Uitgerookt

Ik ben uitgerookt, na ruim vijfendertig jaar, soms stevig, gerookt te hebben. Ik stoot geen vieze wolken meer uit, waar het behang en de gordijnen bruin van worden. Ik rook niet meer, van de ene op de andere dag. Ik damp nu. Met een elektrische sigaret. En ik mag nu overal weer roken, eeh…dampen, ik rook niet meer, ik damp.

Mijn elektrische sigaret lijkt niet eens op een sigaret. En ik ben er inmiddels ook al overheen, dat hij op een echte sigaret moet lijken. De meeste dampers willen eerst beslist een e.sigaret, die op een echte lijkt, maar zetten zich daar ook al snel overheen, als ze hem eenmaal binnen hebben. Hij zuigt lekker en bevredigt je meteen, in je behoefte aan nicotine. Nicotine, ook niet goed, maar het voordeel is tenminste wel, dat je al die andere giftige stoffen, die ook nog aan gewone tabak worden toegevoegd, klik niet meer binnen krijgt.

Toen er een hetze ontstond tegen het roken en nergens meer binnen gerookt mocht worden, was dat even balen. Maar met alle begrip hoor, want het is me toch een troep, wat er dan in de lucht blijft hangen.
En alles went, en zo snel, dat het me al tegen mijn gevoel indruist, als ik iemand ergens nog binnen zie roken. En ik vind het helemaal gewoon onvoorstelbaar, als ik in oude programma’s uit de jaren zeventig zie, dat mensen op tv in een praatprogramma en zelfs voor de klas, gewoon zaten te roken
Daar ik zelf toch nergens meer binnen mocht roken, nam ik mijzelf voor, om ook niet meer in mijn eigen huiskamer te roken. Dat had ik al eens eerder gedaan… oftewel al eens eerder niet gedaan dus , toen de kinderen nog klein waren. je rookt dan wel meteen een stuk minder, dat scheelde toen al gouw een half pakje per dag. Maar toen één van de kinderen, en vrienden van de kinderen, zelf begonnen te roken, deed ik weer gezellig mee in de kamer. Voor de computer ging er dan ook zomaar een pakje, van nu tegen de zes euro, doorheen.

Voor sinterklaas kreeg ik in een opwelling het idee, om een elektrische sigaret op mijn verlanglijstje te zetten. De taaie zwarte teer, die op mijn asbak zat en er bijna niet meer af was te pulken, deed me weer beseffen, wat voor troep je eigenlijk in je longen krijgt. Het roken ging me al wat tegenstaan. En een verlanglijstje is voor Sinterklaas verplicht, er moest wat op. Ik kreeg van sinterklaas geen elektrische sigaret. Maar toen ik kortgeleden jarig was en weer eens zei, dat ik alles al had wat mijn hartje begeerde en dus echt niks hoefde, hadden de kinderen zich het verlanglijstje van mij voor sinterklaas weer voor de geest gehaald. En zo kreeg ik dus toch hele mooie, gewenste cadeautjes, waaronder twee elektrische sigaretten, een ego T startpakketje.
Het was even wennen. Eerst heb ik heel wat afgegoogled op sites en forums. Ik las, dat dampers, soms echte kettingrokers, vanaf de eerste teug, hun sigaretten hebben laten staan, dat het veeeel goedkoper was, dat iedereen heel enthousiast was, dat je reukvermogen al snel veel beter wordt en dat je meer energie krijgt. En dat laatste heeft me er ook van weerhouden, om aan de drang naar het roken in de hal van een sigaretje na mijn eerste teugjes aan de elektrische sigaret, toe te geven en toch weer naar een sigaret te grijpen. Omdat ik wel eens wilde zien, of ik werkelijk meer energie zou krijgen en beter zou gaan ruiken dus. En dan moet je tussendoor niet stiekem een sigaretje gaan roken, natuurlijk.

Toen ik na een poosje lurken aan mijn eerste elektrische sigaret ineens erg de behoefte kreeg, om in de hal even een peuk te roken, besefte ik ook, dat het vooral de gewoonte was, die ik toen miste. Dus toog ik met mijn elektrische sigaret naar de hal en hield zo met mijn e.sigaret even aan mijn ‘rook’gewoontes vast. Maar de volgende dag al, dampte ik weer gewoon lekker in de kamer, voor de computer. En toen voelde ik ook al geen enkele behoefte meer aan een echte sigaret. Sterker nog, die staat me zelfs wat tegen als ik er aan denk. En ik vind het alweer heel normaal, dat ik hier in de kamer, gewoon voor de laptop zit te roken, eeh…te dampen, ik rook niet meer, ik damp.

Babbelegoegje

Dampt : 3 jaar
Rookt(e) : ruim 35 jaar