Nooit verwacht, toch gelukt

Net zoals vele andere ex-rokers ben ik op jonge leeftijd begonnen met roken om stoer mee te doen met mijn vrienden. Mijn eerste sigaret die stak ik op toen ik 11 jaar was. Dit deed ik samen met mijn maatjes in het fietsenhok achter de lagere school waar ik naar toe ging. De sigaretten hadden we gejat van onze ouders. De eerste keren zogen we aan de sigaret en bliezen meteen de rook uit. Totdat iemand zei dat hij \”over de longen\” kon roken. Dat wilde ik ook natuurlijk en hoewel ik misselijk en duizelig werd van het roken bleef ik oefenen tot ik het ook over de longen kon.

Een verslaving was geboren. 1tje waarvan ik nu, jaren later, spijt als haren op mijn hoofd heb. Verslaafd worden was met alle misselijkheid van de sigaretten die ik in het begin rookte al een hele prestatie. Weer van de verslaving af komen bleek een onmogelijke opgave.

Vanaf mijn 25e ben ik bezig geweest om te stoppen met roken. Alle mogelijke hulpmiddelen die hiervoor beschikbaar zijn heb ik hiervoor ingezet. Ik heb meerdere male. nicotinekauwgum geprobeerd maar moest hiermee stoppen vanwege overbelaste kaken. Ook pleisters, zyban en champix zijn meerdere keren uit de kast getrokken. Zelfs hypnotherapie en meerdere keren hulp van de stop met roken poli mochten niet baten.

Een aantal jaren geleden kwam de supersmoker op de markt. Ondanks dat het een duur ding was heb ik hem meteen besteld in de hoop dat dit het zou gaan worden. Echter bleek de supersmoker niet de voldoening te geven die de echte sigaret wel gaf dus deze lag snel weer in de lade.

Gelukkig is de ontwikkeling van de e-sigaret sinds de supersmoker niet stil blijven staan. Toen ik ruim 7 maanden geleden opnieuw in contact kwam met het elektrisch roken oftewel dampen zoals ik het noem, bleek er heel veel veranderd te zijn. Ik heb in een dampshop bij mij in de stad een startersset gekocht en ben hiermee vanaf dag 1 mee gaan dampen en meteen helemaal gestopt met roken.

In de eerste 3 maanden heb ik 2 maal een sigaret opgestoken maar die waren beide erg teleustellend omdat de voldoening die ik er vroeger uit haalde er niet meer van kreeg.

Lichamelijk voel ik mij herboren. Alle kwaaltjes van het roken zijn weg. Geen hoestbuien meer tijdens het opstaan, geen bruine vingers meer. Mijn tanden zijn witter, mijn huid ziet er beter uit etc. Voel mij een heel ander (gezonder) mens.

Merk wel dat nog veel mensen denken dat het dampen ongezonder is dan het roken. Alle negatieve berichten in het nieuws en foute onderzoeken omtrent het dampen dragen dus niet bij aan een beter imago. Ook het ontmoedigingsbeleid van de EU en de regering helpen niet mee. Het lijkt erop of men liever heeft dat je rookt en eerder dood gaat dan dat je dampt en gezonder leeft. En dit allemaal om de schatkist zoveel mogelijk te spekken. Ook de pharmaceutische industrie en de tabaksindustrie lopen door het dampen steeds meer geld mis waar ze helemaal niet blij mee zijn. Ook deze industrieen zijn heel erg druk om aan alle kanten het dampen tegen te gaan.

Ondanks alle negatieve berichten, tegenwerking van regeringen, industrieen en alle rare blikken van mensen, blijf ik lekker door dampen. Het is voor mij de enige mogelijkheid geweest om te stoppen met roken en dat pakt niemand meer van mij af.

was getekend,
ex-roker en tevreden damper

Henk S.

Dampt : 7 maanden
Rookt(e) : 32 jaar