Roken is definitief verleden tijd.

In het kader van het verhalen delen, wil ik graag mijn eigen verhaal kwijt. Het is niet schokkend, niet schrikbarend, maar geeft wel aan dat dampen voor iedereen een mooie stap naar stoppen met roken kan zijn.

Ik ben 38 jaar, en rookte vanaf mijn 13e al sigaretten. De afgelopen 10 jaar heb ik vrijwel alleen zware shag gerookt, zo’n 2 tot 3 pakjes per week.
Uiteraard heb ik in al die jaren wel geprobeerd om te stoppen, maar voor mij werkte niets. Mijn meest succesvolle poging was in 2010, toen ik nicotinepleisters probeerde. Na drie maanden niet gerookt te hebben (ondanks ontzettend veel zin en ondanks de nicotine toch enorm veel afkickverschijnselen) hield ik het niet meer vol.
Ik weet het: geen ruggegraat, geen wilskracht, geen doorzettingsvermogen. Ik weet het.
Toen ik in de zomer van 2013 aan mezelf merkte dat ik gewoon niet lekker in mijn vel zat, stapte ik naar de huisarts en die stuurde me door naar het laboratorium voor een bloedonderzoekje. Naast een paar kleine ‘mankementjes’ die niets met roken te maken hadden, bleek dat ik een carboxyhemoglobine percentage van 5% had. 5% van mijn bloed was dus ‘gehecht’ aan koolstofmonoxide. Waar het op neer kwam: ik rookte zoveel dat ik mezelf langzaam letterlijk aan het vergiftigen was.
Daar schrok ik niet van. Integendeel: ik heb altijd geroepen dat ik niet zou stoppen met roken al zou de dokter me 6 maanden geven, bij wijze van spreken.
Ik ben niet minder gaan roken, bleef me slecht voelen en legde me daar eigenlijk gewoon bij neer. Want ik wist: stoppen met roken lukt me niet, hoe zwak dat op dat moment ook was.

In november van dat jaar ging ik op ziekenbezoek bij een vriend en die bood me enorm enthousiast zijn Flavor Vape aan. Tijdens zijn ziekenhuisopname mocht hij uiteraard niet roken, en zijn dochter was zo lief geweest om zo’n ding voor hem te kopen. Ik was ontzettend verbaasd over de smaak, het heerlijke gevoel van inhaleren en natuurlijk was het ook wel geinig, zo’n gadget.
Na een paar weken met dat ding in mijn achterhoofd ben ik het internet op gegaan om mezelf een beetje te verdiepen in dat hele elektronische roken… wat was dat nou eigenlijk?
Na een eerste miskoop (een op een sigaret lijkende batterij met een cartridge waar ik vrijwel meteen van over mijn nek ging) heb ik op aanraden van diezelfde vriend een eGo startersset gekocht. Een paar maanden later ben ik overgestapt op een tankje van Kanger. Die set gebruik ik nu nog steeds, zonder behoefte te hebben aan iets groters of ‘beters’.

En nu… 14 maanden na mijn eerste haaltje en 13 maanden na mijn volledige overstap op een deugdelijk setje, ben ik dus 13 maanden volledig rookvrij.
Ik heb op geen enkel moment nog behoefte gehad aan shag of een sigaret. Ik heb niet meer gerookt sinds december 2013. Ik heb geen afkickverschijnselen gehad.
Ik voel me beter, ben gezonder (bloedonderzoek en longtest afgelopen zomer hebben dat aangetoond) en zelfs als zou ik om wat voor reden dan ook niet meer kunnen dampen, zou ik niet meer terugvallen op het roken. Ik heb meer adem, heb vrijwel geen hoofdpijn meer, slaap beter, lig in bed niet te piepen na een lange dag en word ‘s morgens niet meer wakker met dat welbekende hoestje. Mijn eten smaakt beter, ik ruik beter, mijn kleding blijft frisser. Mijn huis ruikt niet meer muf, mijn haar groeit beter, mijn nagels zijn sterker… enfin, ik kan nog wel even doorgaan want alle voordelen van het dampen vormen voor mij een waslijst.

Ik, als verstokte shag-rookster, kan iedereen die wil stoppen met roken van harte aanbevelen om dat met dampen te proberen. Mensen die niet willen stoppen met roken? Die raad ik het met hetzelfde enthousiasme aan. Het is zoveel lekkerder, het is goedkoper en geloof me… je voelt je gewoon prettiger.
Alle voordelen van het stoppen met roken, zonder nadelen!

Meriam

Dampt : 13 maanden
Rookt(e) : 25 jaar

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*6 × negen =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.