male mijn tabakzak opzij. Sindsdien heb ik de tabak niet meer aangeraakt. De – zelfgemaakte – dampvloeistof die ik gebruik, bevat absoluut *geen* nicotine – hetgeen bewijst dat ik zonder kan – maar het maakt het wel mogelijk dat ik iets te doen heb dat mij van het snoepen afhoudt. En ik kan zelfs de *lucht* van tabak nu niet meer uitstaan!

Ik maakte de overstap voornamelijk vanwege de financiële voordelen die eruit leken voort te vloeien. Ik besteed nu nog geen 80 euro per jaar aan damp benodigdheden. Met shag was dat bijna 800, en met sigaretten zou ik zelfs op bijna 4000 euro per jaar hebben gezeten.

Misschien zou ik wel helemaal kunnen stoppen met dampen, maar dat vind ik eigenlijk helemaal nergens voor nodig. Het bevalt mij goed, en ik vind het schokkend dat de nederlandse wetgevers zich door beroerd uitgevoerde onderzoeken laten manipuleren tot zo’n damp-onvriendelijk beleid. Voor mij is dampen een prima oplossing.

Bobo Sims

Dampt : bijna 3 jaar
Rookt(e) : ruim 38 jaar