row 105

“Het smaakverbod is een ongeïnformeerd besluit en lijkt gebaseerd te zijn op een vooringenomen mening. Het probleem wat de wet op zou moeten lossen (jonge beginnende vapers) bestaat nauwelijks en is gebaseerd op een zeer matig bevolkingsonderzoek (vragen als: “”heeft u in het afgelopen jaar wel eens de e-sigaret gebruikt””, wat voor jongeren natuurlijk vaak opgaat en in het geheel niet betekend dat zij regelmatige gebruikers zijn die verslaafd zijn aan nicotine).
Het verbieden van opties om de e-sigaret te gebruiken zal wellicht leiden tot minder jonge dampers maar ook tot meer jonge sigarettenrokers!
Naast bevolkingsonderzoek steunt de staatssecretaris op een meta-studie van het RIVM waar onnodig critisch Amerikaans onderzoek het zwaarst lijkt te wegen. In Amerika is een venijnig zware lobby tegen vapen. Waarom hebben belangrijke positieve voorbeelden als Noorwegen en UK zo weinig aandacht gekregen?
Tenslotte, het steunen van deze ongeïnformeerde beleidsvorming door het Longfonds, Hartstichting en KWF is uitermate kwalijk. De voordelen van dampen als gezonder alternatief voor roken zijn inmiddels zeer duidelijk, dus het plan van de staatssecretaris en alle steunbetuigers eraan kwalificeer ik als ongeïnformeerd, niet wetenschappelijk en schadelijk voor de volksgezondheid.”

Dampt :
Rookt(e) :