Uitstel hoeft geen afstel te betekenen

Ik had 14 jaar stevig gerookt toen ik op mijn 28ste eerst een hartinfarct en 4 maanden later een herseninfarct kreeg. Ik kreeg van de specialisten uiteraard te horen dat ik moest stoppen met roken en volgens mijn internist kon zelfs de nabijheid van rokers al dodelijk voor me zijn. De angst zat er goed in, ik ben daarna zo’n 10 jaar als de dood geweest voor de dood en durfde al die tijd niet alleen de straat op. Door de stress ging ik alleen maar meer paffen.

Ik wilde wel, hoor.. maar ik kon die definitieve stap om de peuken weg te doen gewoonweg niet nemen.. ik bleef maar uitstellen, er was altijd wel wat. Mijn man en ik hebben nadien nog 24 jaar stevig gerookt, ieder zo’n 35 zelfgedraaide sigaretten op een dag, soms ook wel meer.

De laatste jaren begon het stoppen met roken steeds noodzakelijker te worden. Er werd heel wat afgehoest hier in huis en ik werd ‘s morgens vaak wakker dat ik de longen uit mijn lijf hoestte. Vaak stond ik eerst lucht te happen bij het open raam, gewoon om daardoor de kracht te krijgen om het slijm eruit te hoesten en benauwd dat ik dan kon zijn. Onze zoon wilde ook graag dat we gingen stoppen, hij wilde ons nog niet missen. Maar goed, we bleven toch nog even uitstellen..

In februari 2014 begon mijn man over stoppen d.m.v. een e-sigaret. Ik wilde dat wel proberen, had er echter niet veel vertrouwen in. Wat rondgezocht op internet en uiteindelijk besloten om voor de Snoke te gaan, een e-sigaret die je ook gewoon bij de Kruidvat en het benzinestation kon kopen. Op 17 februari hadden we 2 setjes gekocht en de batterijen aan de lader gehangen. Mijn man probeerde eerst en vond het reuze meevallen. Ik volgde later op de avond en het lukte mij zonder problemen om die avond geen sigaret meer op te steken. Mijn man heeft de volgende dag nog 1 sigaretje gerookt en hoefde daarna niet meer. Ik heb niet echt meer de behoefte gehad om er eentje op te steken. Mijn ochtendhoest was vrijwel meteen verdwenen. De verkoudheid waar ik op dat moment aan leed was ook met een paar dagen weg. Voorheen kon ik nog maanden last houden van bronchitis. De overgebleven baal shag heeft nog maanden onaangeroerd in de kast gelegen.

Ik was alleen niet tevreden met het smaakje, het was zo metalig en die cartridges en batterijen waren ook zo leeg. Na 9 weken hebben we een stel eGo’s, clearomizers en sapjes gekocht. Wat een verschil in beleving! Zoveel meer damp, zoveel meer smaak! Nu zitten we hier met boxmods, clearo’s en eigengemaakte liquids en het gaat goed! Voor ons geen sigaretten meer. We dampen nog wel met 12 mg nicotine en dat zal vast nog weleens gaan verminderen, maar nu nog niet.

Ik voel me nu zoveel beter, zie er gezonder uit, heb sterkere nagels. Het huis stinkt niet meer naar sigarettenrook. Je ruikt en proeft zoveel meer!

Wat mij opvalt is dat wij heel makkelijk een paar uur zonder onze damper kunnen. Dat hoefde je met sigaretten niet te proberen.. drama!

Ja, door te gaan dampen is ons uitstel uiteindelijk geen afstel geworden!

Annet

Dampt : 11 maanden
Rookt(e) : 38 jaar