Onverwacht gestopt

Na vanaf mijn 14e jaar de afgelopen 20 jaar tot mijn grote tevredenheid stevig te hebben gerookt, vond ik het wel tijd voor een toevoeging daar bovenop. Ik zag mensen op video’s online dampen met grote rookwolken en allerlei smaakjes, wat mijn interesse wekte. Hoe meer rook, hoe meer vreugd.

Na veel inlezen online, sloeg de twijfel wat toe, lange-termijn effecten die niet bekend zijn, vage fabrikanten die rotzooi in de e-liquid stoppen. Daarbij is er ook nog een overvloed aan apparatuur te verkrijgen waardoor je als beginnende damper door de bomen het bos niet meer ziet.
Ik keek weer naar mijn pakje gauloises, voorzien van foto van iemand met een gat in zijn keel om makkelijk te kunnen intuberen, en kwam tot de conclusie dat ik al 20 jaar **** heb aan lange-termijn consequenties.. dat zien we later allemaal wel.

Ik besloot uiteindelijk om me dan maar eens voor te laten lichten in een gespecialiseerde dampwinkel, om eventueel een startset aan te schaffen. Ik toog er heen na mijn werk, waar ik vlak voor einde werktijd nog een sigaret had gerookt.

Wat ik toen nog niet wist, is dat dit na 20 jaar roken mijn allerlaatste sigaret zou zijn. Zonder van plan te zijn om te stoppen, als tevreden en overtuigd roker.

De eerste dagen nog angstvallig mijn vertrouwde pakje gauloises in mijn zak, deze begon echter na enige dagen meezeulen zonder gebruik uit elkaar te vallen en ligt nu al ruim 1,5 week naast mijn toetsenbord thuis op mijn bureau. Binnen handbereik, aansteker er naast, ik kan er zo eentje opsteken maar ik doe het niet. Ik taal er niet meer naar, zelfs niet ‘nog eentje ter afscheid ofzo’.

Inmiddels beginnen de positieve bij-effecten van stoppen met roken me ook op te vallen.. Betere smaak (ik proef ineens verchillende facetten van smaken), intensere reuk (ik wist niet dat versgebakken pizza ZO lekker kon ruiken), mijn kleren stinken niet meer (andere rokers des-te-meer… sorry), mijn auto begint zijn doorgerookte geur te verliezen, ik heb meer lucht, ik sta makkelijker op in de ochtend, mijn rechterwijsvinger en vingernagel is niet meer geel aangeslagen van de sigarettenrook.

Vrienden, die mij kennen als degene die om het half uur ‘even een frisse neus gaat halen’ als ik op visite kom, geloven niet wat ze zien. Men deed geen pogingen om mij van het roken af te krijgen want ik had altijd wel een bijdehand antwoord terug…

De komende maanden zal ik vast ook de voordelen gaan merken van minder uitgaven aan sigaretten, al is het op dit moment nog veel te leuk om het geld dat ik aan sigaretten bespaar te investeren in allerlei smaakjes om te ontdekken waar mijn voorkeuren liggen. Ik zal het ook vast niet kunnen laten om mijn startsetje uit te breiden naar wat meer gevorderd materiaal om zo nog meer lol en afwisseling uit het dampen te kunnen halen.

Voor mij is dit een enorme verrassing dat het zo makkelijk is om van roken af te komen, ik wilde en hoefde het niet eens, maar als het komt aanwaaien zeg je geen nee tegen de voordelen, toch??

Ik kan alleen maar elke verstokte roker aanraden om gewoon een setje te kopen. Gewoon lekker voor erbij, niet om te stoppen! Neem er een paar smaakjes bij voor wat afwisseling. Elke sigaret die je kan laten liggen in ruil voor wat damp is pure winst voor je portemonnee en gezondheid, en wie weet, wellicht kan je uiteindelijk ook net zo makkelijk afscheid nemen van de sigaretten.

Het is jammer dat er vanuit de overheid zoveel ontmoedigende maatregelen word genomen en er zoveel mis-informatie wordt verspreid. Uit eigen ervaring en gevoel kan ik alleen maar tot de conclusie komen dat dampen voor mij tot nu toe een zegen is.

O W

Dampt : 2 weken
Rookt(e) : 20 jaar

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.